-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 30

Dėl tarnybų nesusikalbėjimo vaikų darželyje Vilniuje nugaišo briedis (nuotraukos, video)

Vilniuje įvykęs incidentas parodė, kad skirtingų tarnybų sklandūs ir koordinuoti veiksmai galimi tik pratybose. Įvykus šiek tiek neįprastesniam incidentui, sostinėje tiesiog neatsiranda institucijos, galinčios išspręsti problemą. Ketvirtadienį Vilniuje dėl tarnybų nesusikalbėjimo ir koordinacijos stokos vaikų darželio teritorijoje nugaišo jaunas briedis.
Briedis vaikų darželyje
Briedis vaikų darželyje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Laisvės prospekte vaikštantį briedį žmonės pastebėjo jau apie 8 val. ryto. Gyventojai apie laukinį gyvūną pranešė bendruoju pagalbos telefonu 112. Nepaisant to, briedis dar pusdienį klaidžiojo po Pašilaičių mikrorajoną, galiausiai užklydo į vaikų lopšelio-darželio „Aitvaras" teritoriją.

Po gyvenamą mikrorajoną besiblaškantį gyvūną kelias valandas stebintys aplinkinių namų gyventojai piktinosi, kad niekam jis nerūpi.

Briedis vaikščiojo po darželį, auklėtojos vaikų negalėjo išvesti į lauką, o įvykio vietoje pasirodė savivaldybės įmonės „Grinda" darbuotojai. Ši bendrovė paprastai užsiima gatvių tvarkymu, teikia specialias sanitarines paslaugas, tvarko aplinką. Įmonė taip pat deklaruoja teikianti naminių gyvūnų priežiūros paslaugas, jų karantinavimo paslaugas. Tačiau vaikų darželyje pamatę briedį, „Grindos" atstovai tik skėsčiojo rankomis.

Briedis nugaišo po 5 valandų

Prieš vidurdienį 15min.lt žurnalistas Vilniaus policiją informavo apie laukinį gyvūną, vaikščiojantį vaikų darželyje. Paaiškėjo, kad pareigūnai apie tai nebuvo gavę jokios informacijos. Sužinoję apie briedį, policijos budėtojai iš karto į įvykio vietą nusiuntė patrulį.

Šiek tiek po vidurdienio paaiškėjo, kad iš Kauno į sostinę ką tik išvyko specialistas, galintis užmigdyti laukinį gyvūną. Tuo metu briedis jau buvo pasislėpęs pavėsyje ir atsigulęs ant žemės. Dar po kiek laiko jis ištiesė kaklą, padėjo galvą ant žemės ir liko gulėti.

Prieš 13 val. pasirodė aplinkosaugininkai ir gyvūnų globa užsiimančių organizacijų atstovai. Jie konstatavo, kad briedis nugaišo. Buvo praėjusios penkios valandos nuo akimirkos, kai žmonės gyvūną pirmą kartą pastebėjo mieste.

VIDEO: Vaikų darželio teritorijoje nugaišo briedis

Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamento atstovas Sigitas Mikėnas stovėdamas prie nugaišusio briedžio teigė, kad pirmą kartą apie laukinį gyvūną išgirdo maždaug 9 val. ryto.

„Mes jo ieškojome. Jis buvo pastebėtas Laisvės prospekte, vėliau nuėjo į Šeškinės miškelį. Iškvietėme specialistą iš Kauno, tačiau kai nurodytais adresais neradome briedžio, specialistą atšaukėmė. Kito skambučio sulaukiau apie 12.03 val. Tada vėl iškvietėme tą patį specialistą iš Kauno ir atvažiavome čia. Dabar specialistą vėl atšaukėme", – sakė S.Mikėnas.

Pasak aplinkosaugininko, briedis greičiausiai gimęs pernai rudenį, patinėlis. Kodėl jis nugaišo, S.Mikėnas negalėjo pasakyti. Neatmestina, kad gyvūnas sirgo.

„Didelio pavojaus jis niekam negalėjo kelti. Tai ne liūtas. Bet tai vis tiek yra laukinis gyvūnas, patekęs į neįprastą aplinką, todėl tokiais atvejais prie jo geriau nesiartinti. Reikėtų pranešti tarnyboms", – tvirtino aplinkosaugininkas.

Vilniuje neįmanoma prisišaukti specialistų

Tuo tarpu Bendrojo pagalbos centro darbuotojai, kurie pirmieji gavo informacijos apie briedį, tvirtina, kad Vilniuje tiesiog neįmanoma prisišaukti specialistų, kai iškyla problemų su laukiniais gyvūnais.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Briedis vaikų darželyje
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Briedis vaikų darželyje

BPC Organizacinio skyriaus viršininkė Auksė Čibirė 15min.lt žurnalistui tvirtino, jog centro darbuotojai tik gavę informacijos pradėjo ieškoti, kas galėtų pasirūpinti briedžiu.

„Tų skambučių buvo daug. Labai daug, procesas vyko ilgai, viena įstaiga siuntė į kitą, bet niekas nenorėjo važiuoti ir spręsti problemos. Galiausiai mūsų pareigūnai paskambino tiesiai į Aplinkos ministeriją, tada reikalas šiek tiek pajudėjo. Bet buvo jau vėlu", – tvirtina A.Čibirė.

Pasak BPC atstovės, jei Vilniuje įvyksta koks nors incidentas su laukiniais gyvūnais, tai visada tampa didžiule problema.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Briedis nugaiao vaikų darželio teritorijoje
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Briedis nugaišo vaikų darželio teritorijoje.

„Telefonų mums duota įvairių, bet niekas niekada neapsiima važiuoti. Policijos patrulis nebuvo siųstas, nes gyvūnas buvo neagresyvus, viskas vyko vaikų darželyje. Šaudyti ten pareigūnai tikrai negalėtų. Policininkas tokiam atvejui jokių priemonių neturi, laukinių gyvūnų gaudyti irgi negali. Policija nuvažiavusi nieko nepadarytų. Briedis vaikščioja, nieko nepuola. Jie nieko net koordinuoti negalėtų, skambintų visoms tarnyboms ir agentūroms, kurioms skambinome ir mes. Siųsti ten policininką... Žvėris gali sužaloti ir pareigūną, pareigūnai negali jo sugauti, pareigūnui kyla toks pats pavojus, kaip ir kitam piliečiui. Skirtumas tas, kad pareigūnas turi ginklą. Bet aš labai abejoju, kad vaikų darželyje vidury dienos policininkai pradėtų šaudyti. Ugniagesių irgi negalime siųsti nepasiruošusių. Jau yra net buvę atvejų, kai ugniagesiai buvo sužaloti. Turi specialistas pasirūpinti tokiais atvejais. Bet su specialistu... Juk tai aplinkos apsaugos problema. Kas, kokia aplinkosaugininkų tarnyba turi važiuoti tokiais atvejais, jie nesusitaria, neturi tokio reglamentavimo", – kalbėjo A.Čibirė.

Nepaisydama problemos, A.Čibirė gyventojams vis dėlto pataria skambinti telefonu 112, jei vėl sostinėje kas nors pastebėtų laukinių gyvūnų. Pasak BPC atstovės, jų tarnyba turi daugiau telefono numerių ir galimybių rasti reikalingą specialistą. Paprastas žmogus, A.Čibirės manymu, pats pagalbos nesugebėtų rasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius