-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 11 25

Kultūros sostinės milijonų dalybos

Netrukus Vilnius taps „Kultūros sostine“, tačiau virš projekto vykdytojų, viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” (VEKS), telkiasi juodi debesys. Prokuratūroje atliekami tyrimai, finansavimo klausimai apgaubti nežinios, o valdininkai kratosi bet kokios atsakomybės.
VEKS projektas buksuoja painioje tvarkoje ir prokuratūros tyrimuose. Abejojama, kad galimas „pinigų plovimo“ atvejis pasieks teismą prieš VEKS likvidaciją 2010-aisiais.
VEKS projektas buksuoja painioje tvarkoje ir prokuratūros tyrimuose. Abejojama, kad galimas „pinigų plovimo“ atvejis pasieks teismą prieš VEKS likvidaciją 2010-aisiais. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visam kultūros projektui skirta apie 300 mln. Lt ir šias lėšas koordinuoja apie 40 darbuotojų turinti VEKS komanda, atskaitinga Kultūros ministerijai bei savivaldybei ir jokių papildomų kontrolės mechanizmų nėra.

„Kur bebesi pirštu, ten rasi neatitikimą. Šios kontoros (VEKS – red.) apskritai negalima vadinti kultūros projekto vykdytojais“, – „15min“ sakė visuomeninio judėjimo „ekspertai.eu“ atstovas, aktorius ir režisierius Audrius Nakas.

Praėjusiame tarybos posėdyje Vilniaus savivaldybė iš šiemet skirtų 12 mln. Lt. VEKS nurėžė 1 mln. Lt.

Šie visuomenininkai, prokuratūros paprašę ištirti VEKS tinklalapio sukūrimo aplinkybes, pridėjo „svorio“ kalboms apie galimai nesąžiningą VEKS veiklą. Įstaigos internetinis portalas atsiėjo apie 0,5 mln. Lt. Šių paslaugų kainos rinkoje svyruoja 30-40 tūkst. Lt.

„Apie galimai nesąžiningą įstaigos veiklą surinkome medžiagą ir pateikėme prokuratūrai. Tačiau jie tyrimą gali tęsti ilgiausiai dvejus metus. Tuomet 2006 metais įkurta VEKS jau bus likviduota“, – teigė A.Nakas.

Prokurorai tyrimą vykdo jau apie pusmetį, tačiau dėl papildomų paaiškinimų su VEKS atstovais dar nebuvo susiekta.

„Tyrimo baigties prognozuoti negalime, tai ekonominė medžiaga, laukiame ekspertų išvadų“, – tikino Vilniaus apygardos prokurorė Vilma Gužaitė.

Apie prokurorų narpliojamą medžiagą patys VEKS darbuotojai tikino negirdėję – į juos prokurorai nesikreipė.

„Visą projektą gaubia daug manipuliacijų, Lietuvoje apskritai viskas, kas viršija tūkstantį litų, kelia daug aistrų. Jei yra tyrimas, galėtų greičiau baigtis – neliktų apie ką kalbėti“,  vylėsi VEKS vykdomoji direktorė Dalia Bankauskaitė.

Keistas sutapimas

VEKS buvo įsteigta bendradarbiaujant Kultūros ministerijai ir Vilniaus savivaldybei. Šių institucijų atstovai sudaro ir įstaigos tarybą, turinčią tik patariamąją galią. Tarybos pirmininku iki šiol yra Artūras Zuokas, jau nepriklausantis nei savivaldai, nei Kultūros ministerijai. Jo vadovavimo Vilniui laikais ir buvo sukurta ši viešoji įstaiga. Po VEKS įkūrimo Kultūros ministerijoje ėmė „šeimininkauti“ A.Zuoko vadovaujamos liberalcentristų partijos nariai – Jonas Jučas tapo ministru, viceministru paskirtas Gintaras Sodeika.

„Spekuliacijų šia tema gali būti daug. Toks lietuvių mentalitetas, negaliu plačiau pakomentuoti gandų“, – „15min“ atsakė A.Zuokas.

Kalti liks darbuotojai

Mechanizmo, kaip kontroliuoti šimtus milijonų valdantį VEKS, nėra. Viešosios įstaigos taryba, anot A.Zuoko, yra patariamasis organas, o už darbo skaidrumą atsako VEKS vadovybė.

Visuomenininkas A.Nakas kaltina VEKS „pinigų plovimu“, o VEKS vykdomoji direktorė D.Bankauskaitė gindamasi siūlo akis kreipti į valdančias institucijas – sostinės savivaldybę ir Kultūros ministeriją.

„Aš į VEKS tarybą atėjau 2007-aisiais. Dauguma abejonių keliančių projektų jau buvo įsibėgėję. Manau, atsakomybę, jei bus rasta pažeidimų, turėtų prisiimti tuomet vadovavę asmenys ir VEKS vadovai“, – gynėsi savivaldybės administracijos direktorius ir VEKS tarybos narys Gintautas Paluckas.

Pasak jo, visuomenininkai, kreipęsi į prokuratūrą, užbėgo miesto valdžiai už akių.

„Neketiname pradėti atskiro tyrimo, lauksime, ką pasakys prokuratūra. Tai labiausiai nuo politikos nutolę ekspertai, todėl nebus spekuliacijų ir dėl išvadų“, – tikino G.Paluckas.

„Jei paaiškėtų kažkokie nusižengimai, bus ieškoma atpirkimo ožių. Finansavimą kiekvienam projektui ministerija skiria atskirai ir mato visas aplinkybes, taip mus ir valdydama“, – neslėpė D.Bankauskaitė.

Anot jos, kiekvieną viešąjį pirkimą tikrina Viešųjų pirkimų komisija bei Kultūros ministerija. Be to, įmonėje nuolat atliekami vidaus auditai. Vieno iš jų medžiaga naudojasi ir prokurorai – paaiškėjo, kad priimdami kai kuriuos sprendimus VEKS darbuotojai viršijo įgaliojimus.

„Valdymo mechanizmas labai perkrautas, neaišku, kas už ką atsako. Auditas bent jau išaiškino šį klausimą“, - sakė D.Bankauskaitė.

Konkrečiau apie VEKS įtarimus ir pažeidimus nekalba nei prokurorai, nei auditoriai.

Viltis – naujoji valdžia

Visuomenininkai savo ruožtu, nors ir pralaimėję vieną su VEKS susijusią bylą prieš Kultūros ministeriją, pasiruošę toliau kovoti su galimai nesąžininga šios įstaigos veikla.

„Daug atsakymų ministerija ir VEKS negali pateikti, tačiau mes renkame duomenis, viskas išlieka dokumentuose. Viliamės, kad naujoji šalies valdžia, deklaruodama skaidrumą, imsis priemonių“, – teigė A.Nakas.

Iš naujosios šalies valdžios jie ketina reikalauti visuotinio VEKS ir Kultūros ministerijos audito.

„Kasmet ir taip Valstybės kontrolė atlieka auditus. Nėra prasmės daryti dar vieno. VEKS kontrolė pakankama. Jei bus rasta pažeidimų, už tai turės atsakyti įstaigos vadovai“, – nukirto valdančiąją daugumą Seime sudarančios liberalcentristų partijos vadovas A.Zuokas.

Apkarpė biudžetą

Praėjusiame tarybos posėdyje Vilniaus savivaldybė iš šiemet skirtų 12 mln. Lt. VEKS nurėžė 1 mln. Lt. „Atsižvelgiame į artėjančius sunkius laikus. VEKS išgyvens ir be jo“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius G.Paluckas.

Šiemet kultūros programos vykdytojai iš savivaldybės jau gavo 7,5 mln. Lt, dar apie 3,5 mln. Lt iš 21 mln. Lt planuotų skyrė Kultūros ministerija. Kitąmet VEKS mieste planuoja surengti per 900 renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius