-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs kinų papročiai: nuo raudonų vestuvinių suknelių iki klūpėjimo prieš tėvus

Viena seniausių pasaulio šalių turi neįtikėtinai ilgą istoriją, kurios metu ir susikūrė be galo įdomios, mums europiečiams galbūt keistos, tačiau kinams svarbios tradicijos. Tad nieko nuostabaus, kad keliaujame į milžiniško dydžio valstybę ne tik pasižvalgyti į miestus ar gamtą, bet ir daugiau sužinoti apie jos kultūrą. Pristatome jums keistus ir itin įdomius kinų papročius.
Arbatos gėrimo ceremonija
Arbatos gėrimo ceremonija / Shutterstock.com

1. Neįtikėtina dovanų reikšmė

Kinija – itin įvairiaspalvė valstybė, sugebanti suderinti milžinišką šalyje pagaminamų padirbinių kiekį, kuris užima net 50 proc. Europos rinkos ir išties simbolizuoja vartotojiškumą ir dirbtinumą. Tačiau tuo pat metu, gyventojų tradicijos ir papročiai siekia tūkstantmečius ir yra svarbūs ne tik jiems patiems, bet ir visam pasauliui.

Viena iš vietinių keistenybių – labai rimtas požiūris į dovanas. Svečiuojantis Kinijoje nederėtų niekam dovanoti smailių daiktų, tokių kaip žirklės ar peiliai, kadangi tai reiškia santykių suirimą. Taip pat geriau nė negalvoti apie šiaudinius sandalus, gėles ir laikrodžius, nes šie daiktai čia reiškia mirtį. Jei patys gavote dovaną, jokiu būdu neišpakuokite jos prie visų kitų žmonių, verčiau tai darykite jau sugrįžęs į namus, privačioje erdvėje.

Shutterstock.com/Kinai dovanoms teikia ypatingą reikšmę
Shutterstock.com/Kinai dovanoms teikia ypatingą reikšmę

2. Raudonos suknelės ir konservatyvūs papročiai

Nuo senų laikų kinų vestuvinės tradicijos pasižymi spalvingumu ir rituališkumu, tačiau šiais laikais belikę tik keletas, pagrindinių papročių, kadangi tradicinė sutuoktinių šventė nebėra tokia populiari. Nors kai kas labai panašu į Europos ar JAV papročius, pavyzdžiui, kad jaunoji iš vakaro negali pamatyti savo sužadėtinio, tačiau daugelis detalių skiriasi.

Tarkime, įprasta kinės vestuvinė suknelė visai ne sniego baltumo, o priešingai – ryškiai raudonos spalvos. Pasak vietinių, būtent raudona spalva simbolizuoja meilę, gerovę ir laimę.

Archajiška jaunavedžių savo tėvams organizuojama arbatos gėrimo ceremonija gana intriguojanti. Atrodytų viskas lyg ir įprasta – šeima draugiškai išgeria arbatos, tačiau išties jaunieji privalo klūpėti prieš tėvus, taip išreikšdami pagarbą. Tiesa, be galo įdomios ir šventės maitinimo tradicijos, kadangi įprasta jog prieš svečius puikuotųsi ne mažiau nei 12 skirtingų patiekalų, o kiekvienas iš jų privalo turėti gražų pavadinimą.

Shutterstock.com/Tradiciniai kinų vestuvių rūbai
Shutterstock.com/Tradiciniai kinų vestuvių rūbai

3. Atsiprašymo gestas – arbatos gėrimas kartu

Kinų kultūroje arbata užima ypatingą vietą. Tai ne šiaip paprastas gėrimas, o labai svarbi ceremonija leidžianti pasiekti vidinę ramybę ir palaimą. Ne veltui šalies kalba „arbata“ reiškia – „išmintingiausias augalas“. Siekdami atskleisti visą skonį ir aromatą kinai turi specialius būdus jai užvirti ir patiekti.

Atmosferą dažnai papildo ne tik itin elegantiški maži indai, į kuriuos pilama arbata, bet ir raminanti melodinga muzika, skambanti fone.

Arbatos gėrimo ceremonijos vyksta įvairiomis progomis ir turi daug prasmių. Pavyzdžiui, arbata geriama norint išreikšti pagarbą. Tai padaryti galima pakviečiant vyresniuosius šeimos narius į restoraną puodeliui stebuklingą galią turinčios arbatos. Jos svarba šeimoje, pasak kinų, atspindi ir jų vertybių reikšmę.

Tai taip pat gali būti atsiprašymo ženklas: sunku patikėti, bet kinai vietoj gėlių ar prabangios vakarienės daug labiau vertina kai atsiprašantysis supila savo vertingą skystį kitam žmogui, kurio atleidimo tikisi.

Egzotinių kelionių į Kiniją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius