Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Fotografijų konkursas „Pasaulis tavo akimis“ tęsiasi: dalyvaukite ir laimėkite kelionę

Fotografijų konkursas „Pasaulis tavo akimis“ sulaukė pirmųjų dalyvių darbų. Juose užfiksuoti unikalūs kadrai iš tokių šalių kaip, pavyzdžiui, Siera Leonė ir Pietų Osetija. Jose atskleidžiamos autentiškos istorijos – lūšnyno gyventojų akimirkos, karo palikti randai ir pan.
„Kruvinieji deimantai“
„Kruvinieji deimantai“ / Sauliaus Damulevičiaus nuotr.

Konkursui savo darbus pristatęs Saulius Damulevičius fotokadrais atskleidžia sudėtingą gyvenimą Siera Leonėje.

Nuotraukoje, pavadintoje „Tyla prieš audrą“, įamžintas Kru įlankos (angl. Kroo Bay) lūšnynas – vienas iš pačių vargingiausių kvartalų, esančių skurdžiausia pasaulio valstybe tituluojamos Siera Leonės sostinėje Fritaune.

Sauliaus Damulevičiaus nuotr./Kru įlankos (angl. Kroo Bay) lūšnynas yra vienas iš pačių vargingiausių kvartalų, esančių Siera Leonės sostinėje Fritaune
Sauliaus Damulevičiaus nuotr./Kru įlankos (angl. Kroo Bay) lūšnynas yra vienas iš pačių vargingiausių kvartalų, esančių Siera Leonės sostinėje Fritaune

Skardiniai namai pastatyti ant pastolių, nes įlanką nuolat užlieja Atlanto vandenyno potvyniai. Čia periodiškai kyla ligų protrūkiai, kadangi visame kvartale yra vos keletas išviečių, stūkso pavojingų šiukšlių sankaupos, trūksta švaraus geriamo vandens.

Tačiau 2014 metų pavasarį, kuomet užfiksuotas šis kadras, gyvenimas lūšnyne verda kaip įprasta. Šalis net neįtaria, kad vos po kelių savaičių ją sukaustys visam pasauliui šiurpą kelianti Ebolos epidemija.

Labiausiai nuo paslaptingo viruso nukentės vargingiausi šalies gyventojai, o iš viso epidemija pasiglemš 4000 siera leoniečių gyvybių.

Dar vienoje šio autoriaus nuotraukoje „Kruvinieji deimantai“ primenama kraupi Siera Leonės auksu vadinamų deimantų istorija.

Dėl vertingų mineralų 1992 metais kilo nuožmus, dešimtmetį šalį luošinęs pilietinis karas, o dabar kalnakasybos verslą daugiausia valdo užsienio kompanijos.

Siera Leonė garsėja savo gamtos turtais, kurie sudaro 80 proc. viso šalies eksporto. Ketvirtadalyje valstybės teritorijos randama deimantų, čia plyti didžiausias Afrikoje geležies rūdos telkinys, yra aukso ir kitų vertingų išteklių.

Tačiau laimės ir klestėjimo Siera Leonės gyventojams gamtos turtai neatnešė. Dėl vertingų mineralų 1992 metais kilo nuožmus, dešimtmetį šalį luošinęs pilietinis karas, o dabar kalnakasybos verslą daugiausia valdo užsienio kompanijos.

Todėl fotografijoje pavaizduoti ne vaizdai iš turtingų deimantų kasyklų, o Fritauno širdyje esančio Kingtom‘o šiukšlyno vargetos.

Sauliaus Damulevičiaus nuotr./„Sudėti ginklai – paskutinė pagarba“
Sauliaus Damulevičiaus nuotr./„Sudėti ginklai – paskutinė pagarba“

Karas ilgus metus buvo Siera Leonės kasdienybė. Būtent apie tai kalbama trečiojoje S.Damulevičiaus nuotraukoje „Sudėti ginklai – paskutinė pagarba“.

Karas Siera Leonėje truko ištisą dešimtmetį. Per šį laikotarpį buvo nužudyti ar suluošinti keli šimtai tūkstančių žmonių, o daugiau kaip 2 mln. gyventojų teko palikti šalį.

Tuometinis prezidentas Alhaji Ahmad Tejan Kabbah daug prisidėjo, kad šalyje būtų atstatyta taika. Todėl prezidento laidotuvių ceremonijos metu vieninteliame šalyje Siaka Stevens stadione kareiviai sudėjo ginklus, taip atiduodami paskutinę pagarbą buvusiam valstybės vadovui.

Kita konkurso dalyvė Indrė Vainalavičiūtė įamžino Pietų Osetijos realybę . Vienoje iš nuotraukų įamžintas senolis, kurį nuo šeimos atskyrė šliaužianti siena.

Indrės Vainalavičiūtės nuotr./80-metis Davidas Vanišvilis, kuris nei baisiausiame sapne nesapnavo, kad vieną dieną tiesiai per jo kiemą nusidrieks spygliuotos vielos užtvarai.
Indrės Vainalavičiūtės nuotr./80-metis Davidas Vanišvilis, kuris nei baisiausiame sapne nesapnavo, kad vieną dieną tiesiai per jo kiemą nusidrieks spygliuotos vielos užtvarai.

Tai – 80-metis Davidas Vanišvilis, kuris nei baisiausiame sapne nesapnavo, kad vieną dieną tiesiai per jo kiemą nusidrieks spygliuotos vielos užtvarai, o per jo sodą kelis kartus per parą patruliuos ginkluoti rusų kariai.

Tokia šiandien senolio gyvenimo realybė. Vyrui skaudžiausia ne dėl dirbamos žemės plotų, kurie atsiradus neegzistuojančios valstybės sienai jo kieme liko kitoje užtvarų pusėje, o dėl to, kad negali apkabinti savo penkiamečio anūko. Jau keletą metų D.Vanišvilis su šeima bendrauja tik per spygliuotos vielos užtvarus.

Kitoje nuotraukoje, pavadintoje „Šliaužianti okupacija Pietų Osetijoje“, toliau tęsiama nelaisvės savo namuose tema.

„Šliaužianti okupacija“ – taip vietiniai gyventojai vadina spygliuotos vielos užtvarus, kurie rusų karių nuolat stumiami (po keliasdešimt metrų per kelis mėnesius) gilyn į Gruzijos teritoriją.

Šie užtvarai – neegzistuojančios valstybės siena – atskyrė žmones nuo artimųjų kapų, bažnyčių, medikų pagalbos, o jų kasdienybę lydi skurdas ir nuolatinė baimė.

Žmonės ryte nubudę savo kiemuose išvysdavo po nakties atsiradusias spygliuotos vielos užtvaras, o į duris pasibeldę kariai pranešdavo, kad nuo šiol jie gyvena nebe Gruzijos, o Pietų Osetijos teritorijoje.

Indrės Vainalavičiūtės nuotr./Pietų Osetija
Indrės Vainalavičiūtės nuotr./Pietų Osetija

Autorė paliečia ir kitą temą, kuria vietiniai kalba nenoriai: Gruzija skuba į ES, o kas laukia Pietų Osetijos? Aplankyti žmones gyvenančius okupuotose teritorijose nėra paprasta, mat prie okupacinės linijos yra griežtai kontroliuojamos karių, o rajonai, per kuriuos ši linija tęsiasi, laikomi pavojingais ir į juos primygtinai rekomenduojama nevykti.

Gruzija savo ateitį sieja su Europos Sąjunga, o koks rytojus laukia okupuotose Pietų Osetijos teritorijose gyvenančių žmonių, kurie vieną rytą nubudo kitos valstybės gyventojais?

Indrės Vainalavičiūtės nuotr./Pietų Osetija
Indrės Vainalavičiūtės nuotr./Pietų Osetija

Dalyvauti konkurse „Pasaulis tavo akimis“ kviečia asociacija NNVBO platforma, vienijanti vystomojo bendradarbiavimo organizacijas iš Lietuvos, ir Viešoji įstaiga „Europos namai“ kartu su informaciniu partneriu 15min.lt.

Pirmosios vietos nugalėtojas (-a) bus apdovanota kelione į vieną iš Afrikos ar Azijos šalių.

Kelionė bus organizuojama konkurso rengėjų, su tikslu geriau susipažinti su vienos iš besivystančių šalių aktualijomis. Visos kelionės išlaidos bus apmokėtos.

Solidūs prizai laukia ir antrosios bei trečiosios vietos laimėtojų, o geriausi konkurso dalyvių darbai bus eksponuojami parodose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei mažesniuose Lietuvos miestuose 2015 m. rudenį.

Visas konkurso taisykles rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius