-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 02 /22:10

Dėl ekstremalaus šalčio – šilumos trasos avarija Vilniaus centre, dešimtys pastatų laikinai liko nešildomi

Prie Lukiškių aikštės dėl avarijos centralizuotai tiekiamos šilumos sistemoje į dangų nuo ryto veržėsi garų kamuoliai. Vilniaus šilumos tinklų atstovai prieš vidurdienį atjungė šildymą sugadintoje atkarpoje. Šilumos energija laikinai nebetiekiama į 27 pastatus, tarp jų yra Seimas ir Lukiškių kalėjimas. Šilumininkai įspėjo, kad blogiausiu atveju šilumos tiekimas laikinai gali būti nutrauktas į 146 namus. Pavakarę taip ir atsitiko. Tačiau vakare daugelio aplinkinių namų gyventojai teigė, kad jų būstai nešildomi, karšto vandens taip pat nebuvo.
Vilniuje trūko šiluminės trasos vamzdis
„Vilniaus energijos“ atstovai pripažįsta, kad avarijos vietoje vaizdai įspūdingi, tačiau situacijos nedramatizuoja. / Audriaus Gavėno/15min.lt nuotr.

Avarija centralizuotai tiekiamos šilumos sistemoje sostinės centre ketvirtadienį užfiksuota apie 7 val.

J.Tumo-Vaižganto gatvėje, prie Lukiškių aikštės kampo, netoli Užsienio reikalų ministerijos pastato, iš požeminės trasos į dangų veržiasi garų kamuoliai.

Vienoje vietoje paprasčiausiai trūko vamzdis, kuriuo į vilniečių radiatorius keliauja juos šildantis vanduo.

Įvykio vietoje dirba avarinės tarnybos, padėtis kontroliuojama.

„Vaizdai iš tiesų yra įspūdingi“, – naujienų portalui 15min.lt sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas, ketvirtadienio rytą pats apsilankęs įvykio vietoje.

VIDEO: Dėl ekstremalaus šalčio įspūdinga šilumos trasos avarija Vilniaus centre

N.Mikalajūnas pasakojo, kad nė vienas šilumos energijos vartotojas dėl šio techninio incidento nenukentėjo. Kaip tai įmanoma? Pasirodo, šilumos trasa gali veikti avariniu režimu.

„Prarandame tam tikrą kiekį technologinio vandens, bet padidinę spaudimą ir toliau užtikriname šilumos energijos tiekimą“, – 15min.lt aiškino „Vilniaus energijos“ atstovas.

Jo teigimu, avariją akivaizdžiai lėmė dabartinės oro sąlygos: „Žinoma, kad taip atsitiko dėl šalčio. Kadangi šaltis yra ekstremalus.“

Anot N.Mikalajūno, vamzdžio defekto vietos darbininkams ieškoti nereikia, ji tiksliai žinoma. Gedimą bandoma lokalizuoti. Tam šilumos trasos kanalas yra drenuojamas.

„Garai ir speigas apsunkina darbus“, – apie avarijos likvidavimą, kuris vyks spaudžiant 27-25 laipsnių šalčiui, sakė N.Mikalajūnas. Jo teigimu, garų tiek daug ir jie tokie tiršti, nes temperatūrų skirtumas tarp termofikacinio vandens ir lauko oro yra apie 140 laipsnių.

Avarijos mastą mažina tai, kad ji įvyko ne magistralinėje, o skirstomojoje šilumos tinklų dalyje. Teigiama, jog norint įtrūkimą užsandarinti, šilumos tiekimą šiuo vamzdžiu gali tekti bent trumpam nutraukti.

Tokiu atveju be šilumos energijos porą valandų liktų keliolika ar keliasdešimt aplinkinių kvartalų pastatų. Jei situacija pasirodys sudėtinga, „Vilniaus energijos“ specialistai yra pasirengę laikinai pajungti mobiliąją katilinę.

Papildyta 12.22 val. Vilniaus šilumos tinklų atstovai prieš vidurdienį atjungė šildymą sugadintoje atkarpoje.

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai N.Mikalajūnas Lietuvos radijui sakė, kad šilumos tiekimą apriboti teko dėl avarijos likvidavimo darbų.

Šilumos energijos tiekimas laikinai gali būti apribotas iš viso 146 namams. Vidurdienį buvo atjungtas 27 pastatų šildymas, tarp jų yra Seimas ir Lukiškių kalėjimas.

„Šiuo metu jau avarijos vieta lokalizuota, intensyviai yra drenuojamas vanduo ir taip pat pradėtas riboti šildymas 143 namams, kurie yra tiesiogiai priklausomi nuo tos trasos. Tai yra daroma tam, kad kaip galima greičiau būtų galima pašalinti gedimą“, – teigė jis.

„Vilniaus energijos“ atstovas negalėjo pasakyti, kiek truks darbai.

„Galime užtikrinti, kad jie (avarijos padariniai) bus pašalinti kaip įmanoma greičiau, kažkokių konkrečių valandų įvardyti šiuo momentui dar negalėčiau, kadangi kaip tik dabar mūsų darbuotojai, mūsų šilumininkai yra nelaimės vietoje ir šalina gedimą“, – teigė N.Mikalajūnas.

Papildyta 12.53 val. „Vilniaus energijos“ išplatintame pranešime spaudai N.Mikalajūnas teigia, kad šilumos trasos avariją šalina trys specialistų brigados. „Dedame visas įmanomas pastangas, kad trasa būtų sutvarkyta kuo operatyviau – avarijos vietoje vanduo jau nudrenuotas, šiuo metu aušinama trasa siekiant pašalinti defektą. Įvykio vietoje dirba patyrę ir paruošti ekstremalioms situacijoms specialistai, situacija yra kontroliuojama“, – sakė jis.

N.Mikalajūnas informavo, kad šiuo metu dėl avarijos šilumos tiekimas 3 valandų laikotarpiui apribotas 27 miesto centre esantiems daugiabučiams, iš viso gali būti apribotas 146 namams.

Tiekimas namams apribotas tam, kad būtų galima įvertinti avarijos mastą ir laiką, per kurį įmanoma pašalinti avariją. Jei paaiškės, kad avarijos nėra galimybių pašalinti per 3 valandas, šilumos tiekimas namams bus atstatytas ir trasa bus taisoma tada, kai baigsis speigas.

Visuose namuose, kuriuose apribotas šildymas, preventyviai yra parengti elektriniai šildytuvai, nors manoma, kad per 3 valandas temperatūra butuose neturėtų nukristi daugiau nei 4 laipsniais.

„Vilniaus energijos“ atstovai teigia, kad avarijos nuostoliai niekaip neatsilieps sąskaitoms už šilumą, tai yra įmonės veiklos nuostoliai.

Papildyta 14.17 val. Bendrovės „Vilniaus energija“ darbuotojai nustatė avarijos priežastis – dėl suvirinimo siūlės įtrūkimo šilumos trasos vamzdyje atsivėrė 30 centimetrų pločio plyšys.

Kadangi avarijos priežastis buvo nustatyta ir darbuotojai ėmėsi skubių remonto darbo, bendrovė „Vilniaus energija“ žada, jog avarijos pasekmės bus likviduotos iki 16 valandos.

Gyventojams šiluma bus tiekiama įprastai.

Papildyta 15.18 val. Popietę pasklido kalbos apie neva naują šilumos tinklų avariją Vilniuje, prie Žaliojo tilto. Tačiau „Vilniaus energijos“ atstovas operatyviai paaiškino, kas vyksta iš tiesų.

Skaitytojo Tomo nuotr./`ilumos trasos avarija
Skaitytojo Tomo nuotr./Taip šilumos trasos avarijos vieta atrodė apie 6.30 val.

Papildyta 17.48 val.: Pavakarę įvykiai klostėsi ne pagal patį geriausią scenarijų. Šilumos tiekimo apribojimo visiems 146 pastatams neišvengta.

„Vilniaus energija“ naujausiame pranešime teigė, kad visuose 146 namuose, kuriems dėl avarijos buvo apribotas šilumos tiekimas, jis bus atstatytas 18.15 valandą. Visuose namuose budi šilumininkai, darbui jau parengta mobili katilinė.

„Atsakyti, ar garai šalia Lukiškių aikštės ir toliau kils, dar anksti – sprendimas kaip elgtis bus priimtas vadovaujantis avarijos vietoje dirbančių atsakingų specialistų rekomendacijomis. Vadovausimės mažiausios rizikos principu.

Visuose daugiabučiuose, kuriuose buvo apribotas šildymas, budi „Vilniaus energijos“ klientų aptarnavimo centrų darbuotojai. Bendrovė kviečia kreiptis į juos esant bet kokiems nesklandumams dėl šilumos sistemų darbo,“ – „Vilniaus energijos“ pranešime vėl cituojamas įmonės atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Bendrovės atstovas kartojo, kad avarijos nuostoliai, kuriuos patirs „Vilniaus energija“ dėl avarijos, niekaip neatsilieps sąskaitoms už šilumą, tai yra mūsų veiklos nuostoliai, kurie yra apdrausti.

Papildyta 18.53 val.: „Šiuo metu visiškai baigiami virinimo darbai ir sistema bus užpildoma techniniu vandeniu“, – ketvirtadienio vakarą, po 18 val., BNS sakė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai N.Mikalajūnas.

Papildyta 20.11 val. – budės visą parą

„City Service“ komunikacijos vadovas Vilius Mackonis ketvirtadienio vakarą išplatino tokio turinio pranešimą: „Dėl šilumos trasos gedimo Vilniaus centre buvo nutrauktas techninio vandens (termofikato) tiekimas 70 namų, administruojamų „Naujamiesčio būsto“. Administratoriai kartu su namų  šilumos bei karšto vandens tiekimo sistemas prižiūrinčios bendrovės „City Service“ specialistais stebi, kad namuose neužšaltų vidaus vamzdynai. Specialistai budės visą naktį.

Šilumos tiekėjams atnaujinus techninio vandens tiekimą trasoje, namuose nedelsiant bus įjungtas šildymas. Šilumos tiekimas bus didinamas palaipsniui, siekiant išvengti gedimų namų vidaus sistemose – taip elgiamasi ir šildymo sezono pradžioje.

„Vilniaus energija“ pašalinus avarijos priežastis, į tokį patį lygį kaip prieš įvyktant avarijai šildymas bus atstatytas per 12–16 valandų.

Pranešimus dėl šildymo daugiabučiuose namuose „Naujamiesčio būsto“ prižiūrimų namų gyventojai kviečiami registruoti telefonu 8 700 55966 visą parą.

Papildyta 20.50 val. Laukia naktis be šildymo

Kaip 15min.lt redakciją informavo žmonės, gyvenantys Gedimino pr. šalia Seimo, šilumos tiekimas iki šiol neatkurtas. „Vilniaus energijos“ atstovė juos informavo, kad šildymą bus bandoma atkurti tik penktadienio rytą.

Paskambinę nurodytu „Vilniaus energijos“ atstovės telefonu, išgirdome atsisakymą komentuoti situaciją ir pasiūlymą kreiptis į atstovą spaudai.

N.Mikalajūnas konstatavo, kad įmonei nepavyko, kaip buvo žadėta, atkurti šildymo iki 20.30 val., nes technologinis procesas sudėtingas, o oro sąlygos ekstremalios.

Įmonės atstovas spaudai teigė, kad šiltas vanduo jau keliauja į namus, tačiau sunku pasakyti, kada jis pasieks konkrečius būstus.

N.Mikalajūnas pabrėžė, kad įmonės veikla yra drausta, todėl draudimas padengs visus gyventojų patirtus nuostolius. Šiuo klausimu reikėtų kreiptis penktadienį nuo 9 val. ryto adresu Smolensko 12.

Jeigu nešildomų būstų gyventojai nuspręstų persikelti gyventi į viešbučius, būtų atlygintos ir šios išlaidos, taip pat kelionės į viešbutį išlaidos.

Papildyta 22.20 val. Kaip rašoma išplatintame „Vilniaus energijos“ pranešime, dėl žalos atlyginimo galima kreiptis ir telefonu 1899. Gyventojų, kurie užpildys paraiškas žalai atlyginti, prašoma pateikti ir kasos čekius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius