-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepriklausomi kandidatai savivaldos rinkimuose priklausys koalicijoms

Nepartiniai savivaldos rinkimų kandidatai buriasi į koalicijas, kurios savo struktūra ima panašėti į politines partijas. Tačiau jie tvirtina, jog šių darinių stiprybė kaip tik yra ta, jog tai – ne partijos.
Žydrūnas Savickas
Žydrūnas Savickas iš rinkimų nesitraukia. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šeštadienį Vilniuje surengti trijų nepartinių kandidatų koalicijų susirinkimai. Vieną koaliciją subūrė buvęs sostinės meras, Seimo narys ir Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas. Koalicijoje „Vilnius mūsų reikalas“ susivienijo visuomeninio judėjimo „Mūsų reikalas“, įvairių visuomeninių organizacijų ir bendruomenių atstovai. Į trečią koaliciją susijungė keliolika sostinės bendruomenių lyderių.

Prisitato kaip alternatyva 

Paklaustas, kuo „A.Zuoko ir Vilniaus koalicijos“ atstovų darbas miesto taryboje skirsis nuo politinių partijų narių darbo, A.Zuokas tvirtino, jog savo srities specialistai vengia dirbti partijose. Dėl to esą kenčia savivaldybių gyventojai. 

„Politinėms partijos pritraukti specialistus į politinę organizaciją praktiškai neįmanoma, nes garbūs žmonės, savo reikalo meistrai vengia tapti partijos nariais. Būtent nepartinis formatas leidžia suvienyti komandą. Jeigu, pavyzdžiui, būčiau partijos pirmininkas ir kviesčiau daugelį žmonių iš čia, daugelio atsakymas būtų: ne“, – tvirtino A.Zuokas.  

V.Stančikas:„Susivienijome, kad rinkėjų balsai mums nebūtų išskaidyti, išsvaistyti ir neliktų vėl valdžioje tos pačios partijos, kurios valdo miestą daugybę kadencijų su visomis blogybėmis ir skandalais“.Pasak koalicijos „Vilnius – mūsų reikalas“ sąrašo lyderio, Teisingumo instituto direktoriaus Valdemaro Stančiko, sąrašo narius vienytis paskatino supratimas, jog vienas lauke – ne karys: „Susivienijome, kad rinkėjų balsai mums nebūtų išskaidyti, išsvaistyti ir neliktų vėl valdžioje tos pačios partijos, kurios valdo miestą daugybę kadencijų su visomis blogybėmis ir skandalais“.  

Pašnekovas tikino, jog jeigu bus išrinkti, šiame darinyje susibūrę žmonės sostinės taryboje nepažirs po atskiras frakcijas, o išliks kaip vienas kumštis. Esą dalį šių nepartinių kandidatų kvietė įvairios partijos, bet jie pasirinko daug sunkesnį kelią – mokėjo užstatą, per žiemos šventes rinko parašus – tam, kad liktų nepriklausomi. „Būtent todėl, kad jiems jau yra gana to viso partijų politinio spektaklio ir demokratijos imitavimo“, – tikino V.Stančikas. Tai esą „jungia žymiai labiau negu formalūs dalykai.“    

„A.Zuoko ir Vilniaus koalicijos“ koalicijos sąraše kandidatuojanti Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė kalbėjo, jog nedalyvautų rinkimuose, jeigu ją kviestų partijos. Esą specialistai daug efektyviau dirbtų miesto valdžioje nei politikai: „Mūsų svajonė ir yra, kad susirenka savo srities specialitai, kuriems įtakos nedaro politiniai įsitikinimai“.  

Traukiasi ne visos žvaigždės  

Pramogų pasaulio žvaigždės Jurgis Didžiulis ir Dima Šavrovas šeštadienį pareiškė, kad atsiima savo kandidatūras savivaldos rinkimuose, nes nenori klaidinti žmonių. Tuo tarpu galiūnas Žydrūnas Savickas neatsisako ketinimų kartu su „A.Zuoko ir Vilniaus koalicija“ pretenduoti į sostinės tarybą.  

„Sprendimai būtų tokie, kokie yra reikalingi Vilniaus miesto gyventojams. Reikia Vilnių atgaivinti, kad Vilnius taptų moderniausias, stipriausias miestas ir tai yra kompleksinis sprendimų būdas, nėra to vieno auksinio sprendimo, nuo kurios viskas iš karto pasikeistų“, – savo politinius tikslus apibūdino Ž.Savickas. Jeigu būtų išrinktas į miesto tarybą, jis daugiausiai dėmesio skirtų jaunimo užimtumo skatinimui.  

„Sprendimai būtų tokie, kokie yra reikalingi Vilniaus miesto gyventojams. Reikia Vilnių atgaivinti, kad Vilnius taptų moderniausias, stipriausias miestas ir tai yra kompleksinis sprendimų būdas, nėra to vieno auksinio sprendimo, nuo kurios viskas iš karto pasikeistų“, – savo politinius tikslus apibūdino Ž.Savickas.„Ne visi vaikai gali lankyti būrelius, nes tai yra brangu. Nuo vaikų užimtumo prasideda kitos problemos – ir narkomanija, ir alkoholio vartojimas labai jauname amžiuje, iki 12 metų“, – stipruolis. Ž.Savickas sakė šioje srityje dirbąs ir ne kaip tarybos narys, todėl „tarybos nario mandatas nieko nepakeis“. Tačiau vėliau patikslino, kad dirbant komandoje galima nuveikti daugiau.  

Tikslai – skirtingi

Koalicijos „Vilnius – mūsų reikalas“ sąrašą sudaro per 50 narių, „A.Zuoko ir Vilniaus koaliciją – 51“. Trečiojoje koalicijoje, kurios lyderis yra Vilniaus bendruomenių asociacijos pirmininkas Edmundas Jakubauskas, bus 11–12 narių.  

Kalbėdamas apie svarbiausius koalicijos tikslus savivaldybės taryboje, V.Stančikas žadėjo, jog
„Mūsų reikalo“ nariai kovos su korupcija, gins gyventojų interesus kovoje dėl šilumos kainų. Taip pat esą būtų didinama miesto valdybo kokybė, įvesta asmeninė tarnautojų atsakomybę už žalingus miestui sprendimus.  

Pasak A.Zuoko, jo vadovaujamo judėjimo tikslas – paversti Vilnių moderniausiu rytų ir vidurio Europos miestu, pasiekti, kad 2020 metais vidutinė vilniečio alga būtų 6,4 tūkst. Lt, 20 proc. sumažinti šilumos kainas, skatinti būsto modernizacija ir renovacija, siekti kurti Vilniaus avialinijas. 

E.Jakubauskas BNS teigė, jog jo steigiama koalicija sieks decentralizuoti miesto valdymą.
Pagal įstatymą, koalicijos turi įveikti 6 proc. barjerą, kad jos sąrašas galėtų pretenduoti į mandatus. Savivaldybių tarybų rinkimai Lietuvoje vyks vasario 27 dieną. Vilniuje renkamas 51 tarybos narys.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius