-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 05 /2012 03 06

Palaikyti tautiečių į Vilnių ruošiasi liūdnai pagarsėję Lenkijos nacionalistai

Kovo 17-ą dieną Vilniaus Gedimino prospektu žygiuos Lietuvos lenkų mokyklų streiko komiteto suburti žmonės, nepritariantys Švietimo įstatymo pakeitimams. Protestuotojai gali sulaukti pastiprinimo iš Lenkijos – kaimyninės šalies nacionalistinių organizacijų atstovai pasiryžę atvažiuoti paremti savo tautiečių.
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos respublikos Seimo
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos Respublikos Seimo 2011 m. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialiniuose tinkluose kuriamos grupės, kuriose lenkai kviečiami kovo 17-ąją važiuoti į Vilnių dalyvauti tą dieną vyksiančiame mitinge. Tereikia susimokėti 90 zlotų. Toks kvietimas tinklalapyje „Facebook“ yra gana populiarus ir plačiai komentuojamas bei sulaukiantis teigiamo vertinimo. Lenkų nacionalistai, atrodo, pasiruošę važiuoti į Vilnių.

Buriasi internete

Nacionalistinės pakraipos interneto tinklalapyje Narodowcy.net paskelbtame kvietime rašoma, kad viena iš vietų, kur šiuo metu lenkai kovoja už savo tapatybės išsaugojimą, yra Vilniaus kraštas.

„Lietuvos valdžia riboja mūsų tautiečių teises vartoti savo gimtąją kalbą, diskriminuoja juos įvairiose visuomeninio gyvenimo srityse, taip pat ir dėl žemės, užgrobtos sovietmečiu, grąžinimo. Kovo 17-ąją Vilniuje įvyks lenkiškų mokyklų gynimo mitingas. Organizuojame kelionę į Lietuvos sostinę, norėdami paremti mūsų tautiečius. Nebūk abejingas – važiuok kartu su mumis!“ – rašoma šiame tinklalapyje.

Kovo 1-ąją raginimų važiuoti į Vilnių „ginti tautiečių“ pasigirdo ir Lenkijos miestuose vykusiuose Pamirštų kovotojų dienos renginiuose. Kaip pranešė Lenkijos žiniasklaida, šalia oficialių renginių, savo eitynes tą dieną rengė ir nacionalistai kartu su futbolo chuliganais.

Lenkijos nacionalistai kartu su prie jų besišliejančiais fašistuojančiais skustagalvias bei futbolo chuliganais sukėlė ir didžiausias per pastarąjį dešimtmetį riaušes pernai lapkričio 11 dieną minint Lenkijos Nepriklausomybės dieną Varšuvos centrinėje aikštėje.

Mes tikrai nekviečiame ir neorganizuojame jokių grupių ir grupuočių iš Lenkijos. Jeigu jie patys internete, per „Facebook“ organizuojasi, tai mes čia niekuo dėti, – tvirtino Albertas Narvoišas.

Nacionalistų paramos kratosi

Mitingo kovo 17-ąją organizatoriai kratosi Lenkijos nacionalistų. Anot Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų koordinatoriaus Alberto Narvoišo, komitetai organizuoja tik vietinių žmonių eitynes ir mitingą. „Mes tikrai nekviečiame ir neorganizuojame jokių grupių ir grupuočių iš Lenkijos. Jeigu jie patys internete, per „Facebook“ organizuojasi, tai mes čia niekuo dėti“, – tvirtino A.Narvoišas.

Vieno iš eitynių ir piketo organizatorių teigimu, jie vienija streiko komitetams priklausančius žmones – tėvus, mokinius, mokytojus ir tuos, kurie pritaria jų nuomonei ir priešinasi švietimo reformai.

A.Narvoišas tikino neturintis signalų, kad juos paremti atvyks lenkų nacionalistų grupės, tik apie tai skaitė žiniasklaidoje. „Į mus, kaip į organizatorius, dėl to niekas nesikreipė. Manau, jeigu kas nors norėtų atvažiuoti į Lietuvą, visų pirma turėtų suderinti su organizatoriais. Kol kas niekas nieko nederino“, – teigė Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų koordinatorius.

Komitetams buvo išduotas leidimas į eitynes ir mitingą sukviesti ne daugiau kaip 2 tūkst. žmonių. Tiek, anot A.Narvoišo, dalyvių ir turėtų būti.

Policija kol kas apsaugos priemonių būsimo mitingo metu stiprinti neketina. Anot Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojo Ramūno Matonio, ypatingo pasiruošimo kovo 17-osios mitingui kol kas nėra. „Bet mes bendradarbiaujame su kitomis struktūromis ir, jeigu gausime signalų apie kažkokius ypatingus įvykius, tuomet atitinkamai ir reaguosime“, – teigė R.Matonis.

Reuters/Scanpix nuotr./Policija priea riauaininkus panaudojo vandens patrankas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riaušės Varšuvoje pernai lapkritį.

Papildyta: Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų pareiškimas:

Reaguodami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją esą „Varšuvos nacionalistai vyks ginti Vilniaus lenkų“ Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai išplatino pranešimą spaudai. „Pareiškiame, kad Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai rengia lokalią protesto akciją prieš švietimo sistemą ardančią pseudo-reformą bei tautinių mažumų mokykloms apginti. Prie eitynių ir mitingo, vyksiančių kovo 17 d. Vilniuje, prisijungs Lietuvos Švietimo Profesinės Sąjungos“, – teigiama pranešime spaudai.

Kaip teigiama pranešime, Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai nekviečia ir neorganizuoja jokių protesto grupių iš užsienio. „Protestui išreikšti kviečiami tėvai, mokytojai ir mokiniai, kuriuos betarpiškai įtakoja neigiamos naujojo švietimo įstatymo pasekmės. Taigi niekas iš užsienio mitinge nedalyvaus“, – teigiama Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetų išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius