-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 05

Į „Rammstein“ koncertą Vilniuje išvyko ir budintis ugniagesių ekipažas (nuotraukos, papildyta 00.35 val.)

Penktadienio vakarą Vilniuje, „Siemens arenoje“ įvyko skandalingos vokiečių industrinio roko grupės „Rammstein“ koncertas.
„Rammstein“ šou Vilniuje
„Rammstein“ Taline / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įpūdingais ugnies šou garsėjantiems „Rammstein“ baisuokliams Vilniaus ugniagesiai skyrė ypatingą dėmesį, dar prieš koncertą į areną išvyko ugniagesių ekipažas.

Karštas koncertas Taline. Panašiai nutiko ir Taline vasario mėnesį Saku arenoje, tačiau tąkart pavyko išvengti incidentų. Žiūrovai liko labai patenkinti tuo, ką išgirdo ir pamatė, rokeriai sugrojo net 5 „bisus“.

Istorija. Grupė „Rammstein“ susikūrė 1993 metais Rytų Vokietijoje. Jos pavadinimas yra kilęs iš

K.Mažeikaitės/15min.lt nuotr./Rammstein koncerto akimirka
K.Mažeikaitės/15min.lt nuotr./Rammstein koncerto akimirka

vietovės pavadinimo (Ramstein). 1988 rugpjūčio 28 d. oro uoste, kuris įkurtas Ramšteino mieste, vyko parodomieji skrydžiai, kurių metu susidūrė trys Italijos oro pajėgų reaktyviniai lėktuvai. Apie 40 žiūrovų žuvo įvykio metu ir keli šimtai buvo sužeisti. Po dviejų mėnesių aukų skaičius išaugo iki 69. Ramšteino miesto pavadinimas mirgėjo visoje spaudoje ir jis įstrigo būsimų grupės narių galvose. Tiesa, jie pakeitė pavadinimą Ramstein (su viena m) į „Rammstein“ (dvi m raidės). Tai nėra vokiškas žodis, bet literatūroje galima rasti sąvoką „Ram-stone“. Jie pasirinko tokį pavadinimą kaip provokaciją, ir to žodžio reikšmė tinka jų muzikai. O jų pirmoji daina „Rammstein“ kaip tik ir buvo apie minėtą tragediją.

Papildyta 21.00 val. „Rammstein“ pasirodymą apšildė norvegų roko grupė „Combichrist“. Publika nekantraudama laukė savo dievaičių.

Vokiečių grupės pasirodymas prasidėjo lygiai 21 val. Po devynerių metų petraukos Lietuvoje pasirodę muzikantai į sceną pateko prasikirtę sienoje praėjimus. Grupė jau nuo pirmųjų muzikos akordų paskandino salę dūmuose, lazerių voratinkliuose ir spėjo iššauti fejerverką. Publika skanduoja „Rammstein“, plėvesuoja Lietuvos ir Vokietijos vėliavos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rammstein aou Vilniuje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Rammstein“ šou Vilniuje

Papildyta 23.30 val. Koncerte netrūko įspūdingų epizodų – scena kartais virsdavo tikru pragaru, kurios ryškia raudona šviesa apšviestos grindys atsiverdavo ir prarydavo vokalistą Tillą Lindemanną. Grupės pasirodymo viduryje nukrito uždanga, atvėrusi „Rammstein“ pasaulio dalį – metalinių konstrukcijų, vamzdžių ir ventiliatorių prifarširuotą industrinę dekoraciją.

Pradžioje skambėjusios dar mažai kam girdėtos grupės dainos iš naujojo albumo „Liebe ist für alle da“ („Meilė yra visiems“) buvo sutiktos gerokai šalčiau, nei senieji grupės hitai.

Ryškus publikos pagyvėjimas pasijautė suskambus dainos „Du riechst so gut“ akordams – žmonių jūra ėmė tiesiog ošti.

Viena efektingiausių koncerto akimirkų – dainos „Benzin“ metu vokalistas T.Lindemannas  su kitais grupės nariais į orą paleido ne vieną ugnies pliūpsnį ir galiausiai padegė vieną scenoje atsidūrusį žmogų. Kurį laiką nelaimėlis blaškėsi po sceną, kol galiausiai buvo užgesintas. Tačiau žiūrovai į tai reagavo ramiai, juk ši scena – vienas iš šou elementų.

Daugiausiai kostiumų koncerto metu keitė ne vokalistas T.Lindemannas, kuris spėjo pasirodyti ir su raudona mėsininko prijuoste, bet klavišininkas Flake'as Lorenzas. Šis iš pradžių vilkėjęs odinį paltą ir odinę kepurę, vėliau persirengė blizgančiais, aptemptais rūbais. Klavišininkui koncerto metu teko ir pasportuoti – beveik visą laiką jis mynė bėgimo takelį, o vėliau per žmonių rankas paplaukiojo juoda pripučiama valtimi. Žiūrovų nuostabai, F.Lorenzas išsitraukė Lietuvos vėliavą ir ja ėmė mojuoti.

Suskambus „Du hast“ grupei reikėjo tik groti – dainos žodžius mintinai išdainavo ir išrėkė visa salė. Ir šis pasirodymas buvo „sušildytas“ ugnimi – nuo scenos iki salės vidurio ir atgal skraidė fejerverkai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rammstein aou Vilniuje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Rammstein“ vokalistas T.Lindemannas

Papildyta 00.35 val. „Rammstein“ „nepasikuklino“ Lietuvos publikai atlikti savo skandalingiausiojo kūrinio – „Pussy“, kurio pornografinis klipas klaidžioja interneto tyruose. Šios dainos metu grupės vokalistas ne tik spėjo sudaužyti gitarą, bet ir atsisėdęs ant rožinės patrankos ir ja važinėdamas scenos kraštu putomis apdrabstė arčiausiai stovėjusius klausytojus, imituodamas sėklos išsiveržimą.

Nedaug trūko, kad aštriais tekstais ir skandalingais pasirodymais pagarsėjusios grupės koncerto neišvystų Baltarusijos gyventojai – visuomeninė dorovės taryba buvo pasiryžusi uždrausti „Rammstein“ sekmadienį pasirodyti Minske ir propaguoti „iškrypimus, smurtą, fašizmą“.

Nepaisant visų išsišokimų, Lietuvos publika šį numerį priėmė šiltai ir ilgai plojo atsistojusi.

„Ačiū labai“, – klausytojams padėkojo T.Lindemannas ir su grupe dingo užkulisiuose. Tačiau tuo „Rammstein“ koncertas nesibaigė – ugningais plojimais ir šūksniais muzikos atlikėjai buvo iškviesti „bisui“.

Po pertraukėlės grįžę muzikantai klausytojus pamalonino tokiomis dainomis kaip „Sonne“, „Ich will“. „Parodykite savo rankas!“ – publiką ragino vokalistas. Netrukus grupės būgnininkas gerbėjams metė savo lazdeles ir „Ramstein“ vėl paliko sceną.

Grupės gerbėjai nepasidavė – rėkė ir švilpė taip, kad triukšmas kurtino labiau nei garsiausi koncerto epizodai. Trečią kartą scenoje pasirodžiusi grupė surengė patį efektingiausią pasirodymą: grindims prasivėrus pasirodė didžiuliais angelo sparnais pasidabinęs grupės vokalistas. Daina „Engel“ pasibaigė didžiuliais ugnies pliūpsniais iš angelo sparnų, grupės narių šešetas nusilenkė, priklaupė prieš publiką ir šįkart visam paliko „Siemens arenos“ sceną.

VIDEO: Rammstein - Engel - Live At Manchester Evening News Arena 02/02/2010

 

VIDEO: Rammstein - Du hast (live@Valhall arena, Oslo, feb 2010)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius