2011 07 14 /23:07

Lenkų futbolo chuliganai grasino nušluoti Kauną nuo žemės paviršiaus

Į Kauną ketvirtadienį plūdę lenkų futbolo sirgaliai grasino: „Dabar bus dar baisiau nei pavasarį.“ Tačiau po rungtynių didesnių neramumų pavyko išvengti.
Lenkų futbolo sirgalius
Lenkų futbolo sirgaliai „sveikina“ kauniečius. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo seno bendraujantys lenkų ir olandų futbolo sirgaliai į Kauną ketvirtadienį atvažiuoja stebėti Europos taurės turnyro kvalifikacinio etapo rungtynių tarp Tauragės klubo „Tauras“ ir olandų „Den Haag“.

Pirmasis incidentas su futbolo rungtynes stebėti atvykstančiais sirgaliais užregistruotas dar trečiadienį – grupė Lenkijos futbolo aistruolių Nekrūnų kaime (Lazdijų r.) įtariami dažais subjauroję degalinės konteinerinių patalpų duris.

Ketvirtadienį 11.40 val. apie 20 futbolo sirgalių, daugiausia lenkų, Kaune pajudėjo Laisvės alėja Senamiesčio link.

Dalis jų atrodė įkaušę. Sirgaliai kabinėjosi prie praeivių, šaukdami „f**k“ ir „firminį“ lenkišką keiksmažodį „k**va“, pražygiavo pro Kauno savivaldybę, kurioje vyko tarybos posėdis. Pakeliui chuliganai susprogdino kelias petardas.

Į Kauną, kaip manoma, ketina atvykti apie 800 sirgalių iš Olandijos ir 500 iš Lenkijos. Tačiau jų gali būti ir daugiau.

Lenkų futbolo sirgaliai Kauną siaubė šių metų kovo pabaigoje.

Olandijos klubo „Den Haag“ sirgaliai taip pat pasižymi agresyvumu.

Naujienų agentūra BNS, remdamasi pasieniečių pateikta informacija, praneša, kad grupė lenkų futbolo sirgalių į Lietuvą ketvirtadienį ketino atvykti ginkluoti beisbolo lazdomis.

„Apie 11 valandą sustabdytas iš Lenkijos vykęs automobilis „Honda Civic“, iš kurio paimtos trys beisbolo lazdos, o asmenims toliau leista vykti į Lietuvą“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

Pasak jo, iš kito automobilio buvo konfiskuoti du „mini užtaisai“.

Papildyta 13 val. Juragiuose (Kauno r.) stovintys policijos ekipažai krečia į Kauną plūstančių futbolo sirgalių autobusus. Iš autobuso išlipę girti lenkai apšlapino „Lietuvos ryto“ televizijos automobilį.

Įvykio vietoje esančiam 15min.lt fotografui vienas lenkas jaunuolis pagrasino: „Ar patiko tai, ką mes nuveikėme kovo mėnesį? Tai šiandien bus daug baisiau. Nušluosime Kauną nuo žemės paviršiaus.“

Lenkai garsiai dainavo „Litwa nasza“ („Lietuva mūsų“).

Šių metų kovą per draugiškas Lietuvos ir Lenkijos futbolininkų rungtynes lenkų sirgaliai siautėjo Laisvės alėjoje, kabinėjosi prie praeivių, rungtynių metu nusiaubė Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadioną.

Papildyta 16.30 val. Jau sulaikyti 24 lenkų ir 10 olandų sirgalių. Kauno  policija praneša, kad 4 Lenkijos futbolo chuliganai uždaryti į areštinę.

Jie sulaikyti už viešosios tvarkos pažeidimus: alkoholio vartojimą viešoje vietoje, kabinėjimąsi prie žmonių. Prieš 15 minučių siautėti, garsiai šūkauti ir sprogdinti petardas chuliganai pradėjo ties Laisvės alėjos ir Senamiesčio perėja, ten išvyko policijos ekipažas.

Papildyta 16.45 val.  Policijos duomenimis jau sulaikyti 56 asmenys. Tarp jų 34 lenkai ir 10 olandų. Paskutiniai 12 chuliganų buvo suimti apie 16.30 val. prie pagrindinės Kauno Rotušės aikštės. 15min.lt žiniomis, chuliganai įsivėlė į muštynes. Kol kas tikslinama, kokios tautybės chuliganai sulaikyti ir dėl ko kilo muštynės.

Papildyta 18.30 val. Policija praneša, kad iš viso buvo  sulaikyta 59 sirgaliai – 10 olandų ir 49 lenkai. 10 Lenkijos aistruolių yra uždaryti policijos areštinėse.

Sirgalių srautai jau juda link S.Dariaus ir S.Girėno stadiono. Laisvės alėjos pradžioje prie Vytauto kalno stovi policijos ekipažas, o policijos pareigūnai atidžiai tikrina kiekvieną futbolo aistruolį. Kiekvienas privalo parodyti ką nešasi rankose, kuprinėse ir pan.

Papildyta 22.03 val. BNS praneša, kad iš viso, ketvirtadienio vakaro duomenis, sulaikyti buvo 51 lenkas, 13 olandų ir vienas lietuvis, sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Vitalija Gintautienė.

Rungtynių metu buvo sulaikyti 3 lenkai už pirotechnikos gaminių naudojimą ir vienas lietuvis už triukšmavimą.

Iki rungtynių sulaikyti buvo 48 lenkai ir 13 olandų.

Papildytas 23.07 val. Kaip praneša BNS, po futbolo rungtynių neramumų buvo išvengta.

„Pajėgos po truputį paleidžiamos, nes jau ramu“, – BNS po 22 val. sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Vitalija Gintautienė.

Iš viso, ketvirtadienio vakaro duomenis, sulaikyti buvo 57 lenkai, 13 olandų ir vienas lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius