-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Instrukcija pradedančiajam kruizininkui

Pačiame žodyje „kruizas“ skamba elegantiškų atostogų pažadas. Vaizduotė taip ir piešia sniego baltumo laivo denį, nuo kurio, gurkšnodami spalvingą kokteilį su triumfu žvelgiate į tolstančius krantus... Tokios atostogos dabar „ant bangos“, apie kruizus daug diskutuojama, o mūsų klientai įtraukė juos į simbolinį svajonių atostogų trejetuką. Jei kruize dar nebuvote – specialiai Jums „West Express“ komentarai apie kruizų mitus bei keli praktiniai patarimai.
Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. MSC nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. MSC nuotr.

Pirmiausiai apie mitus.

Kruizai – labai brangi paslauga. Žiūrint su kuo lyginsi ir kaip pasiseks. Akcijų metu 7 dienų kruizus po Viduržemio jūrą galima įsigyti ir už 1000 Lt asmeniui ir tai bus poilsis beveik su „viskas įskaičiuota“. Jums priklausys pilnas maitinimas, gaivieji gėrimai, sporto klubai, saunos, baseinai, pramogos, vakarėliai – na, nekalbant apie tai, kad dar jus plukdys naujų horizontų link. Taip, kruizai, deja, neišplaukia iš Lietuvos, tad iki uosto reikės nuskristi. Tačiau oro susisiekimas pas mus gerėja, skrydžių bendrovių pasiūlymai neleidžia kainai išaugti iki debesų.

Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. West express nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. West express nuotr.

Pažintis su šalimis – paviršutiniška. Tikrai taip, kruizas negali prilygti intensyviai pažintinei kelionei (nebent tai yra kruizinės kompanijos „Silversea“ ekspedicijos). Kaip sakoma – gero po truputį :) Kiekviename mieste dažniausiai praleisite tik dieną. Kruizas – tai poilsis, pramogos IR galimybė susipažinti su naujomis šalimis. Įsimylėsit šalį – grįšite, ne – bent jau užsidėsite „paukščiuką“, kad čia buvote, o tai irgi svarbu. Beje, kruizai – labai geras sprendimas vienos kelionės metu nuvykti į kelias vietas, į kurias po vieną vargu ar išsiruoštumėt. O yra ir vadinamųjų gamtos kruizų – Norvegijos fiordai, Karibų salos – norint pamatyti gamtos šedevrus kruizas pats geriausias sprendimas.

Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. West express nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. West express nuotr.

Kruizai – turtingų senjorų pramoga. Na taip, viskas prasidėjo būtent taip. Pirmieji kruizai buvo prieinami tik elitui, reikalavimai servisui irgi buvo didžiuliai. Kompanijos netgi veždavosi... gyvas karves – kad ponai kruizo metu galėtų gauti šviežio pieno. Dabar viskas paprasčiau, kruizai tampa prieinami ne tik pasakiškų pajamų asmenims. Servisas, beje, nuo to nenukenčia. Gyvų karvių laive nebesutiksite, bet komfortas ir paslaugų paletė kelionės metu – aukščiausio lygio. Teisybės dėlei pasakysime, kad taip, visgi „premium“ ir liukso klasės kruizuose (tokių kompanijų kaip „Silversea“ arba „Cunard“) dominuoja senjorai, tačiau standartinės klasės kruizuose („Costa“, MSC, NCL, „Royal Caribbean“) sutiksite ir šeimų su vaikais, ir jaunų porų, ir įvairaus amžiaus draugų kompanijas.

Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. MSC nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. MSC nuotr.

Netinka šeimoms su vaikais. Neigiame iš karto. Vaikus kruizinės kompanijos myli ir jų labai laukia. Specialiai vaikams – pažintinės ir pramoginės programos, pamokos, žaidimai, konkursai, koncertai, atskiri restoranai. Jei tik norėsit, su savo vaiku susitiksit tik prieš guldydami juos naktiniam miegui. Be to, vaikams taikomos didelės nuolaidos, kurių dydis gali siekti net iki 100 procentų.

Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. MSC nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. MSC nuotr.

Gana griežtas aprangos kodas. Na, gal ir nederėtų į laivo restoraną eiti su maudymosi kostiumėliu, bet to, kas priimta kruizo metu, griežtu kodu jokiu būdu nepavadinsi. Tai yra poilsinė kelionė, tad ir apranga yra patogi, laisvalaikio. Į savitarnos restoranus galite eiti ir su šortais, į „a la carte“, aišku, ne. Daugelyje kruizų rengiami vadinamieji kapitono vakarai – juose iš tiesų reikalaujamos vakarinės suknelės moterims, kostiumai – vyrams. Dalyvavimas tokiuose vakaruose tikrai nėra privalomas. 

Kruize yra nuobodu. Na dabar tai jau užmynėt! Pramogos kruizuose jūsų laukia NEĮTIKĖTINOS.  Ko tik nesugalvoja kruizinės kompanijos: vandens kalneliai, „Formulės-1“ treniruokliai, čiuožyklos, skrydžių imitatoriai, gyvi sodai, šokių pamokos, maisto gaminimo kursai, žaidimai, varžybos, koncertai, kazino... Aišku, pramogų pasirinkimas nėra vienodas visuose kruizuose, tačiau verčiau užsibrėžkite sau tikslą pasinaudoti jomis visomis, o ne nerimaukite, kad jų trūks. Beje, mūsų nuotraukų galerijoje – keletas įdomiausių pramogų bei dizaino sprendimų.

O dabar – keletas praktinių patarimų:

  • Kruizus pirkite iš anksto. Akcijų ir specialių pasiūlymų tikrai pasitaiko, tačiau labai retai tai būna paskutinės minutės pasiūlymai. Įprastas kruizų įsigijimo laikas – 3–6 mėnesiai iki išplaukimo, o išperka pirmiausiai žemiausios (ir pigiausios) bei aukščiausios  klasės kajutes.
  • Nejuokaukit su skrydžiais. Skrydžiai į kruizų kainą neįskaičiuoti, jie perkami atskirai. Kruizinės kompanijos už galimus skrydžių vėlavimus neatsako. Geriausia į kruizo išplaukimo miestą atskristi dieną prieš kruizą, palikti sau pakankamai laiko pasiekti uostą. Įlaipinimas į laivą prasideda prieš 4 valandas, o baigiasi – prieš 1 valandą iki kruizo.
  • Nusiteikite pasilepinti. Į kruizų kainą įskaičiuota daug įvairių paslaugų. Įsivaizduokite – už pusryčius į lova 5* viešbutyje Jūs sumokėtumėte 20 EUR, o kruize už tai papildomai mokėti nereikės. Nueiti į teatrą Madride arba paklausyti gyvos muzikos Londone galėsite tam skyrę  mažiausiai 20 EUR – laive tuo mėgausitės nemokamai. Gala vakarėlis Vienoje Jums atsieitų 100 EUR, o kapitono organizuojamas Gala vakaras laive – jau įskaičiuotas į kruizo kainą. Jūsų papildomos išlaidos – tai lėktuvų bilietai, vizos, alkoholiniai gėrimai, ekskursijos, individualias paslaugas (masažai, SPA procedūros).
  • Nesijaudinkite dėl komforto – visų rūšių kajutės (vidinės, su langu į jūrą, su privačiu balkoniuku, apartamentai) yra pakankamai erdvios ir moderniai įrengtos. Visur yra atskiras vonios kambarys su dušo kabina, oro kondicionierius, TV, tiesioginis telefonų tinklas susisiekimui laive, mini baras, seifas, plaukų džiovintuvas. Kiekvienai kajutei būna priskirtas stiuardas.
  • Nenustebkite – dėl keleivių įlaipinimo į laivą specifikos Jūsų bagažas į kajutę gali būti pristatytas po poros valandų nuo laivo išplaukimo. Nelaukite jo kajutėje – susipažinkite su laivu, užkąskite, atsipalaiduokite prie baseino, o svarbiausia – likite ant denio pasimėgauti išskirtiniu momentu – kai laivas pajuda iš vietos ir pradeda tolti nuo kranto paversdamas lydinčiuosius mažais taškeliais... Pasiimkite į rankinį bagažą daiktus, kurių jums gali prireikti iki lagamino pristatymo.
  • Atsižvelkite į sezoną. Viduržemio jūros kruizai organizuojami ištisus metus, tačiau vasarą jų pasirinkimas didžiausias. Pažinčiai su Šiaurės Europa nusiteikti reikia nuo birželio iki rugsėjo. Karibų salas, Havajus, Prancūzų Polineziją laivai lanko visais metų laikais, o štai vaizdingąją Aliaską – tik vasarą, Pietų Ameriką bei Pietryčių Aziją – nuo lapkričio iki kovo, Australiją – nuo gruodžio iki vasario. Kruizai aplink pasaulį organizuojami nuo gegužės iki balandžio.
  • Kruizas – tai atostogos, tad „privalomi“ patogūs kasdieniai /sportinio stiliaus drabužiai ir patogi avalynė. Lauko terasose bei kondicionuojamose patalpose Jums pravers ir megztukas. Kaip jau rašėm, kruizo metu bus ir iškilmingų vakarų – jei norėsite juose dalyvauti, prireiks ir puošnesnių rūbų. Jei ketinate kruizo metu pasportuoti, turėkite su savimi tik sporto salėms skirtą avalynę.
Mitas, apie keliones kruiziniu laivu. West express nuotr.
Instrukcija pradedančiajam kruizininkui. West express nuotr.
  • Laive jums bus įteikta asmeninė keleivio kortelė, ją reikės pateikti mokant už gėrimus bei papildomas paslaugas. Kelionės pabaigoje grynaisiais arba kreditine kortele sumokėsite visą sumą. Nustatytu laiku laive veikia valiutos keityklos.
  • Arbatpinigiai už kajučių tvarkymą ir aptarnavimą restoranuose nepaliekami, tačiau prie sąskaitos, kurią apmokate kruizo pabaigoje, visada pridedamas aptarnavimo mokestis ~ 6 EUR suaugusiam asmeniui už vieną kruizo dieną).  Kai kurios kruizinės kompanijos (pvz., „Royal Caribbean“ arba „Celebrity“) arbatpinigius iš karto įskaičiuoja į kruizų kainą.
  • Laive veikia interneto kavinės, už papildomą mokestį galėsite naudotis ir bevieliu internetu. 
  • Rūkote? Laivuose yra paskirtos specialios vietos rūkymui, visur kitur to daryti negalima.
  • Ekskursijos. Kiekvieną kartą laivui sustojus uoste Jums pasiūlys bent keletą skirtingų ekskursijų. Jas užsisakyti galima iš anksto dar Lietuvoje arba pačiame laive (geriausiai, jei tai padarysite pirmą ar antrą kruizo dieną). Su miestais galite susipažinti ir savarankiškai, tik labai svarbu sekti laiką ir į laivą grįžti ne vėliau nei likus valandai iki išplaukimo.   

Susidomėjote? Ką gi, „West Express“ linki kuo greičiau išvykti į savo svajonių kruizą!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius