Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 26

Žaidimų aikštelėms gresia vargo dienos

Vaikų žaidimų aikštelių būklė Klaipėdoje jau dabar vadinama apgailėtina, tačiau vargu, ar šiemet jos sulauks remonto.
Mažiesiems klaipėdiečiams žaidimo aikštelėse tenka klampoti ir po purvynus.
Mažiesiems klaipėdiečiams žaidimo aikštelėse tenka klampoti ir po purvynus. / T.Pikturnos nuotr.

Mažiesiems skirtos laisvalaikio vietos prastai atrodo tiek darželių teritorijose, tiek prie daugelio daugiabučių. Tiesa, prieš kurį laiką buvo planuota skirti lėšų aikštelių prie gyvenamųjų namų renovacijai ir naujų įrengimui, tačiau visą šalies ūkį apėmusi komplikuota finansinė padėtis koreguoja šiuos planus.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjo Algio Gaižučio, žaidimų aikštelėms ketinta skirti apie 200 tūkst. Lt, tačiau anot valdininko, sunkmečiu tai nėra pirmojo būtinumo klausimas. Todėl vasarį tvirtinant šiųmetinį miesto biudžetą greičiausiai šie pinigai nebebus vaikų žaidimų zonoms.

Klaipėdos švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkė Violeta Gembutienė teigė, kad dėl lėšų trūkumo nebeplanuojama tvarkyti ir uostamiesčio vaikų darželių teritorijose esančių žaidimų aikštelių. „Dėl sudėtingos finansinės situacijos mažinami pinigai ir darželių remontui, galvoti apie vaikų žaidimų aikšteles – minties nėra“, – pripažino V.Gembutienė. Net ir lėšos, numatytos darželių langų keitimui, sienų apšiltinimui ir kitiems remonto darbams, pasak jos, gali būti sumažintos 50 procentų.

V.Gembutienė pripažino, kad švietimo įstaigų žaidimų aikštelių būklė yra nepavydėtina. Daugelis jų statytos dar tarybiniais laikais, todėl apgriuvę įrenginiai kelia pavojų mažiesiems. Todėl, anot pašnekovės, dauguma darželių dabar išmontuoja senas žaidimų aikšteles.

Vaikams nesaugu

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės teigimu, darželių žaidimo aikštelėse prasti ne tik įrenginiai, bet kai kur nesaugios ir smėlio dėžės. Pernai buvo paimti 300 mėginių ir tirta, ar smėlyje nėra kirmėlių kiaušinėlių. Septyniuose mėginiuose buvo gautas teigiamas rezultatas. Kai kur uždrausta vaikams žaisti su smėliu, nes darželiai neturėjo lėšų jo pakeisti, tačiau tikimasi, kad iki pavasario pavyks tai padaryti.

„Pagal visus reikalavimus, darželio teritorija turi būti uždara, kad niekas į ją nepatektų. Tačiau tai daug lėšų reikalaujanti investicija, – kalbėjo A.Šlepetienė. – Darželiui turėti žaidimų aikštelę yra būtina sąlyga. Netgi kiekviena grupė turi turėti atskirą vietą žaisti.“

Anot visuomenės sveikatos specialistės, dar blogesnė yra žaidimų aikštelių, įrengtų daugiabučių kiemuose, padėtis. „Klaipėdos darželiai prižiūri savo teritorijas. Žaidimo aikštelės labai reikalingos ir namų kiemuose, tačiau jos neturi šeimininkų ir yra prastai prižiūrimos. Geresnė padėtis nebent prie naujos statybos daugiabučių“, – komentavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovė.

Problemų dėl prastos vaikų žaidimų aikštelių būklės kelia ne tik lėšų stoka. Vaikų darželių atstovai apgailestauja, kad jų net neapsimoka tvarkyti, nes iškart bus nuniokotos pašalinių žmonių.

Nuniokoja prašalaičiai

Lopšelio-darželio „Obelėlė“ direktorė Asta Vainiutė tvirtino, kad net patys tėvai siūlosi padėti sutvarkyti žaidimų aikšteles. „Tėvai suinteresuoti, kad jų vaikai turėtų kur žaisti. Sako, kad patys galėtų suvirinti vamzdžius ar kokią lentą prikalti. Bet bėda ta, kad nieko negalime sutvarkyti ilgesniam laikui. Tą pačią dieną iškart viskas bus sulaužyta, sudeginta. Šiuo atveju net ne finansai kelia problemų, o nežmoniškas aplinkinių elgesys“, – apgailestavo darželio vadovė.

Anot jos, prieš septynerius metus darželis „Obelėlė“ turėjo gražų sporto aikštyną, žaidimo aikšteles, suoliukus, medžius. O dabar likęs plynas laukas su keliais krūmais. „Nepaisant visko, vaikams yra organizuojami žaidimai lauke, auklėtojos pasitelkia savo išmonę. O skirti pinigų aikštelių tvarkymui mes nebeturime intereso“, – pripažino A.Vainiutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius