Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip elgtis alergiškiems žmonėms?

Dauguma žmonių laukia ir džiaugiasi pavasariu. Tačiau kai kuriems šiltėjantys ir saulėti orai nekelia džiaugsmo. Gegužė alergiškiems žmonėms itin probleminis mėnuo: juos kankina čiaudulys, sloga, ašaroja akys ir kiti nemalonūs simptomai. Žmonėms, kuriuos kankina sezoninė šienligė (alergija žiedadulkėms) pavasaris negailestingas. Alergija gali peraugti į bronchinę astmą.
Pavasario alergija
Pavasario alergija / Ali Talal, Flickr.com

Kad išgyventi šį nelengva alergiškiems žmonėms periodą, jie turi patys sau padėti ir ieškoti būdų kaip palengvinti varginančią savijautą. Pateikiame keletą paprastų ir lengvų taisyklių, kurios padės pagerinti savijautą pavojingu periodu. Padarykite viską, kas įmanoma, kad pavasaris, vasara ir žiedai keltų tik teigiamas emocijas!

1 taisyklė: švara namie

Alergiškam žmogui būtinas šviežias, drėgnas oras. Tačiau  ne visi turi pinigų kondicionieriams ir drėkintuvams.  Todėl, svarbu kasdieninis tvarkymasis. Gydytojai rekomenduoja pašalinti kilimus žiedadulkių sezonu. Jei negalite to padaryti, tuomet kilimus ne tik išsiurbkite dulkiu siurbliu, bet ir valykite drėgna kempine. Baigiant tvarkytis, pakabinkite drėgną rankšluostį ant orlaidės ir purkštuvu sudrėkinkite užuolaidas. Šis procesas ne tik sudrėkins orą, bet ir neleis skraidančioms gatvėje žiedadulkėms patekti į patalpą.

2 taisyklė: tinkama mityba

Pavojingu alergiškiems žmonėms sezonu nepatariama laikytis griežtų dietų bei riboti maisto. Tačiau reikia maitintis sveikai. Nereikėtų vartoti riešutų, citrusinių vaisių, šokolado, gazuotų gėrimų, venkite maisto dažiklių, aitrių ar pikantiškų prieskonių. Idealus meniu – sriubos, košės, daržovės ir vaisiai. 

3 taisyklė: valymosi procedūros

Valytis alergiškam žmogui reikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Patartina rūbus skalbti kas kart grįžus iš lauko. Sorbentai gali pašalinti alergenus iš organizmo. Pats paprasčiausias ir pigiausias variantas – aktyvioji anglis. Vartokite po dvi tabletes tris kartus per dieną likus valandai iki valgio arba po valgio praėjus valandai. Minimalus kursas – trys dienos. Maksimalus – dvi savaitės.

4 taisyklė: savigyda

Labai padeda nosies praplovimo procedūros. Ji neužima daug laiko, bet turi tapti kasdieniniu įpročiu, kaip kad dantų valymas. Tačiau išmokite teisingai atlikti šią procedūrą. Nosies praplovimui tinka tirpalas iš jūros druskos ir šilto vandens. Atliekant nosies praplovimo procedūrą, nepakreipkite galvos į šoną: iš nosies vanduo gali patekti į ausis. Druskos tirpalas yra pigi ir efektyvi priemonė, sinusai išsivalo nuo dulkių ir gleivių. Galima nosies valymo skysčių įsigyti vaistinėje.

5 taisyklė: apsilankykite pas gydytoją

Alergija taip paprastai nedingsta. Geriau jos gydymo neatidėlioti vėlesniam laikui. Vaistinėse gausus pasirinkimas įvairiausių preparatų, padedančių įveikti alergijos priepuolius ir išvengti alerginės astmos. Atminkite, kad sloga, ašaros ir dusulys – nebūtinai alergijos ženklai. Jei nesate tikri dėl tikslios diagnozės – kreipkitės į medikus. Tačiau, kad ir kaip toli pažengusi bei efektyvi medicina, labai svarbu ir paties žmogaus pastangos ir noras įveikti alergiją ir pasveikti.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas