Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 30

Nufilmuotas pirmasis vaidybinis filmas apie Lietuvos istorinį fenomeną – knygnešius

Jaunų Lietuvos kino kūrėjų grupė, padedama A. Adamkienės labdaros ir paramos fondo ir patyrusių kino profesionalų, baigė dvi savaites trukusio trumpametražinio kino filmo „Knygnešys“ filmavimą. „Knygnešys“ bus nemokamai platinamas internete, o kino teatruose filmo premjera numatyta 2011 m. pradžioje.
Kinas
Kinas / A. Ufartas
Temos: 1 Alma Adamkienė

Filme pasakojama istorija apie knygnešio Mažvydo (aktorius Valerijus Jevsejevas) pavojingą ir nuotykių kupiną veiklą, nelegaliai gabenant per Prūsijos ir carinės Rusijos sieną kontrabandą – lietuviškas knygas, taip pat apie knygnešio kelionę kartu su likimo atsiųstu bendrakeleiviu, tvirtų moralinių vertybių nepasigendančiu plevėsa Jurgiu (aktorius Laisvūnas Raudonis).

Kelionę pas knygnešių globėją vyskupą Motiejų Valančių „paįvairina“ knygnešį persekiojantys žandarai. XIX a. antrosios pusės Lietuvos kaimo kasdienybė ir jos linksmybės, bendražygių kartais juokingi bandymai surasti bendrą kalbą, ieškant kelių, kaip Lietuvai nusimesti carinės imperijos pančius.

„Knygnešių fenomenas Lietuvoje yra bereikalingai primirštas. Nėra daugiau valstybių pasaulyje, galinčių pasigirti kontrabandininkais, nešusiais knygas, kad apsaugotų savo kraštą nuo nutautėjimo“, – teigia filmo režisierius, Kūrybinių menų universitete (University of Creative Arts) Didžiojoje Britanijoje režisūrą studijuojantis Jonas Trukanas.

Filmo kūrėjo teigimu, filmas, nepaisant tuometinės situacijos rimtumo ir sunkumo, bus linksmas.

„Mes norime parodyti, kad tuometinėje Lietuvoje žmonės net ir spaudžiami problemų mokėjo šypsotis, džiaugtis gyvenimu, o patriotizmas nėra tik rimtuolių privilegija“, – tvirtino filmo „Knygnešys“ režisierius.

„Knygnešio“ filmavimo komanda buvo surinkta iš perspektyvių kino menininkų, kurie studijuoja ar nesenai baigė savo sričių studijas. Pagrindinius filmo herojus kūrė prie energingos grupės prisijungę patyrę Lietuvos aktoriai – Valerijus Jevsejevas, Laisvūnas Raudonis ir Vytautas Kupšys.

Projektu pirmiausiai susidomėjusio A. Adamkienės labdaros ir paramos fondo projektų vadovas Tadas Bojarskas pažymėjo, kad šis kino filmas gali būti reikšmingas Lietuvos švietimui.

„Šis filmas – tai papildoma metodinė istorinė medžiaga mokykloms. Mokiniai daug geriau įsisavins informaciją, jei ją bus galima iliustruoti vizualiai, gyvai. Šiuo atveju kino filmu“, – sakė A.Adamkienės fondo projektų vadovas.

Fondo atstovas džiaugėsi, kad projektu patikėjo ir pagrindiniu rėmėju tapo ilgamečiai partneriai – leidykla „Alma Littera“, kurios parama leido įgyvendinti šią idėją.

Pusvalandžio trukmės kino filmas „Knygnešys“ nufilmuotas išskirtinai už privačių rėmėjų lėšas ir bus nemokamai platinamas Lietuvos mokyklose (DVD pavidalu) ir internete.

Trumpametražinio vaidybinis filmo „Knygnešys“ kūrybinė grupė: režisierius Jonas Trukanas, scenarijaus autorius Simonas Jatkonis, operatorius Saulius Lukoševičius, prodiuseriai Paulius Juočeris ir Justas Piliponis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius