2012 10 05 /12:31

Politikų atsakymas juos rusišku keiksmažodžiu pasiuntusiam Marijonui Mikutavičiui: dėl dainos autoriaus teisių suderinta su LATGA-A, pastaroji tai neigia

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sukurtas klipas, kuriame pagal dainininko Marijaus Mikutavičiaus kūrinio „Ar mylit ją jūs“ eilutes „aš tikrai myliu Lietuvą“ šoka rankomis susikibę partijos nariai, jį ne juokais supykdė.
Marijonas Mikutavičius
Marijonas Mikutavičius / Roko Jašinsko nuotr.

„Pavargusi, užsiknisusi mokytoja paskambina ir paprašo dainos, kai jos dešimtmečiams tereikia kažką subliauti per mokyklos šventę. Pagiringas studentas susiranda, paskambina ir atsiklausia, ar gali sudainuoti, kai jam tereikia padaryti įspūdį merginai. Žvalus ir savimi pasitikintis kūrėjas paskambina ir pasiteirauja, ar gali naudoti melodiją savo trijų minučių filme. Mergina iš provincijos kabelinės pasiskambina ir paprašo galimybės naudoti vieną ar kitą motyvą. Jiems tai atrodo suprantama ir žmogiška. Bet šitiems (LSDP – red. past.) – ne. Šitiems tai atrodo bereikalinga. Matyt, jie taip nepratę – paklausti, ar galima. Tai va. Daina gal ir ne stebuklas, bet aš joje labai konkrečiai bandžiau pasakyti, ką galvoju. Sunku skaityti tarp eilučių? Eikit na****“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė pasipiktinęs M.Mikutavičius.

LSDP: dėl dainos autoriaus teisių suderinta su LATGA

Tuo metu LSDP išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad vasarą nufilmuotas socialdemokratų „flashmob‘o“ klipas, nėra naudojamas ir nebus naudojamas oficialiai politinei reklamai rinkimams.

„Prieš įgyvendindami šią gražią idėją Klaipėdos skyriaus nariai domėjosi, ar nepažeis autoriaus teisių – viskas suderinta su LATGA, sumokėti pinigai, tad apgailestaujame, kad dainos autoriui Marijui Mikutavičiui dėl informacijos stokos teko pasijusti švelniai tariant, nesmagiai“, – sako Lietuvos socialdemokratų partijos  pirmininkas Algirdas Butkevičius.

LSDP Klaipėdos skyriaus jaunimas dar vasarą, prieš Giruliuose vykusį partijos sąskrydį, sumanė surengti vadinamąjį „flashmob‘ą“ ir nufilmuoti vaizdo klipą. Jaunimo manymu, patriotiška daina „Aš tikrai myliu Lietuvą“ šiai gražiai idėjai tiko labiausiai. LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė palaikė idėją, tačiau iš karto nusprendė išsiaiškinti, ko reikia, kad nebūtų pažeistos dainos autoriaus teisės.

„Norėjome bičiulių šokiui panaudoti tik dainos priedainį. Paskambinau į LATGĄ. Man paaiškino, kad video klipe panaudojus tik priedainį, o ne visą dainą, ir už tai sumokėjus, autoriaus teisių nepažeisime. Taigi su LATGA pasirašėme sutartį, sumokėjome pinigus, o vaizdo klipą jaunimas, kaip ir tūkstančiai kitų, dar vasarą įkėlė į „youtube‘ą“. Tai buvo mūsų sąskrydžio, vykusio Giruliuose, gražios šventės dalis, kuri įamžinta klipe. Šis klipas nėra ir nebus naudojamas oficialioje partijos rinkimų kampanijoje“, – sako LSDP Klaipėdos skyriaus pirmininkė L. Petraitienė.

Papildyta 12.31 val.: LATGA-A: teisė viešai skelbti kūrinį ar juo labiau panaudoti kūrinį reklamoje nebuvo suteikta

Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie tai, kad LATGA-A išdavė licenciją LSDP panaudoti M.Mikutavičiaus ir M.Matulevičiaus kūrinį „Ar mylit ją jūs?“ reklaminiame klipe yra neteisinga, teigiama LATGA-A išplatintame pranešime spaudai.

„LSDP birželio mėn. kreipėsi į LATGA-A dėl teisės viešai atlikti kūrinį LSDP sąskrydyje Giruliuose. LATGA-A suteikė teisę panaudoti kūrinį tik viešam atlikimui šiame renginyje. Teisė viešai skelbti kūrinį ar juo labiau panaudoti kūrinį reklamoje nebuvo suteikta. Pabrėžiame, kad LATGA-A neadministruoja autorių kūrinių panaudojimo reklamoje ir kiekvienas asmuo, pageidaujantis panaudoti kūrinį komercinėje, politinėje ar kitokio pobūdžio reklamoje, privalo tiesiogiai kreiptis į autorių ir gauti sutikimą. Mūsų žiniomis, tai nebuvo padaryta. Jeigu LATGA-A autoriai pastebės daugiau tokio pobūdžio teisių pažeidimų ir kreipsis į LATGA-A, jiems visada bus suteikta teisinė konsultacija“, – rašoma pranešime spaudai.

M.Mikutavičiaus įtūžį sukėlęs klipas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius