-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestai „tarp“ skrydžių: Kopenhagos žavesys atsiskleidžia net per kelias valandas

Skraidant Europoje, o ypač, jeigu kelionės tikslas yra kuri nors iš Skandinavijos šalių, dažnai nepavyksta aplenkti Kopenhagos. Bet nuo to kelionė tik praturtėja. Tuo labiau, kad žavingoji Danijos sostinė yra ideali vieta praleisti tas kelias valandas ar pusdienį laukiant savo skrydžio.
Kopenhagos simbolis – undinėlė
Kopenhagos simbolis – undinėlė / „Scanpix“ nuotr.

Nors šį miestą teko matyti įvairiais metų laikais, labiausiai jis įspūdį paliko gruodžio mėnesį, kai laukiant didžiųjų švenčių miestas paskęsta girliandose ir atsidaro kalėdinės mugės bei turgeliai. Nedaug kas šiuo laikotarpiu savo jaukumu gali prilygti Skandinavijai.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Rotušė
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Rotušė

Itin patogus susisiekimas tarp Kopenhagos oro uosto (Kastrup) ir miesto centro. Kas kelias minutes kursuojantis traukinys per dešimt minučių nuveža iki miesto centro.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Kopenhagos gatvės
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Kopenhagos gatvės

Patogiausia išlipti Kongens Nytorv (Karaliaus aikštė) stotelėje, nuo kur nusitęsia viena iš miesto labiausiai lankomų vietų – Nyhavn kanalas.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nyhavn kanalas
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nyhavn kanalas

Kopenhagos centras nėra labai didelis, ir įdomiausius objektus, turint kelias laisvas valandas, galima apžiūrėti pėsčiomis. Kopenhagos tyrinėjimą galima pradėti nuo žymiojo Nyhavn kanalo, kuris tikriausiai daugybę kartų matytas Kopenhagos atvirukuose ir turistiniuose vadovuose.

Tai žavingas kanalas su buriniais laivais, apsuptas spalvotais nameliais. Ypač jaukiai ši vieta atrodo gruodžio mėnesį, kai čia šurmuliuoja kalėdinės mugės. Šiltuoju metų laiku ši vieta, deja, gali būti itin perpildyta turistų bei šilto oro išsiilgusių danų.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Kanalai
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Kanalai

Kokia kelionė į Danijos sostinę nepamačius miesto simbolio? Undinėlė – dažnai miesto simboliu laikoma, pagal danų rašytojo Hanso Christiano Anderseno pasaką sukurta, bronzinė skulptūra gali nustebinti savo mažumu. Jos aukštis – vos 1 metras ir 25 centimetrai. Tiksliai nežinant vietos, ją galima lengvai praeiti.

Aplankykite Kopenhagoje ir pačiam H.Ch.Andersenui skirtą skulptūrą:

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Hansas Christianas Andersenas
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Hansas Christianas Andersenas

Verta užsukti ir į Karališkuosius rūmus (Amalienborg) – tai danų karališkosios šeimos rezidencija. Didelę aikštę supa keturi identiškai atrodantys rūmų pastatai. Rūmai saugomi karališkosios sargybos, kurios pasikeitimą galima stebėti kasdien 12 val. dienos.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji rūmai (dan. Amalienborg)
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji rūmai (dan. Amalienborg)
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji sodai
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji sodai

Svarbiausias savo reikšme pastatas mieste – Christiansborg rūmai – savo dydžiu bei didybe padarantys įspūdį. Šie rūmai įsikūrę miesto centre esančioje mažoje Slotsholmen saloje. Čia įsikūręs Danijos parlamentas, ministro pirmininko kabinetas, Aukščiausiasis teismas, be to, kai kurios rūmų dalys naudojamos ir Danijos monarchų.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Christiansborg rūmai
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Christiansborg rūmai

Įspūdinga ir Rosenborg pilis – renesansinis pastatas, seniau naudotas kaip karališkosios šeimos rezidencija.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Rosenborg pilis
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Rosenborg pilis

Pilį supa didžiulis karališkasis sodas, kur geru oru, atrodo, susirenka pusė miesto. Paskaičiuota, kad šiuose soduose per metus apsilanko 2,5 milijono lankytojų.

Kopenhagoje įsikūręs ir antras pagal senumą pramogų parkas pasaulyje – Tivoli, veikiantis nuo 1843-ųjų!

Tivoli – beveik danų Disneilendas. Per kelias laisvas valandas apžiūrėti jo nepavyks, bet turint daugiau laiko ir lankantis su vaikais, laikas čia tikrai neprailgs. Turint kiek daugiau laiko, galima aplankyti ir Kopenhagos zoologijos ar botanikos sodus.

Be to, šis miestas yra puiki vieta meno mėgėjams – atrodo, kad, kur tik pažiūri, įsikūrusi dailės ar dizaino galerija, o miestas gali pasigirti ir puikiais meno muziejais, pavyzdžiui, dėmesio tikrai vertas Danijos meno ir dizaino muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius