Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užburianti Pietų Amerikos gamta: 5 vietos, kurias verta aplankyti

Kontrastų žemynu įvardijama Pietų Amerika išties turi kuo puikuotis: milžiniškos dykumos, galingi ledynai, džiunglės, įspūdingi kriokliai, gigantiški ugnikalniai ir visa galybė egzotinių gyvūnų bei augalų. Keliaujant po šalį galima nuolatos aikčioti iš susižavėjimo, taigi pristatome jums šiek tiek unikalaus Pietų Amerikos gamtos grožio stebuklų.
Kolorados dykuma
Kolorados dykuma / Shutterstock.com

1. Sausiausia pasaulio dykuma

Atakamos dykuma tai nepaprastai unikali teritorija, besidriekianti Pietų Amerikoje, Čilės ir peru apylinkėse, tarp Ramiojo vandenyno ir Andų. Kadangi ją iš visų pusių supa kalnai, netoliese esantys ledynai yra itin menki, dėl to dykuma laikoma pačia sausiausia vieta visoje planetoje. Metinis kritulių kiekis čia siekia vos 3mm, o nelietingi laikotarpiai gali tęstis net iki 40 dienų. Neįtikėtina, tačiau vienintelis drėgmės šaltis čia – rūkas, tad neįprastai vėsioje Atakamoje gyvybė beveik neegzistuoja.

Shutterstock.com/Atakamos dykuma
Shutterstock.com/Atakamos dykuma

2. Ilgiausia džiunglių karalienė

Apie vieną iš dviejų, drauge su Nilu, ilgiausių pasaulio upių – Amazonę, tikrai esate girdėję per siaubo trilerį „Anakonda“.

Įspūdingo dydžio gigantė susidaro iš dviejų peru Andų ištekančių upių – Maranjonui ir Ukajaliui, o džiunglių karalienės ilgis siekia apie 6400 km. Tiesa, tai nėra tikslus skaičius, kadangi vis dar ginčijamasi dėl vandens telkinio ištakų, taigi matmenys nėra iki galo suskaičiuoti.

Čia jus pasitiks ne tik ypatingas džiunglių apsuptyje vinguriuojančios Amazonės vaizdas, bet ir teritorijoje gyvenantys elektriniai unguriai, piranijos, anakondos ir net Amazonės delfinai.

Shutterstock.com/Amazonės upė
Shutterstock.com/Amazonės upė

3. Ryškiai raudoni toliai

Kolorados dykuma absoliučiai kitokia nei įprastos rudos spalvos dykynės – ji ryškiai raudona. Pietvakarių Bolivijoje, Altiplano plokščiakalnyje, netoli Čilės sienos telkšantis seklus druskos ežeras abejingų nepalieka: į tolį besitęsiantis raudonis, milžiniškų žemės spalvos kalnų fone sukuria stulbinantį vaizdą, kurį nepaprastai papildo vietovėje sutinkami Džeimso ar Andų grakštieji flamingai. Beje, teritorija gali didžiuotis unikalia spalva dėl mineralų nuosėdų ir dumblių pigmentacijos vandenyje.

Shutterstock.com/Kolkos kanjonas
Shutterstock.com/Kolkos kanjonas

4. Giliausia pasaulio bedugnė

Peru Anduose apie 100 km į šiaurę nuo Arekipos galima išvysti į rekordų knygą dėl savo gylio įrašytą Kolkos kanjoną. Jis nėra labai populiarus, nes įsikūręs nuo pasaulio atsiskyrusioje Andų vietovėje, tačiau tai gigantui prideda tik dar daugiau žavesio ir paslapties. Nuostabų horizonto vaizdą papildo visai netoliese esantis Ugnikalnių slėnis, glaudžiantis per 100 jau užgesusių vulkanų. O Toro muerte – karštoje smėlingoje duobėje galėsite išvysti tūkstančius baltų lauko riedulių su mistiškomis geometrinėmis figūromis bei gyvačių, lamų ir žmonių piešiniais.

Shutterstock.com/Galapagų salos
Shutterstock.com/Galapagų salos

5. Vėžlių karalystė

Ramiajame vandenyne išsimėčiusios, kadaise bevertėmis laikytos, tačiau dabar griežtai saugomos UNESCO – Galapagų salos. Tai seniausios, maždaug prieš 5 mln. m. susiformavusios, vulkaninės kilmės salos, kuriuose yra veikiančių ugnikalnių. 16 didesnių ir visa galybė mažyčių žemės lopinėlių priklauso Ekvadorui ir stulbina visą pasaulį ne tik savo augmenijos, bet ir išskirtinės gyvūnijos grožiu.

Vietovėje gausu retų, niekur daugiau nesutinkamų, žuvų ir ypač roplių. Ne veltui žodis „Galapagai“ senąja ispanų kalba reiškia vėžlio pavadinimą. Keliautojus taip pat vilioja ir visus metus besitęsiantis švelnus drėgnas klimatas.

Egzotinių kelionių į Pietų Ameriką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius