Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 30

Vietoj malkų - knygos

Šią savaitę visoje Lietuvoje minima Bibliotekų savaitė, tačiau vienoje Šilutės rajono mokykloje knygos buvo verčiamos į krosnį.
 Prie Saugų miestelio mokyklos katilinės buvo uždegtos simbolinės žvakutės. Toks gestas papiktino mokyklos direktorę.
Prie Saugų miestelio mokyklos katilinės buvo uždegtos simbolinės žvakutės. Toks gestas papiktino mokyklos direktorę. / 15min.lt skaitytojo nuotr.

„Į katilinės krosnį buvo metami ne kokie nors Lenino raštai, bet ir vietinių gyventojų mūsų mokyklai dovanotos knygos, vaikiška literatūra, net religiniai skaitiniai“, – piktinosi Šilutės rajono Saugų bendruomenės pirmininkas Donatas Jaunius. Apie tai 15min.lt rašė jau trečiadienį, kai šią informaciją pranešė skaitytojas.

Jis neslėpė nuostabos, kad Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos vadovybė patiems moksleiviams liepė imti atrinktas knygas ir nešti jas į katilinę.

Apie tai D.Jauniui papasakojo mokinių tėvai. Vyras perpasakojo, neva viena mergaitė net viešai nusistebėjo: kaip galima deginti knygas, jei patys pedagogai nuolat pabrėžia, kad jas būtina saugoti ir tausoti, neplėšyti ir nesutepti. 

Knygos iš mokyklos į katilinę buvo nešamos glėbiais. Vaikai, pamatę, kad jas ketinama sudeginti, kelias išsaugojo. Tarp knygų esą buvo ir I.Simonaitytės, Maironio, kitų iškilių rašytojų raštų.  

„Nejau toks yra Lietuvos tūkstantmečio vardo minėjimas? Gal iš tiesų mes esame laukiniai ir barbarai?“ – retoriškai klausė saugiškis D.Jaunius. Jis priminė, kad dalį knygų prieš kelerius metus padovanojo pati bendruomenė.

„Turėjo būti surengtas susirinkimas, kad visi pasitartų, kaip knygas išsaugoti, bet tik nesudeginti“, – sakė D.Jaunius. Šis klausimas buvo keliamas ir mokyklos tarybos susirinkime, raštai apie tai pasiekė net šalies prezidentą. Anot Saugų bendruomenės pirmininko, mokyklos bendruomenė dabar yra įbauginta ir niekas garsiai apie tai nenori kalbėti.

Knygos buvo „nurašytos“

Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos direktorė Kristina Degutienė tikino, kad pykčiams jokio pagrindo nėra. Knygos esą jau seniai buvo nurašytos, dalis jų buvo suplyšusios, apipelijusios ir nei vaikai, nei pedagogai jų metų metus nebeskaitė.

„Tai nuo 1999-ųjų nebenaudojamos knygos. Antrinių žaliavų punktai tokių dalykų nebeperdirba, makulatūra nebepriimama. Spaudinius siūlyta utilizuoti, bet būtų dar blogesnis variantas, jei knygos su mokyklos antspaudais atsirastų sąvartyne“, – įsitikinusi pašnekovė. Anot jos, dovanoti „nurašytų“ knygų negalima.  

Kalbėdama apie D.Jaunių vos porą metų mokyklos direktore dirbanti moteris teigė niekaip nesuprantanti, kodėl jis norįs jai pakenkti. „Šis vyras pasižymi ardomąja veikla. Jis nepadeda kaip bendruomenės narys“, – sakė ji.

Pasak direktorės, net nuotrauka, kurią D.Jaunius išplatino žiniasklaidai, padaryta ankstyvą rytą, be tarybos narių žinios.  

„Tai netiesa ir jei būsiu neteisus – atsiprašysiu viešai“, – atkirto D.Jaunius, pats baigęs J.Mikšo mokyklą. Šilutės rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Birutė Tekorienė teigė, kad šiandien šio skyriaus specialistai ketina vykti į Saugus ir ištirti kilusį konfliktą.

Knygas išdovanoja

Jei knygas ir reikėjo deginti, tai buvo galima padaryti nematant vaikams. Tai jau visai amoralu, – įsitikinęs J.Šikšnelis.Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos vadovas Juozas Šikšnelis pasakojo, kad nebereikalingoms knygoms stengiamasi suteikti naują gyvenimą. Jomis papildomos lentynos, kuriose panaršę skaitytojai patikusią knygą gali nevaržomai neštis namo. Nacionalinės bibliotekų savaitės metu, vykstant įvairiems renginiams, per dieną išdalijama po kelis šimtus knygų.  

Kitos knygas, kurios jau visiškai moraliai pasenusios,  kaip makulatūra atiduodamos perdirbimui. Gauti pinigai papildo bibliotekos biudžetą.  

„Gal Saugų mokykloje tos knygos iš tiesų buvo visai nebetinkamos ir neliko kitos išeities, kaip tik jas deginti – negali žinoti. Tačiau bet kuriuo atveju, jei jas ir reikėjo deginti, tai buvo galima padaryti nematant vaikams. Tai jau visai amoralu“, – sakė bibliotekos vadovas.

Uostamiesčio S.Dacho vidurinės mokyklos direktorė E.Blažienė pasakojo, kad jų mokykloje įprasta susidėvėjusius ir moraliai pasenusius vadovėlius priduoti kaip makulatūrą. „Iš tiesų tų knygų nesusikaupia labai daug, bet mes visada jas atiduodame perdirbimui. Tai, kad perdirbamos nebereikalingos knygos išsaugos kelis medžius, bandome įdiegti ir mokiniams“, – sakė pašnekovė.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos atstovės Nomedos Barauskienės, deginimas nėra tinkamas būdas atsikratyti net ir senų, nebereikalingų knygų. „Tai nėra toleruotina, neugdo nei mokinių pagarbos knygai, nei skatina suvokimą, kaip galima panaudoti senus spaudinius“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius