Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

3 būdai nustatyti alergijos priežastis

Su pirmais pavasariniais žiedais pajuntate alergijos požymius? Neverta laukti šiltesnio sezono, kovoti su alergija reikia pradėti dabar, kuomet šalta, nėra žiedadulkių ir kitų alergenų. Tačiau, prieš pradedant kovą su ligą, pirmiausia, reikia nustatyti kas būtent išprovokuoja alergiją.
Alergija sustiprėja pavasarį
Alergija sustiprėja pavasarį / Emilian Robert Vicol, Flickr.com

Jei nesate tikri nuo ko konkrečiai kyla alerginė reakcija, yra atliekami įvairūs testai, kurie padeda nustatyti problemos priežastis.

1. Odos testas

Ant rankos yra užlašinami skirtingi alergenai, palaukiama kol jie prasiskverbia ir pradeda veikti. Tuomet stebima odos reakcija. Stiprūs alergenai sukelia ne tik stiprias, bet ir greitas reakcijas.

Tyrimą galima tęsti tik po 2–3 savaičių, kuomet išnyksta alergijos požymiai. Prieš darant tyrimus, negalima vartoti jokių antihistamininių preparatų.

2. Kraujo testas

Kilus alergijai, organizmas pradeda gaminti imunoglobuliną E (IgE). Sveiko žmogaus organizme jo kiekis itin mažas ir neviršija 100 IU/ml. Kraujo testas – paprastas ir labai patogus būdas identifikuoti problemą. Šis testas atliekamas, kuomet neįmanomas odos testas, pavyzdžiui, mažiems vaikams, sergant dermatitu ar esant itin jautriai odai. Kraujo testo rezultatų reikės laukti iki 7 dienų.

Be to, tokiu būdu galima nustatyti ar apskritai esate alergiškas žmogus. Galbūt, alergijos diagnozė nepasitvirtins, tačiau bus nustatyta kita liga. Pavyzdžiui, išbėrimai nuo pieno produktų gali atsirasti dėl fermentų trūkumo. Taip pat į alergiją panašūs ir kitų ligų simptomai: psoriazė, grybelinės odos infekcijos, lėtinis bronchitas, žarnyno disbiozė ir t.t.

3. Provokacinis testas

Rimtesnis tyrimas, kuris paskiriamas pakankamai retai: tais atvejais, kuomet įprasti testai nepatvirtina alergijos į įtarimą keliančias medžiagas. Šis tyrimas atliekamas naudojant taip vadinimą provokacinį nosies testą: alergenas kaip purškalas įpurškiamas į nosį. Toks testas atliekamas tik ligoninėse.

Kaip pasiruošti testui?

Likus savaitei iki odos testo atlikimo reikia nutraukti antihistamininių preparatų, triciklių antidepresantų, kortikosteroidų ir hormoninių tepalų vartojimą. Nerekomenduojama alergijos nustatymų testus atlikti ligos paūmėjimo metu, o testai su žiedadulkių alergenais negali būti atliekami augalų žydėjimo metu.

Ką daryti kuomet nustatoma alergija?

Visiškai išgydyti alergijos, deja, neįmanoma. Tačiau vaistų ir imunoterapijos pagalba galima pasiekti, kad alerginės reakcijos nebūtų labai stiprios ir netrukdytų kasdieniniam gyvenimui. Gydymo proceso metu organizmas bus palaipsniui pratinamas prie alergeno. Galiausiai alerginė reakcija susilpnės, bus nežymi.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius