-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdos kitaip – keisčiausios žiemos švenčių tradicijos

Mes įpratę prie žiemos švenčių tradicijų, kurias puoselėjame nuo vaikystės, ir turbūt nė nesusimąstome, kad likęs pasaulis jas gali minėti visiškai kitaip. Ar kada pagalvojote apie Kalėdų Senelį plaukiantį banglente arba šventinę vakarienę tiesiog kieme?
Japonijoje Kalėdos – meilės šventė
Japonijoje Kalėdos – meilės šventė / Shutterstock nuotr.

Taip, apie Kūčių burtus ir dvylika patiekalų žino toli gražu ne visi, nes tai artima tik mums. O ši kartą pristatome keisčiausius Kalėdų šventimo papročius iš viso pasaulio.

1. Į bažnyčią – su riedučiais

Šiltuose kraštuose, pavyzdžiui, Pietų Amerikos šiaurinėje pakrantėje, Venesuelos sostinėje Karakase gyventojai turi unikalią Kalėdų tradiciją. Iš pirmo žvilgsnio viskas vyksta panašiai kaip ir pas mus – katalikai nuo gruodžio vidurio iki pat 24 d. uoliai lankosi bažnyčioje. Tačiau keisčiausia tai, kad daugelis žmonių į maldos namus keliauja su riedučiais. Vietiniai puoselėja paprotį, jog vaikai eidami miegoti prie piršto pririša virvutę ir iškiša jį pro langą, o ryte nuotaikingai riedėdami į mišias kaimynai tempia už tų virvučių. Nuo ankstyvos dienos pradžios gatvės atrodo keistai, bet kartu pasakiškai – jos pilnos žmonių ne su automobiliais, o su riedučiais.

Shutterstock nuotr./Į bažnyčią – su riedučiais
Shutterstock nuotr./Į bažnyčią – su riedučiais – taip Kalėdas pasitinka venesueliečiai

2. Japoniškos Kalėdos – meilės šventė greito maisto restoranuose

Kadangi Japonijoje krikščionių palyginti nedaug – vos 0,5 proc. gyventojų, o didžioji dalis išpažįsta šintoizmą arba budizmą, Kalėdos čia gana komercinės. Jas vietiniai mini gruodžio 23 d., per imperatoriaus gimtadienį, duoklę atiduodami meilei. Jaunuoliai tuo metu eina į pasimatymus ir prisipažįsta apie savo jausmus, o ilgametės poros išvažiuoja romantiškam savaitgaliui į viešbutį.

Tačiau tai toli gražu ne viskas – išvakarėse japonai valgo pyragą, kuris netekėjusioms jaunoms merginoms parduodamas su itin didele nuolaida, o Kalėdų dieną lyg išprotėję rezervuoja staliukus „KFC“ greito maisto restoranuose ir gardžiuojasi keptu viščiuku.

3. Australiškos Kalėdos besilepinant saule paplūdimyje

Žiemos šventės Australijoje atrodo lyg egzotiškas rojus mūsų akims. Dėl šilto klimato jos visiškai skiriasi nuo mūsiškių pramogų sniege arba ilgų pokalbių prie jaukaus židinio. Tūkstančiai vietinių susirenka Sidnėjaus Bondi paplūdimyje ir mėgaujasi balto smėlio bei saulės teikiamais malonumais taip paminėdami Jėzaus gimimo šventę.

Shutterstock nuotr./Kalėdos Bondi paplūdimyje
Shutterstock nuotr./Kalėdos Bondi paplūdimyje

Tie, kas nusprendžia likti namuose, prie stalo skanauja slyvų pudingo desertą, kuriame mėgsta paslėpti mažytę smulkmeną, kad radusiam žmogui ji simbolizuotų gerus ateinančius metus. O tada visi vyksta prie baseino žaisti lauko žaidimų ir maudytis. Nuostabiausia tai, kad Kalėdų Senelis šalyje keliauja ne įprastu vežimu su elniais, o tiesiog plaukia ant banglentės.

4. Vietoj Kalėdinės eglės – papuošta palmė

Kadangi Afrika gana didelė, švenčių tradicijos įvairiuose regionuose skiriasi. Štai Kongo respublikoje žmonės į tai žiūri itin atsakingai ir procesijoms ruošiasi iš anksto. Šventinį rytą per kaimą nuotaikingai žingsniuoja giesmininkai kviesdami vietinius į mišias. O svarbiausia misija – meilė Jėzui, tad kiekvienas parapijietis į maldos namus ateina tik su dovana. Po to gyventojai laiką leidžia paplūdimyje arba šiaip gamtoje, o karščiui atslūgus sėdasi prie šventinio stalo. Kaip ir priklauso egzotiškai šaliai – vakarų Afrikoje esančioje Liberijoje, vietoj įprastos eglutės žaisliukais puošiama palmė.

Shutterstock nuotr./Afrikos giesmininkai
Shutterstock nuotr./Afrikos giesmininkai

5. Kalėdinės giesmės ir fejerverkai

Jungtinės Amerikos Valstijos pelnytai vadinamos tautų katilu, nes čia yra gausybė kalėdinių papročių iš viso pasaulio. Iš anglų ir australų amerikiečiai pasiskolino džiaugsmingas giesmes ir būtent Aliaskoje vaikai dainuodami vaikšto nuo durų prie durų, taip skleisdami šventinę nuotaiką.

O naujajame Orleane vyksta gana pompastiškas karnavalas, kurio metu į gatvę išvaromas kaspinais papuoštas jautis.

Shutterstock nuotr./Kalėdos Havajuose
Shutterstock nuotr./Kalėdos Havajuose gali atrodyti ir taip

Šalies gyventojai be galo mėgsta puoštis ir puošti aplinką – tviska viskas: nuo paprastų gyvenamųjų namų iki komercinių biurų. Beje, šiltose vietovėse, tokiose kaip Havajai, vietiniai ir turistai tiesiog mėgaujasi paplūdimiu ir leidžia spalvingus bei garsius fejerverkus.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius