-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netoli Lietuvos. 9 priežastys kodėl turėtumėte aplankyti Latviją

Ką daryti, jei gavote tik kelias dienas atostogų, ar neturite pakankamai laisvų pinigų skrydžiui, tarkim, į Barseloną, o ištrūkti iš savo miesto ir šalies taip norisi? Tuomet galite pasižvalgyti po kaimynystę, kurioje apstu puikios architektūros, draugiškų žmonių ir skanaus maisto. Pateikiame internetinės kelionių svetainės www.academytravel.ru surinktas 9 priežastis, kodėl kaimynė Latvija turėtų būti aplankyta.
Vaizdai iš kelionių vadovo
Vaizdai iš kelionių vadovo / Leidėjų nuotr.

1. Įkvepianti istorija ir architektūra

Atsidurę Senojoje Rygoje galite pasijusti viduramžių gyvenimo dalimi: vien ko verta aikštė, kurioje buvo kirsdinamos nusikaltėlių galvos, už kiekvieno kampo ramiai stūkso  XII-XVI am. bažnyčių bokštai, o senamiesčio gatvelės primena garbių riterių ir puošnių damų laikus. Latviai kruopščiai saugo ir puoselėja savo senovinę architektūrą, todėl Latvijos miestų panoramų galite neretai sutikti įvairiose filmų ekranizacijose.

`arūno Mažeikos/BFL nuotr./Senosiose lyvių žemėse iakilo Rygos miestas.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Senosiose lyvių žemėse iškilo Rygos miestas.

Rygos centras pasitinka svečius XX a. modernizmo architektūra. Už miesto ribų, priemiesčiuose sutiksite daugybę dvarų ir pilaičių bei rūmų, kadaise jie buvo statomi rusų carams ir didikams, mat Latvijos žemė juos itin viliojo. Šiais laikais daugelis tokių rūmų ir pilių pritaikyti šiuolaikiniams viešbučiams. Norintys pailsėti gamtoje ir atitrūkti nuo miesto, tokiuose viešbučiuose ras sau atgaivą. Čia siūloma medžioti, žvejoti, vaikštinėti išpuoselėtais parkais ir alėjomis.

Apie savaitgalį Rygoje skaitykite čia.

2. Jūrmala

Netoliese nuo Rygos įsitaisė vienas žymesnių Pabaltijo vasaros kurortų – Jūrmala. Šis miestukas itin mėgstamas Rusijos estrados žvaigždžių bei aukštuomenės atstovų. Kone kiekviename kampe čia susikalbėsite rusiškai. Savo svečius Jūrmala pasitinka balto smėlio pakrantėmis, vėsia ir švaria Baltijos jūra, bei daugybe pasilinksminimo vietų. Į kasmetinius festivalius Jūrmaloje suvažiuoja daugybė turistų iš įvairių pasaulio kraštų.

Scanpix nuotr./Smėlio skulptūrų festivalis jūrmaloje
„Scanpix“ nuotr./Smėlio skulptūrų festivalis jūrmaloje

Platesnį Jūrmalos aprašymą rasite čia.

3. Kultūra

Turistai, ne pirmą kartą atkeliaujantys į Rygą, turi savo mažų tradicijų – užsuka į Domo katedrą ir pasiklauso simfoninės muzikos. Dramos teatrai, šiuolaikinio meno erdvės, garsus operos ir baleto teatras bei daugybė muzikos, šokio, teatro, filmų ir animacijos festivalių – visa tai vilioja kultūros žinovus bei mėgėjus ne tik vasaros metu, bet ir kitais metų laikais. Tad norintiems trumpam pakeisti Vilnių ir jo renginius, visa ne prošal savaitgaliui nukeliauti į Rygą.

4. Pasilinksminimai kiekvienam skoniui ir piniginei

Jei nusprendėte smagiai praleisti laiką Latvijoje, pirmyn. Čia galite romantiškai pasiplaukioti jachta, pakilti į orą oro balionu, pažaisti golfą ar boulingą, pasišokti madingame klube, arba išgerti alaus senamiesčio gatvelėje, pašėlti su sporto sirgaliais. Vienu žodžiu, aktyviai ir įdomiai pailsėti tikrai gali kiekvienas, priklausomai nuo pomėgių ir kišenės storio. Tai ypač aktualu išnaršiusiems įvairius Lietuvos kampelius ir ieškantiems nuotykių kaimyninėse šalyse.

5. Virtuvė

Daugybės kavinių ir restoranų durys plačiai atvertos kiekvienam. Meniu jus būtinai rasite tradicinius latvių patiekalus, iš kurių labiausiai išsiskiria latviški užkandžiai. Jie sudaro net du trečdalius Latvijos kulinarijos virtuvės. Pabūti Latvijoje ir neparagauti tradicinių sūrių gaminamų su kiaušiniais ir kmynais ar subtilaus aromato naminio vyno yra tikrai neatleistina.

O kas nežino Rygos balzamo. Neatsakykite sau ir būtinai paragaukite rūkytos vištienos ir jautienos. Latviai puikiai gamina žuvį, kurios, beje, skirtingai nei Lietuvoje turi šviežios ir skanios beveik kiekviename restorane.

5. Suvenyrai kiekvienam

Šalies svečiams latvių meistrai siūlo unikalių ir įdomių darbų iš akmens, medžio, stiklo ir metalo. Etnografiniame muziejuje reguliariai vyksta jų darbų parodos, vėliau suvenyriniai dirbiniai parduodami šalies svečiams. Gintariniai papuošalai, medinės statulėlės, suvenyrai iš stiklo ir metalo gali papuošti kiekvieno keliautojo namus. Nesunku Latvijoje rasti ir originalių daiktų ar papuošalų už gana prieinamą kainą.

M.Jankutės nuotr./Dailininkė su savo mylimiausia lėle
M.Jankutės nuotr./Dailininkė su savo mylimiausia lėle

Daugiau apie Latvijos menininkus ir sūrius skaitykite čia.

6. Graži gamta ir švarus oras

Nors kaimynė Latvija yra vos už kelių šimtų kilometrų nuo Lietuvos, gamta joje turi savitumo ir skiriasi nuo gimtinės, joje daugiau paplūdimių ir miškų. Pramonės įmonių Latvijoje taip pat nedaug, todėl jūrinis oras švarus ir gaivus. Populiaru Latvijoje apsistoti ir kaimo sodybose, kurių čia apstu. Tai puiki proga ne tik pasisvečiuoti kitoje šalyje, bet ir pabėgti iš miesto šurmulio.

Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Apsilankymas Riežupės smėlio urvuose
Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Apsilankymas Riežupės smėlio urvuose

7. Naktiniai pasilinksminimai

Atėjus nakčiai Rygos veidas pasikeičia neatpažįstamai, miestas tampa pasakos vieta, kur žiba šviesos, skamba muzika, šurmuliuoja linksmi žmonės. Ypatingai vasaros metu, Latvijos sostinė nemiega: čia nuolat knibžda žmonės, groja gyva muzika, atidaryti barai ir kavinės, vilioja šokių aikštelės.

8. Ranka pasiekiama

Lietuviui nuvažiuoti iki Latvijos nėra jokių bėdų. Tarp Vilniaus ir Rygos – 300 km. Sėdate į autobusą Vilniuje ir Rygą pasiekiate po 4,5 val. „Lux Express“ autobusai važiuoja tris kartus per dieną. Į Latvijos sostinę galima važiuoti iš Kauno, Klaipėdos ar Šiaulių.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./airBaltic lėktuvas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./„airBaltic“ lėktuvas

Taip pat latvių oro linijos „AirBaltic“ vykdo jungiamuosius skrydžius tarp Baltijos sostinių, o automagistralėje keliaudami savo automobiliu Rygą pasieksite mažiau nei per 3 val.

9. Tarpkultūriškumas

Nors ir juokaujame, kad latviai mūsų broliai ir mes jų kalbą suprantame, tačiau nuvykę ten vargu ar susikalbėtume lietuviškai. Vis dėlto, Latvijoje nebus bėdų susikalbėti angliškai ar rusiškai. Mūsų kaimyninėje šalyje kone pusė gyventojų yra rusai, o šių dienų latvių jaunimas, panašiai kaip ir Lietuvoje, vis geriau kalba anglų kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius