-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 15

Lengvatinių paskolų studentai gali nesulaukti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį laikinajam švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui priminė jo politinį pažadą, kad lengvatinių paskolų studijoms palūkanos neviršys 6 proc. Ministras savo ruožtu pripažįsta, kad tą padaryti nebus lengva.
Dalia Grybauskaitė ir Gintaras Steponavičius
Dalia Grybauskaitė ir Gintaras Steponavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po laikinojo ministro ir prezidentės susitikimo D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys teigė, kad Vyriausybės pažadas, jog lengvatinių paskolų studentams palūkanos neviršys 6 proc., turi būti vykdomas. Esą tai yra įsipareigojimas, o šiai Vyriausybei nuolat trūksta nuoseklumo, tvirtumo ir nesiblaškymo priimant sprendimus.

Šiuo metu palūkanų litais maksimali riba siekia 11,4 proc, o eurais – 4,03 proc. D.Grybauskaitės nuomone, Vyriausybė turi imtis konkrečių veiksmų ir paskolų sąlygas studentams gerinti arba derėdamiesi su bankais, arba pati pasiskolinti iš komercinių bankų, o studentams tuos pinigus perskolinti geresnėmis sąlygomis.

Steponavičius: mes didelės įtakos neturim

G.Steponavičius teisinosi, kad bankų, teiksiančių kreditus, atranką vykdė ne jis asmeniškai, o Finansų ministerijos suformuota darbo grupė, kurioje buvo tiek Švietimo ir mokslo ministerijos, tiek ir studentų atstovų.

Iš viso paskoloms teikti yra atrinkti keturi bankai – pasak laikinojo ministro, jų skaičius ir tarpusavio konkurencija padės kiek numušti maksimalią studijų paskolų palūkanų normą. Tačiau jis leido suprasti, kad didelių stebuklų tikėtis neverta.

„Mes per kredito įstaigas šalia valstybės paskolų sistemos numatome papildomas galimybes skolintis, tačiau tiesogiai nedarome įtakos šių palūkanų dydžiui. Konkurencija ir daugiau nei vieno banko dalyvavimas šioje sistemoje suteikia galimybes daugiau reikalauti ir siekti, kad palūkanos būtų dar žemesnės“, – aiškino G.Steponavičius.

Studentai gali rinktis – litai ar eurai

Pasak jo, Finansų ministerija derėsis su bankais, kad šie nuleistų paskolų studijoms palūkanų kartelę. Laikinasis ministras teigė, kad ir dabar studentai truri galimybę rinktis ir imti paskolą eurais su mažesnėmis palūkanomis.

G.Steponavičius taip pat užsiminė, kad Vyriausybė galėtų padengti dalį litais paimtų paskolų palūkanų, jei ministrai dėl to susitartų.

Sutartys tarp Finansų ministerijos ir bankų dėl skolinimo studentams bus pasirašytos jau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius