Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 06

Už subjaurotus pastatus mokės gyventojai

Valdžios pasiryžimas sutramdyti pastatų bjaurotojus gali brangiai kainuoti gyventojams. Šiomis dienomis Klaipėdos savivaldybė planuoja įvesti naują tvarką – namų valdas administruojančių bendrovių privalomą darbų sąrašą papildys punktas, pagal kurį administratoriai turės uždažyti ištepliotas namų fasadų vietas iš lėšų, kurias rinks iš gyventojų.
) Prekybos tinklo „Šilas“ atstovai įvertino, kad sienas apipaišę vandalai pridarė apie 15 tūkst. Lt žalos.
Prekybos tinklo „Šilas“ atstovai įvertino, kad sienas apipaišę vandalai pridarė apie 15 tūkst. Lt žalos. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Savivaldybės atstovų teigimu, būtent namo gyventojai yra atsakingi už savo turtą.

Tokiomis ir kitomis priemonėmis miestas ruošiasi didiesiems vasaros renginiams, kad, priimant svečius, netektų raudonuoti iš gėdos dėl paantraštėmis (vadinamųjų tagų) išterliotų sienų.

Kainuos brangiai

„Dabar privalėsime ne tik stogus ir vamzdžius tvarkyti, bet ir apipaišytas sienas valyti. Privalomų darbų sąrašas reiškia, kad viską reikės daryti gyventojų pinigais ir niekas jų neklaus, nori, kad būtų nuvalyta, ar ne, jie negalės paprieštarauti“, – aiškino namų valdos „Paslaugos būstui“ direktorė Regina Uznienė.

Ji pripažino, kad apipaišytų namų vaizdas tikrai nekoks. Iki šiol niekas jų nevalydavo, dabar tai bus privaloma daryti. Namų administratoriai turės nufotografuoti pastato fasadą, surašyti visus duomenis ir skelbti apklausą, kuri firma galėtų užsiimti valymu.

„Sienų valymas labai brangiai kainuoja. Mes dar nedarėme apklausos, bet savivaldybė yra paskaičiavusi, kad nuvalyti vieną kvadratinį metrą kainuoja 40 Lt ir daugiau. Tai pakankamai dideli pinigai“, – teigė R.Uznienė.

Viską reikės daryti gyventojų pinigais ir niekas jų neklaus, nori, kad būtų nuvalyta, ar ne, jie negalės paprieštarauti

Jei namų administratoriai nevykdys privalomųjų darbų, jiems gali grėsti administracinė atsakomybė.

Tiria policija

Namų administratoriai papildomų išlaidų išvengti tikisi bendradarbiaudami su policija. Anot „Paslaugos būstui“ direktorės R.Uznienės, pastaruoju metu atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl Galinio Pylimo gatvės 11 ir 13 namų apipaišytų fasadų.

Praėjusią savaitę į policiją kreipėsi ir prekybos tinklo „Šilas“ atstovai. Jie įvertino, kad vandalai pridarė apie 15 tūkst. Lt žalos.

„Atsibodo, kad sienos vis apipaišinėjamos, tai kreipėmės į policiją. Tai darome pirmą kartą ir tikimės, kad policijai pavyks pagauti sienų niokotojus“, – viliasi „Šilo“ direktorė Vida Šereikienė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Jūratės Albrektienės teigimu, šiemet dėl pastatų apipaišymų pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai.

„Pareigūnai yra sulaikę namų niokotojus. Dažniausiai taip daro vaikai. Tokiais atvejais yra baudžiami jų tėvai: nuo įspėjimo iki 400 Lt. Jei sulaikomas suaugęs asmuo – jam inkriminuojamas turto sugadinimas ir byla į teismą pakliūva privataus kaltinimo tvarka. Tokiam gali grėsti viešieji darbai, teismo skirta piniginė bauda, laisvės apribojimas ar atėmimas iki 2 metų“, – sakė J.Albrektienė.

Grafitininkams – alternatyva

Tuo tarpu profesionalių grafitininkų bendruomenei siūloma alternatyva – jiems planuojama skirti kelias vietas ant tvorų ir pastatų.

„Konkrečios vietos yra suderintos su pastatų savininkais. Jas paskelbsime per akciją, kuri vyks birželio viduryje“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus. Akcijos metu senamiestyje 140 kv. m sieną padės nuvalyti verslininkai, o grafitininkai turės progos pamiklinti savo rankas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius