Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Abu Dabyje tūkstančiai turizmo atstovų sprendė, kaip susitvarkyti su milijardais turistų

Egipto piramidės, Vatikanas, Maču Pikču, Rytų Afrikos nacionaliniai parkai – kaip visa tai parodyti žmonėms ir pasauliui, jei per ateinančius dešimtmečius turistų gali padaugėti net ne milijonais, o milijardu?! Juk ir dabar daugelyje išreklamuotų turistinių vietų driekiasi eilės, žmonės netelpa pro duris, siaurus praėjimus ir takus.
Turistai dėl keliaujančiųjų gausos nejaučia ryšio su gamta
Turistai dėl keliaujančiųjų gausos nejaučia ryšio su gamta / „Scanpix“ nuotr.

Tai vienas pagrindinių iššūkių turizmo industrijai – sugrąžinti autentiką, laukinę gamtą ir išsvajotą laisvę bei nuotykius į turistų keliones. Abu Dabyje susirinkę 13-to kasmetinio Pasaulinės kelionių ir turizmo tarybos (PKTT) susitikimo dalyviai diskutavo, kaip gelbėti labiausiai apkrautas turistines vietas, ką gali nuveikti valstybių valdžios ir privatūs asmenys konkrečiais atvejais, ir kaip keičiasi turistų segmentas, poreikiai ir norai. Šalia visų diskusijų įteikti ir garbingi apdovanojimai „Turizmas rytojui“ – už naujus, netikėtus, bendruomeninius ir gamtai draugiškus projektus. 

Greitgrisim.lt nuotr./Maču Pikču nuolat aplanko nuo 2000 iki 3500 turistų per dieną
Greitgrisim.lt nuotr./Maču Pikču nuolat aplanko nuo 2000 iki 3500 turistų per dieną

Visi į Vatikaną nesutilps

„Privatus ir viešasis sektoriai turi žengti koja kojon ir susitelkti ties ilgalaikių strategijų ir infrastruktūros kūrimu, nes trumparegiškumas neleis susitvarkyt su sparčiai augančiais turistų srautais“, – sakė, Pasaulinės kelionių ir turizmo tarybos pirmininkas Davidas Scowsillas. 

Turizmas
Turizmas

Baigiamojoje susitikimo kalboje Abu Dabyje prezidentas perspėjo, jog 2050 metais pasaulyje bus apie 3 milijardai vidutines pajamas gaunančių pasaulio gyventojų, tad panašus skaičius ir turistų. Tai gera žinia, nes turizmo organizatoriai visame pasaulyje galės sukurti daugiau darbo vietų ir pakelti šalių ekonomikas. Tačiau tai ir labai didelis iššūkis. Svarbiausiai, anot eksperto, kurti naujas, aplinkai draugiškas turizmo prieigas, sutvarkyti kitus dar neatrastus ir nežinomus rezervatus bei nukreipti milžiniškus srautus nuo kelių dešimčių lankomiausių pasaulio objektų. 

Velykų miaių akimirka
Velykų mišių akimirka

Ne vienoje Pasaulinio susitikimo sesijoje buvo pabrėžta, kad į Vatikaną visi norintys per artimiausius metus nebesutilps, tad reikės branginti turų kainas, o svarbiausiai kreipti turistų srautus į mažiau žinomas vietas. Kalbant apie gamtos ir gyvūnijos stebėjimą, daugelis turizmo ekspertų pripažįsta, kad valstybiniai parkai nebegali tinkamai užtikrinti saugomų teritorijų tvarkos, tad turizmo ateitis privačiuose rezervatuose ir parkuose.

Dabar jau artėjame prie tokios situacijos, kai prie vieno gepardo savanoje suvažiuoja 10 autobusiukų. O valstybės dažniausiai bejėgės tai sukontroliuoti. Visa autentika išgaruoja – žmonės tada verčiau keliauja į mišką be įspūdingų gyvūnų, bet su tikromis patirtimis. Privatūs asmenys tokiais rezervatais rūpintųsi daug geriau, įsitikinę didžiausių pasaulio turizmo kompanijų vadovai. 

Daug kliūčių

Šioje konferencijoje susiformavo ir tema kitiems metams – vizų klausimas. Nors per pasaulį keliaujame pakankamai daug, tačiau vis dar labai dažnai turime problemų su vizomis. Šalių valdžios nori pasipelnyti iš turistų, sudaro daug biurokratinių kliūčių ir nepatogumų. „Per daug turistų susiduria su sunkumais pasieniuose. Vyriausybėms reikia rasti pusiausvyrą tarp saugumo poreikių, tačiau reikia ir keisti požiūrį į turistą, kurti patikimų keliautojų programas ir jas taikyti.“, – teigia D.Scowsillas.

Kitas PKTT tikslas sumažinti oro kompanijų suvaržimus, kad ir šios prisidėtų prie laisvesnio keliautojų judėjimo per pasaulį. 

Apdovanojimuose triumfavo nuo mažų iki didelių

„Kelionės ir turizmas turi labai didelį potencialą atnešti Žemei naudos. Šis sektorius jau dabar suteikia pajamas net ir atokiausiems pasaulio kampeliams. Gal tai ir ne atsakymas į visas pasaulio problemas, tačiau tai gali suvaidint labai didelę reikšmę paverčiant planetą geresne vieta gyventi“, – prieš apdovanojimus sakė Coastas Christas, Apdovanojimų pirmininkas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaizdas ia Rolando Vilkončiaus ir jo draugų nuomotos vilos
Asmeninio archyvo nuotr./Juodkalnija

Geriausiai valdomos turizmo vietovės titulą laimėjo trys Balkanų valstybės – Albanija, Kosovas ir Juodkalnija. Apdovanojimas įteiktas organizacijoms sukūrusioms draugišką gamtai, kultūrinę, socialinę reikšmę turinčią turizmo programą regione.

Apdovanojimas už reikšmingiausią gamtosauginį projektą nukeliavo į Pietų Afrikos Respubliką (PAR) – už skirtingos augmenijos, gyvūnijos išsaugojimą šalyje. Pavyzdžiui, kaip tik šiomis dienomis privati kompanija PAR dovanos užaugintų ir išgydytų raganosių valstybiniam parkui.

Berlyno zoologijos sodas  vienas lankomiausių turistų objektų
 

Trečioje Bendruomeninės naudos kategorijoje prizą atsiėmė Filipinų turizmo plėtotojai. Didelėje turizmo kompanijoje El Nido regione 90 proc. darbuotojų yra vietiniai žmonės, be to kompanija aktyviai remia savo kolektyvo mokymus ir teikia kitą paramą. Tai stipriai prisideda prie regiono bendruomenės stiprinimo, užimtumo ir gyvenimo kokybės gerinimo. Be to, tai duoklė ir autentiškesniam turizmui.

Na, o globalaus turizmo verslo apdovanojimą atsiėmė „Air New Zeland“ kompaniją. Šioje kategorijoje buvo nominuojamos kompanijos turinčios ne mažiau 500 darbuotojų ir aštuonios turizmo verslo įmonės galinčios pasigirti atsakingo ir sėkmingo turizmo kūrimo pavyzdžiais visame pasaulyje. Naujosios Zelandijos oro kompanija paskutinius aštuonerius metus nuosekliai mažino savo anglies dvideginio išmetimus iš lėktuvų – taikė taupesnius skrydžius, įsitraukė į dar ekonomiškesnių lėktuvų vystymą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius