-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 21

Kratosi prekybos centro kaimynystės

Ar gali eiliniai miestiečiai užkirsti kelią verslininkams, planuojantiems jų panosėje pastatyti didžiulį prekybos centrą? Atsakymo į šį klausimą 14-a Medekšinės gatvės gyventojų ieško jau daugiau nei metus.
Kauniečiams, spalio 6-ąją atėjusiems į viešą detaliojo plano svarstymą, buvo pateiktas visai kitas dokumentas, o ne tas, kokį jie matė anksčiau.
Kauniečiams, spalio 6-ąją atėjusiems į viešą detaliojo plano svarstymą, buvo pateiktas visai kitas dokumentas, o ne tas, kokį jie matė anksčiau. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Romainių mikrorajono gyventojams pastaruosius metus ramybės neduoda jų kaimynystėje prekybos centrą ketinančių statyti verslininkų planai. Tyliame ir ramiame kvartale, esančiame 28 arų ploto sklype, įsispraudusiame tarp nuosavų namų, daugelį metų veikė degalinė. Dabar šioje, Medekšinės gatvės 10-uoju numeriu pažymėtoje vietoje stūkso tik jos griuvėsiai. Greta buvusios degalinės gyvenančius kauniečius praėjusių metų vasarą pasiekusi žinia, jog čia ketinama statyti prekybos centrą, jiems sukėlė šoką.

„Jei čia iškiltų tik per keletą metrų nuo mūsų tvorų nutolęs prekybos centras, smarkiai pablogėtų mūsų gyvenimo sąlygos. Su kaimynais tyčia stebėjome, kas darosi prie dabar veikiančių prekybos centrų – ten nuo 4-os valandos ryto zuja sunkiasvorės didžiulį triukšmą keliančios mašinos, atvežančios prekes. Naktimis mes juk negalėtume miegoti“, – savo ir savo kaimynų nerimo priežastis dėstė Medekšinės gatvėje gyvenanti Violeta Lapinskienė.

Greta buvusios degalinės gyvenančius kauniečius praėjusių metų vasarą pasiekusi žinia, jog čia ketinama statyti prekybos centrą, jiems sukėlė šoką.

Praeitų metų liepos mėnesį keletas romainiškių, kurių valdos ribojasi su buvusios degalinės teritorija, gavo pranešimus, jog pradedamas rengti to sklypo detalusis planas, kuris aiškiai nustatys, kokios paskirties, ploto bei aukščio pastatai galės būti statomi tame sklype. Medekšinės gatvės gyventojai netruko išsiaiškinti, jog dėl vykstančio teisinio proceso, susijusio su sklype esančiu nekilnojamuoju turtu, detalusis planas negali būti pradėtas rengti. Šią informaciją perdavus miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus specialistams, pastarieji plano rengimą sustabdė. Tačiau šių metų rugpjūčio mėnesį tų pačių gyventojų pašto dėžutėse vėl pasirodė pranešimai. Tik šį kartą juose buvo paskelbta jau apie parengtą detalųjį planą. Jį kūrusi UAB „Aplinkos inžinerija“ pranešimuose skelbė, jog gyventojai, atvykę į bendrovę, gali parengtą planą išvysti savo akimis.

„Kai teisminiai ginčai pasibaigė, iš savivaldybės gavome sąlygas ir parengti detalųjį planą pasamdėme „Aplinkos inžineriją“, – paaiškino minėtą sklypą iš valstybės išsinuomojusios ir buvusios degalinės statinius įsigijusios bendrovės „Ladavas“ įgaliotas konsultantas Zigmas Pilvelis.

Gyventojams – staigmena

Gyventojai spalio 6-ąją buvo pakviesti į viešą detaliojo plano svarstymą, kurio metu jiems buvo suteikta teisė pateikti savo pastabas bei pasiūlymus. Romainiškiai į pagalbą pasitelkė kvalifikuotus teisininkus, kurie bendrovės „Aplinkos inžinerija“ parengtame detaliajame plane bei su juo susijusiose procedūrose rado nemažai pažeidimų. Tačiau spalio 6-ąją gyventojams bei teisininkei atvykus į viešą svarstymą, jų laukė didžiulė staigmena.

„Pats grubiausias pažeidimas buvo tai, kad viešo susirinkimo metu pristatytas planas iš esmės skyrėsi nuo to, kuris buvo eksponuojamas tuomet, kai gyventojai su juo galėjo susipažinti, – paaiškino advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ partnerė, advokatė Aušra Mudėnaitė. –
Kitas grubus pažeidimas buvo tai, kad per tą mėnesį, skirtą susipažinimui, buvo eksponuojamas tik pagrindinis detaliojo plano brėžinys, kuris ne specialistui nėra suprantamas. Turėjo būti pateiktas aiškinamasis raštas, kad žmonės galėtų suprasti, kas ten planuojama“.

Be advokatės paminėtų, anot jos, grubiausių pažeidimų, buvo rasta ir kitų procedūrinių bei turinio netikslumų. Anot bendrovės „Ladavas“ įgalioto konsultanto Zigmo Pilvelio, gyventojams spalio 6 dieną pateiktas detalusis planas nuo to, su kuriuo kauniečiai galėjo susipažinti iki tol, skyrėsi, nes bendrovės pasamdyti projektuotojai paskutinę akimirką planą rengusiems specialistams pateikė keletą siūlymų.

Spręs miesto politikai

„Visos klaidelės šiuo metu yra ištaisytos, dabar baigiamas rengti aiškinamasis raštas. Iš naujo bus numatyta viešo svarstymo data, o iki tada gyventojai galės susipažinti su pataisytu detaliuoju planu“, – teigė Z.Pilvelis, patikinęs, jog vietoj buvusios degalinės turėtų iškilti vieno aukšto prekybos namai, nors detaliajame sklypo plane numatytas net 8,5 metrų aukščio pastatas.

„Jeigu detalusis planas bus pataisytas ir jo sprendiniai neprieštaraus nei Kauno miesto bendrajam planui, nei specialiesiems planams, nei statybų techniniam reglamentui, tai detaliojo plano tvirtinimas atsidurs Kauno miesto politikų valioje“, – akcentavo A.Mudėnaitė.

Parengtas ir įvairiems teisės aktams neprieštaraujantis detalusis planas atsidurtų Kauno savivaldybės tarybos kolegijos darbotvarkėje, kur jį svarstytų miesto politikai. „Kolegijos posėdyje gyventojai galėtų išsakyti savo pastabas bei nuomonę. Jeigu jų priekaištai būtų pagrįsti, miesto politikai galėtų ir netvirtinti to detaliojo plano“, – patikino savivaldybės Urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Liudmila Zabielina.

Vis tik gyventojų interesams atstovaujanti advokatė akcentavo, jog pagal prekybos paskirties pastatams bei sklypams, kuriuose jie statomi, keliamus reikalavimus, šio projekto vystytojai minėtame sklype teisėtai galės statyti tik net keletą kartų mažesnį objektą nei numatyta dabar.

„Gyventojai galbūt ir neprieštarautų, jeigu ten būtų statoma nedidelė parduotuvėlė. Tačiau ar projekto vystytojams statyti mažesnį objektą bus patrauklu, čia kitas klausimas“, – svarstė advokatė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius