Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 10

Pažėrė pažadų smulkiajam verslui

Smulkiuoju ir vidutiniu verslu užsiimantys klaipėdiečiai tikina, kad jau keli metai nedaroma nieko, kad šis verslo sektorius būtų skatinamas ir į jį norėtų žengti daugiau žmonių. Specialistų teigimu, dalį žmonių nuo verslo legalizavimo atbaido sudėtingas jo administravimas ir buhalterinės apskaitos vedimas.  
Rudens gėrybės.
Verslininkai reiškė nepasitenkinimą, kad didesnis dėmesys skiriamas būsimiems verslininkams, o ne tiems, kas rinkoje egzistuoja jau keletą metų. / I.Ozturhan/15min.lt nuotr.

Tokios tendencijos aptartos diskusijoje, organizuotoje Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos. „Valstybė priėjo prie tokio taško, kai be smulkiojo verslo neišgyvens. Tačiau smulkieji verslininkai yra neįgalūs vykdyti veiklos, kai yra apkrauti mokesčiais“, – diskusijos metu trečiadienį teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius.

Renginyje dalyvavusi Ūkio ministerijos Smulkaus ir vidutinio verslo departamento direktorė Živilė Glaveckaitė kalbėdama apie Klaipėdos savivaldybės veiklą, atkreipė dėmesį, jog ši neturi smulkiojo verslo rėmimo fondo. Kitų miestų savivaldybėse tokie fondai egzistuoja.

Klaipėdoje smulkieji verslininkai remiami tik taikant nekilnojamojo turto mokesčio lengvatą, kuri . šiemet pritaikyta 21 uostamiesčio įmonei. Ūkio ministerijos atstovė konferencijoje prabilo apie užmojus kitąmet verslo skatinimui organizuoti įvairius renginius ir mokymus, taip įtraukiant į smulkųjį verslą naujų žaidėjų.

Kaip praneša Klaipėdos Apskrities mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė, Klaipėdos mieste iš viso yra apie 17 tūkst. juridinių ir fizinių asmenų, priskiriamų smulkaus ir vidutinio verslo subjektams: iš jų apie 11 tūkst. – įmonės, apie 6 tūkst. gyventojai, vykdantys veiklą su verslo liudijimais ar individualią veiklą su pažyma.

Vilniuje neseniai vyko renginys, kuriame verslininkai pristatė savo sėkmės istorijas. Panašus renginys numatomas ir Palangoje. Tai viena iš programos „Versli Lietuva“ dalių. Smulkaus ir vidutinio verslo departamentas, pasak Ž.Glaveckaitės, yra parengęs ir daugiau siūlymų, kaip pagerinti šio verslo sektoriaus situaciją. 2011-aisiais numatomos įvairios rėmimo programos, jei jas patvirtins Vyriausybė.

Verslininkai skundėsi, jog didesnis dėmesys skiriamas potencialiems verslininkams, nei į tiems, kas rinkoje egzistuoja jau keletą metų. „Vien konferencijos ar mokymai verslui nepadės, reikia konkrečių sprendimų“, – teigė vienos įmonės atstovė. Konferenciją organizavusios Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška teigė, jog smulkus ir vidutinis verslas lemia miesto ekonomiką, tačiau, anot jo, dauguma įmonių buvo susikoncentravusios į vidaus rinką, tad persiorientuoti į eksportą – sunku.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius