-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 28

Vilniaus centre griaunamas pastatas-vaiduoklis

Daugiau nei du dešimtmečius Konstitucijos prospekte stovėję viešbučio „Sputnikas“ griaučiai per artimiausią mėnesį bus nušluoti nuo Vilniaus paviršiaus. Dar per kelerius metus jo vietoje turėtų išdygti modernus verslo centras. Tačiau kol kas naujojo komplekso projektas nėra suderintas su paveldosaugininkais.
Kelis dešimtmečius stovėjęs apleistas statinys išnyks.
Kelis dešimtmečius stovėjęs apleistas statinys išnyks. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus savivaldybė planuoja pokyčius dešiniajame Neries krante tarp Konstitucijos prospekto ir Lvovo, Kernavės, Krokuvos ir kitų gatvių. Nugriovus senąjį statinį vietoj jo išdygs verslo centrų kompleksas su patalpomis biurams, parduotuvėmis, žaliosiomis erdvėmis. Anot projektą plėtojančios bendrovės „Schage Real Estate“ generalinio direktoriaus Kjetil T. Hansseno, tai bus analogų Lietuvoje ir Baltijos šalyse neturintis verslo miestas mieste.

Investuos pusę milijardo

Investicijos į dešiniojo Neries kranto statybas per artimiausius kelerius metus sieks apie 500 mln. Lt. Sostinės meras Artūras Zuokas priminė, kad intensyviausios statybos šioje miesto dalyje vyko 2004–2008 metais, kai dabartinis Konstitucijos prospektas buvo virtęs didžiausia statybų aikštele Baltijos šalyse. Tuomet investuota net 740 mln. Lt.

„Vilniaus miesto savivaldybė per artimiausius penkerius metus žada investuoti apie 100 mln. Lt į infrastruktūrą, skverų įrengimą, viešųjų erdvių, želdynų sutvarkymą. Neabejoju, kad nuo šių metų ši vieta vėl bus didžiausia statybų aikštelė Baltijos šalyse“, – tvirtino meras.

Senojo statinio griovimas truks apie mėnesį, naujojo statybos – dar apie pusantrų metų. Mero įsitikinimu, priežastys, kodėl šios teritorijos sutvarkymas užsitęsė, įvairios. Esą teritorija priklausė privatiems investuotojams, kurie dėl įvairių priežasčių delsė ką nors čia daryti. Dabartiniai savininkai taip pat tyrinėjo rinką, domėjosi biurų paklausa.

„Dabar savivaldybė daug dirba su investuotojais ir labai aiškiai esame deklaravę, kad per šią kadenciją daugiausia dėmesio skirsime miesto centrui, kad pabaigtume statyti miestą. Mūsų atlikti projektavimo darbai nuo pernai vasaros iki dabar yra paskata privatiems investuotojams investuoti, o bankams kredituoti“, – kalbėjo A.Zuokas.

Tūkstantis darbo vietų

Nauda statant šį pastatą esą akivaizdi – investicijos sieks 500 mln. Lt, vadinasi, bus mokami mokesčiai valstybei. Taip pat ketinama sukurti apie 1000 naujų darbo vietų.

Pristatydami naująjį projektą bendrovės „Schage Real Estate“ atstovai gyrėsi, kad tai bus moderniausias kompleksas Baltijos šalyse, taupantis energiją. Jame ketinama itin gerai išnaudoti erdves, turėti žaliąją oazę.

Tačiau prieš pradedant statybas dar teks projektą suderinti su paveldosaugininkais. Anot Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjo Vito Karčiausko, tai yra Senamiesčio apsaugos zona, kuriai taikomi tam tikri reikalavimai, tad projektą derinti būtina.

„Pirmą kartą džiaugiuosi, kad griaunama, o ne statoma. Griaunama tai, ką jau seniai reikėjo nugriauti. O dėl projekto, tai jis dar nederintas su mumis. Žinome, kas čia gali būti, bet su mumis nėra derinta. Tai jie turės padaryti privaloma tvarka“, – tvirtino V.Karčiauskas.

Paveldosaugininko teigimu, kol kas sunku pasakyti, ar pristatomas projektas tinkamas greta Vilniaus senamiesčio. Esą tam reikalinga analizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius