Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambulas: miestas – lobis kiekvienam turistui

Tikriausiai daugumai lietuvių teko atostogauti bent viename iš Turkijos kurortų. Antalija, Alanija, Belekas, Kemeras, Bodrumas, Sidė, Marmaris – patys populiariausieji. Dažniausiai poilsinėje kelionėje apsiribojame saulės bučiniais, medituojame patogiai įsitaisę ant gulto.
Stambulas – miestas, kuriame glaudžiai susiję Rytų ir Vakarų kultūra
Stambulas – miestas, kuriame glaudžiai susiję Rytų ir Vakarų kultūra / Bigstock.com

Poilsis prie baseino ar jūros kranto – dažniausias atostogų reiškinys. Tačiau pamirštame, kad vienas žaviausių poilsio elementų – naujos pažintys: su žmonėmis ir vietomis. Šįkart siūlome susipažinti su Stambulu – miestu, kur susitinka Rytai ir Vakarai. 

Bigstock.com/Stambulas
Bigstock.com/Stambulas

Kaip iš Lietuvos pasiekti Stambulą?

Pradėjus planuoti kelionę į šį Turkijos miestą pirmasis klausimas, kaip ten nuvykti? Stambulą iš Vilniaus gali pasiekti tiesioginiu skrydžiu su „Turkish Airlines“ arba „Ukraine Airlines“ lėktuvais. Pastarasis skrydis – su trumpu persėdimu Kijeve.

Tie, kuriems svarbiau nei patogumas – pinigai, geriausia rinktis „Ukraine Airlines“. Dabar jos siūlomos skrydžių „Vilnius-Stambulas“ kainos į abi puses prasideda nuo 134 €.

Laiką taupantys ir komfortą mėgstantys keliautojai paprastai renkasi „Turkish Airlines“ bendrovę ir Vilnius-Stambulas-Vilnius maršrutu skrenda sumokėję nuo 191 €.

Bigstock.com/Stambulas – tikras lobis keliautojams
Bigstock.com/Stambulas – tikras lobis keliautojams

Pažintis su kontrastų miestu

Stambulas – keturių imperijų miestas. Buvęs ypač galingu, Stambulas dažnai lyginamas su Roma. Abiems jiems – kiek daugiau nei 2,5 tūkst. metų, tačiau Stambulas visada buvo įtakingesnis. Šio miesto istorija neįtikėtinai jaudinanti ir turtinga – tai paliudys imperijų gausa: Romos imperija, Bizantijos imperija, Lotynų imperija bei Osmanų imperija.

Stambulas yra pats didžiausias miestas visoje Turkijoje. Jį supa net dvi jūros – Marmuro ir Juodoji. Bosforo sąsiauris, kurio ilgis yra 30 km, jungia jūras ir skiria Europą nuo Azijos.

Oficialiais duomenimis Stambule gyvena 14,2 mln. žmonių, tačiau vietiniai neabejoja, jog gyventojų skaičius yra didesnis.

Stambule esančių kultūrų įvairovė griauna bet kokius stereotipus ir priverčia ištarti „tai bent kontrastų miestas”. Didžioji Stambulo dalis yra Azijoje, tačiau geografiškai Stambulas yra priskiriamas Europai. Būtent todėl miesto charakteris ir architektūra yra labai eklektiški – modernūs stiklo dangoraižiai čia jaukiai akompanuoja amžių senumo mečetėms.

Bigstock.com/Basilica Cistern
Bigstock.com/Basilica Cistern

„Top 3“ Stambule: ką pamatyti?

Basilica Cistern yra viena įdomiausių lankytinų vietų Stambule, dar vadinama „Paskendusiais rūmais“. Tai ypač įdomi erdvė, kurioje senovėje buvo kaupiamas geriamasis Stambulo miesto vanduo.

Beveik 1,5 tūkst. metų skaičiuojantį stulbinantį rezervuarą laiko net 336 kolonos. Dvi kolonos – ypač svarbios šiai bazilikai: jos padabintos medūzos galva.

Mitologijoje medūza – moteriškosios giminės monstras su gyvačių plaukais. Sakoma, jog pažvelgus į medūzą, būsi paverstas akmeniu. Dabar Basilica Cistern pripildyta šviesų ir muzikos tampa įspūdingu reginiu miesto svečiams.

Sultono Ahmedo mečetė (Blue Mosque)

Šis istorinis, nuostabaus grožio statinys Stambule, dar visiems gerai žinomas kaip Mėlynoji mečetė, buvo įkvėptas Osmanų architektūros ir pastatytas vietoje didingų Konstantinopolio rūmų. Sultono Ahmedo įsakymu pastatyta mečetė yra viena iš dviejų Turkijoje, turinti 6 minaretus.

Anuomet sultono siekis sukurti net 6 minaretus, kėlė milžinišką žmonių nepasitenkinimą, nes tiek minaretų turėjo tik švenčiausia musulmonams vieta – Abraomo statyta Kaabos šventykla Mekoje.

Bigstock.com/Mečetė
Bigstock.com/Mečetė

Dabar Blue Mosque – vienas populiariausių lankytinų objektų, traukiantis ne tik musulmonus, bet ir kitų religijų atstovus. Mečetės lubas dengia 20 tūkst. mėlynų keramikinių plytelių. Būtent dėl jų statinys gavo Mėlynosios mečetės pavadinimą. Taip pat čia išvysite ir daugiau nei 200 įspūdingų langų vitražų, kurie išliks atmintyje dar ilgam.

Bigstock.com/Galatos bokštas
Bigstock.com/Galatos bokštas

Galatos bokštas (Galata Tower)

Jei norite išvysti, kaip Stambulą mato paukščiai, palypėkite į gražuolį Galatos bokštą. Nuo jo atsivers pasakiška miesto panorama.  

Šis 62 metrų bokštas buvo pastatytas genujiečių XIV a. Vietiniai tiki, jog mieste stovintis bokštas – vienas seniausių bokštų visame pasaulyje. Taip manoma, nes bokšto statybų pradžia siekia VI amžių.

Galatos bokštas yra apipintas įvairiausiomis legendomis. Viena garsiausių skamba taip:  anuomet gyvenęs narsus smalsuolis, norėjęs įrodyti, jog žmogus gali skristi. Jis pasigamino medinius sparnus ir skrydį išmėgino būtent palypėjęs ant Galatos bokšto. Vietiniai šnibždasi, jog perskristi į Azijos pusę drąsuoliui pavyko, tačiau jo užmojai ir narsa užrūstino patį sultoną.

Bigstock.com/Grand Bazaar Stambule
Bigstock.com/Grand Bazaar Stambule

„Top 5“ pasiūlymai, kur pramogauti Stambule

Grand Bazaar turgus, žuvies turgus, egiptietiškų prieskonių turgus – čia nebūtina pirkti – galėsite ragauti, klausytis įdomių, netradicinių pardavimo subtilybių. Vis dėlto neabejojame, kad užsinorėsite ir maisto: tuomet siūlome paragauti skanutėlės baklavos, kurios čia turi vos ne kiekvienas prekeivis.

Ortakoy – bohemiška Stambulo krantinė. Atėję čia mėgausitės pajūrio priemiesčio turgumi tiesiog po dangumi. Išvysite Bosforo tiltą, kuris jungia Stambulo europinę dalį su Azija. Stabtelėkite ir pasigrožėkite vietinių menininkų darbais, jie kuria tiesiog gatvėje – tai tikrų tikriausias gyvas pasirodymas.

Kalnas Camlica – tai aukščiausia vieta Stambule. Šis kalnas siekia beveik 270 m. virš jūros lygio, todėl nuo jo atsiveria kerinčios Stambulo panoramos. Užkopę į viršūnę galėsite tiesiog mėgautis romantiška nakties žiburių šviesa.

Muziejai – jų Stambule netrūksta. Nuo jodinėjimo rūmų, iki vaškinių portretų – Stambulas kupinas įvairiausių muziejų.

Tarptautinis džiazo festivalis. Jei Stambule lankysitės vasaros viduryje, išvysite, kaip gatves užlieja tris savaites skambanti muzika. Nemokami koncertai džiugina ne tik miesto gyventojus, bet ir keliaujančius svečius.

Bigstock.com/Menemen
Bigstock.com/Menemen

Ką paragauti?

Menemen – tai tikras turkiškas omletas! Kepti svogūnai ir paprikos, žolelės, troškinamos kartu su pomidorais ir galiausiai sumaišomi su kiaušiniais. 

Lüfer – anyžių rakijos ir žuvies kombinacija. Jei esate žuvies gerbėjai, būtinai ragaukite šią skanią žuvį.

Mantı – turkiški ravioliai, patiekiami su jogurtu ir česnaku. Tai kiek koldūnus primenantys virtinukai. Gali būti su jautiena ar ėriena.

Kuyu Kebabı / Tandır – gerai iškepta ėriuko mėsa, dabinta pušies šakelėmis.

Künefe – tradiciškas sūrio kepinys su sirupu.

Türk kahvesi – turkiška kava.

Skrendu.lt nuotr./Turkiška kava
Skrendu.lt nuotr./Turkiška kava

Kuru Fasulye – pupelių ragu.

Baklava – jau net ir Lietuvoje puikiai žinomas turkiškas desertas. Filo tešla, įvairiausi riešutai ir sirupas. Ar gali būti kas nors skaniau smaližiams?

Bigstock.com/Baklava
Bigstock.com/Baklava

Daugiau kelionių patarimų rasite Skrendu.lt komandos tinklaraštyje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius