Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 23

Istorinę Geležinę uždangą žymės pajūriu besidriekiantis dviračių takas

Lietuvos pajūriu besidriekiantys dviračių takai įsijungs į Geležinę uždangą žyminčių dviračių takų tinklą.
Kelionėse dviračiu būtina nepamiršti saugumo priemonių.
Lietuva pakviesta prisijungti prie Geležinės uždangos dviračių takų tinklo. / J.Vanagės nuotr.
Temos: 1 Dviračių takai

Europos parlamento narys vokietis Michaelis Crameris, viešėdamas Klaipėdoje, pabrėžė,kad tai, kas prieš 25 metus dar buvo sunkiai įsivaizduojama, dabar yra realybė. Geležinė uždanga, skyrusi Vakarų Europą nuo Rytų, griuvo.

„Tačiau jos negalima nustumti į užmarštį. Istorija turi būti nenustumta į užmarštį tam, kad galėtume žiūrėti į priekį. 
Bendraudamas su jaunimu jis ne kartą įsitikino, kad net ir tų šalių, per kurias driekėsi geležinė uždanga, atžalos nedaug išmano apie istoriją. Kartą vienas mokinys garsiai samprotavo: „Gerai, peršokti tą uždangą gal ir buvo sunku, bet kodėl nebuvo galima jos apeiti?“. Tada tenka aiškinti, kad apeiti ribos, žyminčios politinę, karinę, informacinę ir ideologinę atskirtį, buvo neįmanoma – ji driekėsi beveik 10 tūkst. kilometrų. M.Crameris pasakojo, kad iki šiolei čekai ir vokiečiai stebi kaip iki pasienio priėję Čekijoje gyvenantys elniai apsisuka ir grįžta. Taip pat elgiasi ir elniai iš Vokietijos. „Nors jau trečia karta elnių subrendo po sienos žlugimo gyvūnai vis dar nekeičia įpročių. Žmonės šiuos įvykius pamiršo žymiai greičiau“, - pastebėjo europarlamentaras. 

Nuo Juodosios jūros iki pat Barenco jūros šiaurėje – šitos maršrutas, priminsiantis geležinę uždangą, patvirtintas ir Europos Parlamento. 

Daugiau nei 9 tūkst. kilometrų dviračių trasa drieksis Bulgarijos, Rumunijos, Vengrijos, Slovakijos, Čekijos, dalimi Vokietijos, Lenkijos, Kaliningrado, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos pasieniu. Keliautojai galės pamatyti čia dar išlikusias apžvalgos aikšteles, memorialinius paminklus, skirtus geležinės uždangos aukoms. 

Lietuva kviečiama jau nutiestus dviračių takus nuo Nidos iki Šventosios pritaikyti prie šio maršruto, skirti lėšų informaciniams stendams. 

„Dar prieš dešimtmetį manyta, kad dviračiais keliauja tik studentai, ir neturtingi. Tai mitas. Jau žinoma, kad dviračiu keliaujantis turistas išleidžia kur kas daugiau pinigų nei keliaujantys kitomis transporto priemonėmis“, - teigė M.Crameris. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius