-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vykstate slidinėti su vaikais? Patarimai mažiesiems

Kai kuriems slidinėjimas atrodo kaip suaugusiųjų pramoga, kuria lepintis galima tik tada, kai neturi vaikų arba mažuosius prižiūri auklės ar seneliai. Tačiau tai – mitas. Šiandien slidinėti su vaikais paprasčiau nei bet kada anksčiau: ne tik užsienio, bet ir Lietuvos slidinėjimo trasose jau gausu pramogų mažiesiems, neretai čia dirba instruktoriai, galintys pamokyti ir pačius mažiausius, pirmą kartą stojančius ant slidžių. Tačiau pirmą kartą vykstant slidinėti su vaikais būtina tinkamai pasiruošti.
Liepkalnio slidinėjimo trasoje
Liepkalnio slidinėjimo trasoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pradėti ne per anksti

Kokio amžiaus vaikas gali pradėti mokytis slidinėti – vienas opiausių klausimų. Nors nuomonių yra įvairių, tačiau dažniausiai vaikus statyti ant slidžių patariama ne anksčiau nei sulaukus trejų metų. Jei vaikas fiziškai stiprus ir sportas jam jau nėra naujiena, pradėti pažintį su slidėmis galima ir anksčiau, tačiau tam prireiks ne tik instruktorių pagalbos, bet ir tėvų priežiūros.

Pradėję slidinėti vaikai paprastai išmoksta įveikti nedidelius šlaitus. Svarbu, kad trasos pabaigoje būtų galimybė slysti tol, kol slidės pačios sustoja. Dažnai kurortuose tam įrengtos specialios trasos vaikams su mažiesiems skirtais keltuvais.

Mažesnius nei trejų metų amžiaus vaikus auginantiems tėvams taip pat yra išeičių – slidinėjimo kurortuose dažnai įrengti kalnai, skirti važiuoti rogutėmis, kurių pramogomis gali mėgautis ir patys mažiausi. Tokių trasų yra ir Lietuvoje.

Tinkama apranga

Išsiruošus slidinėti su mažaisiais, apranga – vienas svarbiausių aspektų. Rengiant mažuosius, galioja tos pačios taisyklės, kaip ir slidinėti išsiruošus suaugusiems: apatiniai termodrabužiai, lengva viršutinė apranga ir vandeniui bei vėjui atspari striukė bei kelnės ar kombinezonas – tiesiog privalomi.

Jei slidinėjimo kurorte ketinate vaiką „statyti“ ant slidžių, šiam teks daug judėti ir prakaituoti, todėl apranga turi būti pralaidi orui – antraip vaikas sušals. Dėl šios priežasties nepatartina vaiko rengti medvilniniais drabužiais, geriausiai tam tinka speciali termoapranga, kurie padeda „išgarinti“ prakaitą ir sulaiko šilumą. Nemažiau svarbu ir pasirūpinti drėgmei atspariais viršutiniais drabužiais (striuke ir kelnėmis), nes mažyliai paprastai slidinėjant dažnai griūva ar tiesiog dūksta sniege. Tad atsparumas sniegui jiems dar aktualesnis nei suaugusiems.

Kitas svarbus aspektas – drabužių spalva. Vaikams, kurie leidžiantis nuo kalno dažnai griūva, pameta kepures ar dėl kitų priežasčių sustoja trasos viduryje, ypač svarbu būti matomiems – todėl geriausia rinktis ryškių spalvų drabužius, kurie patrauktų dėmesį. Kai kuriose trasose kartu su instruktoriais slidinėjantiems vaikams duodamos specialios ryškiaspalvės liemenės, padedančios dar geriau atskirti pradedančiuosius slidininkus.

Kokios slidės tinka vaikams

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Renkat slides vaikams, reikia įvertinti vaiko ūgį ir svorį. Rekomenduojama, kad slidės būtų 15 cm trumpesnės nei vaiko ūgis. 70 cm ilgio slidės tinka 10–20 kg svorio vaikams. 20–30 kg sveriantiems vaikams patariama rinktis 90 cm ilgio slides, o sunkesniems nei 30 kg – metro ilgio.

Specialistai pataria per didelių slidžių, stengiantis sutaupyti, vaikams nepirkti. Slidinėti su per didelėmis slidėmis yra sudėtingiau, todėl vaikas greičiau pavargsta, greičiau praranda susidomėjimą, tad suvilioti slidinėjimo malonumu mažametį bus sunkiau. Vidutiniškai slides vaikams tenka keisti kas dvejus metus.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://s1.15min.lt/img/banners/2017-01_jeep_disclamer/jeep_disclamer.html

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?