Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

8 Įdomūs faktai apie Tbilisį ir gruzinus

Mieste, primenančiame tikrų tikriausią epochų mišrainę, daug kas žavi ir stebina, daug kas atrodo neįprasta ir nesuderinama. Tačiau būtent čia ir slypi Tbilisio šarmas. Štai keletas įdomių faktų apie šį miestą.
Tbilisio panorama
Tbilisio panorama / 123rf.com

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Pirtys

Viešosios Tbilisio sieros pirtys yra itin mėgstamos vietos gyventojų. Jos ypatingos dėl vandens sudėties. Tiesiai iš po žemių sieros ir kitų mineralinių medžiagų prisodrintas šiltas vanduo veržiasi į paviršių. Sieros vandens šaltinių Tbilisyje tikrai gausu, todėl daugelyje miesto vietų galima užuosti supuvusių kiaušinių kvapą. Pirmieji sieros šaltiniai buvo pastebėti dabartinio Botanikos sodo teritorijoje.

Anot legendos, Tbilisio įkūrėjas karalius Vachtangas Gorgasalis medžiodamas sužeidė teterviną, kuris nukrito tiesiai į šiltą šaltinį ir jame išvirė. Šalia šių šaltinių ir buvo pastatytas Tbilisis, išvertus pažodžiui reiškiantis „šiltą miestą“.

123rf.com/Tbilisio viešosios pirtys
123rf.com/Tbilisio viešosios pirtys

2. Emyratas

Gruzijos sostinė per 400 metų buvo tapusi arabišku miestu-valstybe ir buvo vadinama Tbilisio emyratu. Šio laikotarpio įtaką galima pastebėti gruzinų genetikoje, architektūroje ir liaudies mene.

3. JAV prezidento vardo gatvė

2005 m. viena Tbilisio gatvių – Melanskaja – pervadinta į G.W.Busho gatvę. Taip pagerbtas šalyje lankęsis tuometis JAV prezidentas George'as W. Bushas.

123rf.com/Taikos tiltas Tbilisyje
123rf.com/Taikos tiltas Tbilisyje

4. Šildymas

Tbilisyje, kaip ir visoje Gruzijoje, nėra centrinio šildymo ir karšto vandens sistemos. Kiekvienas šildosi būstą ir vandenį kaip išmanydamas ir pagal finansines galimybes: įvairiais dujiniais ir elektriniais šildytuvais, o turtingesni įsirengia dujinę šildymo sistemą. Todėl ne tik pliuškentis vonioje, bet ir joje pagulėti čia neįprasta.

5. Liftai

Tbilisio daugiabučiuose – mokami liftai. Įlipę į lifto kabiną prie mygtukų pamatysite pakabintą specialią dėžutę monetoms. Neįmetus pinigų liftas nepajuda iš vietos. Dažniausiai kelionė į bet kurį aukštą tokiu liftu kainuoja apie 3–5 euro centus.

6. Rūkymas

Beveik kiekvienoje Tbilisio šeimoje rūkoma namuose. Ir tai nelaikoma blogu įpročiu. Atvirkščiai – tai tikro Tbilisio gyventojo rodiklis.

7. Sniegas

Žiemą Tbilisyje beveik nebūna sniego. Jis iškrinta vos keletą dienų per metus ir čia neišbūna ilgiau kaip kelias valandas.

15min/ Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Parduotuvėse greta gruziniškų užrašų visada rasite bent jau rusiškus
15min/ Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Parduotuvėse greta gruziniškų užrašų visada rasite bent jau rusiškus

8. Kalba

Gruzinų kalba turi keletą ypatumų. Joje nėra didžiųjų raidžių, todėl nesistebėkite, jei Tbilisyje pamatysite angliškų ar rusiškų pavadinimų ir vardų iš mažosios raidės. Šioje senovinėje kalboje nėra vyriškosios ir moteriškosios giminės, ji nustatoma pagal kontekstą.

Kalba gana sudėtinga, nes žodyje dažnai yra net kelios priebalsės iš eilės. Gruzinų kalboje yra net žodis, kuriame viena paskui kitą eina aštuonios priebalsės: gvprtskvnic – išvertus į lietuvių kalbą reiškia „nulupti odą arba apgauti dėl pinigų“.

123rf.com/Gruziniškas vynas
123rf.com/Gruziniškas vynas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius