-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

KTU mokslininkai sukūrė ir išbandė kietojo kuro raketinį kompleksą

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai praneša džiugią naujieną: Pabradės centriniame poligone KTU Gynybos technologijų instituto (GTI) mokslininkų grupė sėkmingai išbandė sukurtą eksperimentinę raketinę paleidimo sistemą ir paleido raketą „KTU GTI-1“.
KTU mokslininkų išbandyta raketa „KTU GTI-1“.
KTU mokslininkų išbandyta raketa „KTU GTI-1“. / KTU nuotr.

Tai pirmasis atvejis Lietuvoje, kai sukuriamos tokio pobūdžio sistemos, kai kuriais parametrais netgi lenkiančios didžiųjų valstybių analogus. Raketos telemetrinė balistinių parametrų registravimo aparatūra užfiksavo viršgarsinį 426 m/s skriejimo greitį, apie 5 000 m trajektorijos aukštį, o skrydžio nuotolis viršijo10 000 m. Raketa paleista liepos 3 dieną.

Kaip teigė KTU Gynybos technologijų instituto direktorius prof. Algimantas Fedaravičius, programa, kurios tikslas buvo įsisavinti teoriją ir konstravimo pagrindus bei sukurti eksperimentinį kietojo kuro raketinį kompleksą, visiškai įvykdyta.

„Vykdant programą buvo sukurta kelių tipų kietojo raketinio kuro receptūra, jo gamybos technologija bei raketinio kuro blokai. Taip pat sukurti dviejų tipų kietojo kuro raketiniai varikliai, atlikti jų patikimumo ir traukos charakteristikų poligoniniai eksperimentiniai bandymai bei palyginimas su užsienio analogai. Mokslininkai sukūrė ir raketos konstrukciją su išorinės balistikos duomenų matavimo, registravimo ir perdavimo aparatūra bei jos paleidimo įrenginį“, – sakė KTU profesorius.

Tolimesni KTU mokslininkų planai – tyrimai, padėsiantys nustatyti netradicinius raketų skrydžio stabilizavimo būdus. Taip pat bus toliau gerinami variklių darbo temperatūriniai režimai bei traukos charakteristikos. Planuojama ieškoti būdų ir praktiniam gautų duomenų panaudojimui krašto apsaugos sistemoje, taip pat meteorologinėje tarnyboje ar kitose srityse.

KTU Gynybos technologijų instituto mokslininkai anksčiau sėkmingai sukūrė ir įdiegė Lietuvos ir NATO partnerių gynybos institucijose lazerinius šaulių treniruoklius, šaudymo iš 60 mm ir 120 mm minosvaidžių treniruočių įrangą bei kitus produktus. Instituto darbuotojai yra gavę tris „Metų gaminio“ aukso medalius, o grupė instituto darbuotojų pelnė 2005-ųjų Lietuvos mokslo premiją.

  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius