Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mylintiems gamtą – gražiausi pasaulio kriokliai

Gamta sukūrė neįtikėtinų stebuklų, kurie stebina, atima žadą ir be galo svaigina. Vienas jų – tai milžiniški, riaumojantys laukiniai kriokliai, kurių nepailstanti galinga srovė hipnotizuoja.
Anchelio krioklys
Anchelio krioklys / Shutterstock.com

Kasmet tūkstančiai keliautojų ir gamtos mylėtojų plūsta bent akies krašteliu išvysti jų galybę, o gal net netoliese surengti iškylą ir stebint žvaigždes klausytis krentančio vandens garso. Susipažinkite, vieni gražiausių pasaulio krioklių.

1. Šiurpieji kraujo kriokliai

Absoliučiai unikalūs Kraujo kriokliai lėtai teka iš Teoloro ledyno, esančio Antarktidos Makmurdo sausajame slėnyje. 1911 m. gamtos šedevrą aptikę mokslininkai manė, kad ryškiai raudoną atspalvį nulemia dumbliai, tačiau po atliktų tyrimų paaiškėjo, kad taip yra dėl didelės druskų koncentracijos ir gausaus geležies kiekio vandenyje.

Įdomiausia, kad kadaise tai buvo ežeras, tačiau ledynas jį izoliavo su visais, prieš beveik 2 mln. metų, ten gyvenusiais mikrobais, o jie vietoj išnykimo prisitaikė ir išliko terpėje, kurioje nėra šviesos, šilumos ir net deguonies. Jei ketinate aplankyti įspūdinguosius Kraujo krioklius, geriausias laikas tam Antarktinė vasara, maždaug tarp spalio ir vasario mėnesių.

Shutterstock.com/Kraujo kriokliai
Shutterstock.com/Kraujo kriokliai

2. Aukščiausias visoje planetoje krioklys

Anchelio krioklys yra didžiausias visame pasaulyje, jo vanduo krenta iš beveik 1 km aukščio, o žmonės jį taip dievina, kad vadina vienu iš 8 žemės gamtos stebuklų.

Krioklys toks galingas, kad Kerepo upės vanduo besileisdamas žemyn beveik visas išgaruoja arba yra išnešiojamas vėjo, dar net nepasiekęs žemės. Nuostabųjį milžiną galite išvysti Kanaimos nacionaliniame parke, Venesueloje, tačiau tai padaryti nėra taip paprasta, kadangi pasiryžusiųjų laukia ilgas ir sunkus kelias per Bolivaro valstijos džiungles. Tačiau tiems kam pavyksta išties pasiseka, manoma, kad išsimaudžius apačioje esančiame gaiviame baseine galima pasisemti jėgos ir stiprybės.

Shutterstock.com/Saterlendo krioklys
Shutterstock.com/Saterlendo krioklys

3. Populiariausias Naujosios Zelandijos krioklys

Viena populiariausių Naujosios Zelandijos turistinių vietų yra Milfordo sąsiauris, esantis Fiordlando nacionaliniame parke. Vietinių dar vadinamas „Vienišo strazdo prieglobsčiu“ vaizdingasis fiordas yra absoliučiai magiška vieta, jame iš visų pusių trykšta milžiniški kriokliai, o vienas gražiausių – Saterlendas, kurio galinga vandens srovė žemyn krinta iš 580 m aukščio.

Tačiau tam, kad pasiektumėte vietos įžymybę gali tekti pėdinti net keletą dienų, žinoma, yra ir kitų būdų išvysti kerintį reginį, tai padaryti galite plaukiant laivu arba skrendant lėktuvu. Vietovėje turėsite galimybę pamatyti ne tik delfinus ar ruonius, bet ir po vandeniu slypinčius juoduosius koralus.

4. Rausvų uolų krioklys

Australijos nacionalinis parkas Kakadu garsėja Nurlandi uola, išdabinta senoviniais aborigenų piešiniais, Geltonaisiais vandenimis ir žaviuoju Džim Džim kriokliu. Vanduo sraunia srove žemyn krenta nuo Arnhemlendo uolų iš 213 m aukščio, o žadą atimantį vaizdą papildo rausvos spalvos uolos.

Kartu su Džim Džim aplink plytintys miškai, pievos ir pelkės sukuria tobulą gamtos oazę, kuri pakeri tūkstančius atvykėlių. Manoma, kad prieš daugybę metų parko vietoje tyvuliavo jūra, o jos krantas buvo Arnhemlendo šlaitai, tai gana įtikinanti hipotezė, kadangi parko dydis prilygsta net pusei Šveicarijos.

Shutterstock.com/Nurlangi krioklys
Shutterstock.com/Nurlangi krioklys

5. Paslaptingas, tik neseniai žemėlapyje atsiradęs, krioklys

Goktos krioklys vienas paslaptingiausių šiame sąraše, kadangi labai ilgai jo nebuvo jokiuose žemėlapiuose, kol 2005 m. vokiečių tyrinėtojas Stefanas Ziemendorfas gamtos kūrinį atrado atokioje Amazonės provincijoje Peru.

Nors Gokta nėra iki galo ištirta, teigiama, kad jos aukštis net 771 m, o tai reiškia, kad tai vienas iš 4 aukščiausių krioklių pasaulyje. Apie jį sklando daugybė legendų, viena jų, kad vietiniai ilgai niekam nepasakojo apie gigantą, nes bijojo upės žuvų motinos ir auksinio lobio saugotojos gyvenančios upės vandenyje.

Shutterstock.com/Goktos krioklys
Shutterstock.com/Goktos krioklys

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius