Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 05 11

Senojo pasaulio kaktusai – žiauriai

Gegužės 28-30 dienomis Raudondvario dvaro oranžerijoje vyks egzotinių augalų paroda „Žali horizontai“. Jai besiruošiantys augalų augintojai iš įvairių Lietuvos vietovių ir 15min.lt siūlo savo skaitytojams susipažinti su skirtingomis augalų rūšimis. Pirmieji pristatomi kaktusai, be kurių Lietuvoje tikriausiai nerasi namų. Šįkart dėmesio centre – Alluaudia rūšies kaktusai, kurie lietuviškai „pakrikštyti“ žiauriais.
Žiauris
Žiauris / Ramūno Katiliaus nuotr.

Žiauriai yra šiurpūninių (Didiereaceae) šeimos gentis, apimanti vos 6 rūšis. Tai neįprasti lietuvio akiai augalai, laisvai augantys tik Madagaskaro salos pietinėje dalyje, kur plyti vadinamieji dygliuotieji miškai.

Ramūno Katiliaus nuotr./Žiauris
Ramūno Katiliaus nuotr./Žiauris

Alluaudia buvo pavadinta XIX a. prancūzų entomologo Charles Alluaud garbei, kuris, tyrinėdamas Madagaskaro vabzdžius, neatsispyrė ir augalų kolekcionavimui. Lietuviškas augalo pavadinimas tikriausiai susijęs su augalo išvaizda. Sustorėjusį stiebą puošia ne tik smulkūs, sausros periodu nukrentantys lapukai, bet ir išraiškingi dygliai, siekiantys 2-2,5 cm. Literatūroje teigiama, kad patys artimiausi šių augalų giminaičiai yra kaktusai, ir būtent dėl šios priežasties žiauriai kartais pavadinami senojo pasaulio kaktusais.

Madagaskare šie sukulentai išauga iki 25 metrų aukščio, o augdami grupėmis sudaro nepraeinamus dygius brūzgynus, po kuriuos, nesibaimindami aštrių dyglių, karstosi lemūrai.

Tačiau ne viskas taip žavu: šiai augalų genčiai jau padaryta nepataisoma žala. Detalesni žiaurių tyrinėjimai parodė, kad dauguma rūšių jau yra išnykusios dėl dygiųjų miškų kirtimo bei nepaliaujamo augalų rinkėjų siekio pasipelnyti. Šiuo metu visi šiurpūninių šeimos augalai yra saugomi, rinkti juos iš gamtos griežtai draudžiama.

Ramūno Katiliaus nuotr./Alluaudia, kuris lietuviškai vadinamas žiauriu
Ramūno Katiliaus nuotr./Alluaudia, kurį lietuviai įprato vadinti žiauriu

Kaip žiaurius auginti namuose

Auginamas kambaryje žiauris lengvai prisitaiko ir auga išties pastebimai. Svarbiausia suteikti augalui tinkamas sąlygas – įkurdinti ant saulėtos palangės ir saikingai laistyti, ypač žiemą, kai augalas ilsisi. Gerai prižiūrimas augalas per kelerius metus gali nebetilpti ant palangės, tačiau žiauris lengvai ištveria genėjimą, ir pjūvio vietose pradeda šakotis. Be to, nupjautos viršūnės lengvai įsišaknija, tad augalą nesunku padauginti. Tuo tarpu dauginimas sėklomis yra komplikuotas. Vien jau sėkloms subrandinti reikalingi dviejų skirtingų lyčių augalai.

Šiuo metu gentį sudaro šie žiauriai: melsvasis (A. dumosa), laibašakis (A. humbertii), baltadyglis (A. montagnacii), skiauterėtasis (A. comosa), lenktasis (A. ascendens) ir kvapusis (A. procera). Du pastaruosius jau galima aptikti jau ir Lietuvos sukulentų augintojų kolekcijose.

Šiuos ir kitus įspūdingus sukulentus bus galima pamatyti gegužės 28-30 dienomis Raudondvario dvaro oranžerijoje vyksiančioje parodoje „Žali horizontai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius