Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įspūdingiausi atolai: nuo pažymėtų branduoliniais sprogimais iki nežinomų valstybių sostinių

Atolais vadinamos žemos, žiedo formos koralų salos, kurių viduryje plyti lagūnos. Tokie, dažniausiai atokūs, vandenynuose išsibarstę žemės lopinėliai paprastai dovanoja įspūdingus vaizdus bei išvengia masinio turizmo, o juos supa kvapą gniaužiantys koraliniai rifai. Dar nesuplanavote ateinančių atostogų? Tuomet siūlome penkias nuostabias idėjas.
Rangiroa sala ir aplink ją plytintis atolas
Rangiroa sala ir aplink ją plytintis atolas / Images.trvl-media.com

1. Nardytojų rojus šiurpiai pagarsėjusiame atole

Ramiajame vandenyne išsidėstęs Bikinio atolas žymus ne tik tuo, jog pagal jį buvo pavadintas pirmasis dviejų dalių maudymosi kostiumėlis. XX amžiaus viduryje vietovę išgarsino čia vykdyti branduolinio ginklo bandymai bei šiurpūs eksperimentai. Dabar atolo radiacijos lygis visiškai saugus, o dėl to, jog čia ilgai nebuvo nuolatinių gyventojų, povandeninis pasaulis liko visiškai nepaliestas. Tiesa, nardytojai Bikinį renkasi ne tik dėl unikalios gyvūnijos, bet ir dugne besiilsinčių karinių laivų bei lėktuvų nuolaužų.

Huffingtonpost.com/Bikinio atolas
Huffingtonpost.com/Bikinio atolas

2. Poilsis su vėžliais didžiulėje laboratorijoje

Seišeliuose įsikūrusi Aldabra, sudaryta iš keturių nedidelių salelių, laikoma antru pagal dydį atolu pasaulyje. Dėl itin nuošalios lokacijos, Aldabra liko beveik nepaliesta žmonių veiklos, todėl yra viena tinkamiausių vietų tyrinėti gamtą – atolas neretai pavadinimas milžiniška laboratorija, tiesa, labai tinkama atostogoms. Čia per metus apsilanko vos 1000 keliautojų, kurie turi unikalią galimybę išvysti didžiausią sausumos vėžlių populiaciją pasaulyje – atokiose salose jų gyvena daugiau nei 150 tūkst.

Gcb.uzh.ch/Aldabros gyventojas – didžiulis vėžlys
Gcb.uzh.ch/Aldabros gyventojas – didžiulis vėžlys

3. Delfinų tyrinėjimas „plačiame danguje“

Išvertus iš vietos kalbos, Prancūzijos Polinezijai priklausančio Rangiroa atolo pavadinimas reiškia „platų dangų“. Išties – stebėdamas begalinį žydrą Ramųjį vandenyną, gali pasijusti tarsi aukštai padangėse. Nors vietos paplūdimiai nepasižymi švelniu biriu smėliu, atolą sudarančias salas įsimylės nardymo mėgėjai: dėl stiprių srovių čia neužklysta rykliai, tad galima ramiai tyrinėti spalvingą jūros pasaulį – žuvis, mantas, jūrų vėžlius ir net išvysti grakščius delfinus.

Nationalgeographic.com/Karolinos atolas
Nationalgeographic.com/Karolinos atolas

4. Atolas, kuriame verta švęsti naujuosius metus

Ramiajame vandenyne išsidėstęs Karolinos atolas ypatingas ne tik įstabia gamta, bet ir tuo, jog čia gyvenantys vietiniai pirmieji pasaulyje pasitinka naujuosius metus.

Atvirukus su palinkusiomis palmėmis ir puriu smėliu primenančios pakrantės patenka į mažiausiai paliestų paplūdimių sąrašus, todėl čia prieglobstį randa ieškantieji ramybės.

Atolas virš jūros lygio iškilęs vos 6 metrus, tad mokslininkai jau dabar skambina pavojaus varpais – manoma, kad vandenynas teritoriją gali „praryti“ jau iki 2025-ųjų.

Wikimedia.org/Funafutis
Wikimedia.org/Funafutis

5. Pasakiška ramybė negirdėtoje šalyje

Tuvalu valstybę girdėjo vos keletas, o tai, kad Funafutis yra jos sostinė – naujiena daugeliui mūsų. Tiesa, 2,4 kvadratinių kilometrų ploto atolą verta aplankyti ne tik dėl neištyrinėtos kultūros. Tarp Havajų ir Australijos išsibarsčiusios salelės dvelkia ramybe, kadangi čia vietinių gyventojų – vos virš 4000 tūkstančių, o dėl itin retai užsukančių keliautojų veikia tik vienas viešbutis.

Dėl labai mažo turistų srauto, nepriekaištingai organizuojamų ekskursijų čia tikėtis neverta, tačiau jų ir nereikia: išsitiesus ant šilto smėlio nesinori niekur skubėti.

Kelionių pasiūlymus į šias egzotines šalis rasite – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius