Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Faraonų arbata – ir atgaivai, ir sveikatai

Jei ruošiatės atvėsinti arbatą ledukais, plikykite ją stipresnę, nes tirpdamas ledas šiek tiek atskies gėrimo skonį.
123rf.com nuotr. / Jei ruošiatės atvėsinti arbatą ledukais, plikykite ją stipresnę, nes tirpdamas ledas šiek tiek atskies gėrimo skonį.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Jei lankėtės Egipte, ko gero teko ragauti ten patiekiamo raudonos spalvos sadžiarūgščio gėrimo, kuris puikiai malšina troškulį – karkade arbatos. Šių arbatžolių, kurios paįvairins jūsų arbatų asortimentą, galima įsigyti ir Lietuvos prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse.

Karkade arbata gaminama iš augalo, priskiriamo hibiscusų šeimai, žiedo taurelių. Lietuvoje šis augalas vadinamas vaistine piliarože.

Karkade arbatą visame pasaulyje įprasta vadinti įvairiausiais vardais, o mūsų šalyje ją dažniausiai krikštija arbata iš Sudano rožės ar „Sudano rože“ bei tiesiog kinrožės arbata. Tiesa, pastarasis pavadinimas nėra teisingas, nes karkade arbata gaminama ne iš kinrožės, bet iš jai giminingo augalo žiedų.

Gėrimas suteikia jėgų

Karkade arbatą galima gerti ir karštą, ir šaltą, priklausomai nuo oro temperatūros ir jūsų norų. Beje, teigiama, jog netgi tvyrant alinančiai kaitrai, atšaldyta karkade arbata stebuklingai atgaivina ir suteikia jėgų.

Karšta karkade arbata ruošiama visai paprastai – žiedai užplikomi užvirintu  vandeniu, palaikoma 5–7 minutes ir nukošiama. Rekomenduojamos proporcijos: 1 šaukštelis arbatžolių (arba 5–6 žiedeliai) vienai stiklinei vandens. Panorus šaltos arbatos, verta ją plikyti stipresnę, o tada pasaldinkite ir atvėsinkite įdėdami daug ledo. Beje, plikant šią arbatą rekomenduojama naudoti stiklinius ar porcelianinius indus, nes nuo sąlyčio su metalu blogėja jos spalva ir skonis, karkade netinka ir labai kietas vanduo, nes užplikyta tokiu vandeniu ji gali tapti ne raudona, o žalia.

Dėl joje esančių įvairiausių organinių rūgščių karkade arbata yra rūgštoko skonio, todėl dažniausiai saldinama cukrumi ar medumi. Malonus aromatas, ryški spalva, rūgštumas yra natūralios karkade arbatos savybės, į šias arbatžoles nededama jokių dažiklių ar aromato stipriklių, tačiau ji pati labai mėgstama kaip įvairiausių arbatos mišinių dalis.

Juodosios ir karkade arbatos gėrimas

Jums reikės (4 puodeliams):

– 3 arbatinių šaukštelių juodųjų arbatžolių;

– 10–15 karkade žiedelių;

– cukraus ar medaus.

Suberkite juodąsias bei karkade arbatžoles į arbatinuką ir užpilkite užvirintu vandeniu. Palaikykite 3–4 minutes ir pilstykite į puodelius. Saldinkite cukrumi ar medumi pagal skonį.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min