Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Balkanų valstybės veidas (2): kaip atrodo Bulgarijos kurortai rudenį?

Beveik dešimtmetį aktyviai keliaudama po Europą niekada nesižavėjau Balkanų valstybėmis. Jos man atrodė vienas iš „tamsesnių“ taškų žemėlapyje, kuriame atsidurti neturėjau didelio noro ir dėl šias šalis gaubiančios stereotipų ir aukšto lygio nusikalstamumo skraistės. Tad šio rudens kelionių planuose viena iš seniausių Europos valstybių – Bulgarija – atsidūrė beveik atsitiktinai.
Rusė uostas
Rusė uostas / Žydrės Dargužytės nuotr.

Šioje šalyje praleidau dešimt įdomių dienų, leidusių man pažinti tiek Bulgarijos kultūrą, gamtą, taip pat prisiliesti prie jos istorijos (beje, ar žinojote, kad seniausias Europos miestas yra Bulgarijoje?), tiek ir pačius bulgarus. Apie pirmuosius įspūdžius, skirtumus tarp sostinės Sofijos bei provincijos gyvenviečių, pasakojau pirmajame pasakojime, kurį galite rasti čia.

Žydrės Dargužytės nuotr./Keltuvais pasiekiame Rilos nacionalinio parko teritoriją
Žydrės Dargužytės nuotr./Rilos nacionalinio parko teritoriją pasiekti galima keltuvais

Dievų vieta – 7 Rilos ežerai

Vienas iš įspūdingiausių dešimties dienų kelionės etapų – laikas Rilos nacionaliniame parke. Nuo Bansko pajudėjome Sapareva Banya kryptimi apie 100 kilometrų. Likus keliems kilometrams iki keltuvų, keliukas staigiai pradėjo kilti į viršų ir teko atsargiai manevruoti automobiliu – kylant vis aukščiau atsiveria tobulas rudens kalnų peizažas.

Žydrės Dargužytės nuotr./Džipais į kalnus – Rilos nacionalinis parkas
Žydrės Dargužytės nuotr./Džipais į kalnus – Rilos nacionalinis parkas

Milijonas spalvų, kalnų upės ir virš jų šėlstantys paukščiai. Vis dėlto keltuvus rasti nėra itin paprasta, nes kelio ženklai ir lankytinų objektų nuorodos staiga dingsta – pasukame ne tuo keliu ir atsiduriame ne prie keltuvų, bet keturračių nuomos vietoje. Supratę, kad turime grįžti, apsisukame ir po 15 minučių pasiekiame keltuvus. Kaina asmeniui, norinčiam pasiekti Rilos nacionalinį parką ir leistis į kelionę pėsčiomis link ežerų, 19 levų (apie 10 eurų).

Žydrės Dargužytės nuotr./Keltuvai rudenį kyla be žmonių – Rilos nacionalinis parkas
Žydrės Dargužytės nuotr./Keltuvai rudenį kyla be žmonių – Rilos nacionalinis parkas

Keltuvai labai panašūs į esančius slidinėjimo trasose. Jais iki kelionės po nacionalinį parką starto vietos kylama maždaug 15 minučių.

Septyni Rilos ežerai išsidėstę ne viename lygyje – kopiant vis aukščiau akmenuotu ir slidžiu taku, jie pasirodo po vieną, o visus galima pamatyti tik nuo aukščiausios viršūnės pačioje maršruto pabaigoje. Būtina turėti gerus kalnų batus, nes takas link viršūnių ganėtinai pavojingas, ypač lyjant ir sningant, o pasiekus aukščiausią tašką, rudenį įprastai pradeda snigti.

Lietus ir sniegas kalnuose – pati blogiausia kombinacija. Net ir apsirengusi kalnams pritaikytais rūbais, vis tiek stipriai sušalau ir po kelių valandų drebėjau kaip epušės lapas. Įveikti visą maršrutą prireikė daugiau kaip trijų valandų.

Žydrės Dargužytės nuotr./Rilos nacionalinis parkas
Žydrės Dargužytės nuotr./Rilos nacionalinis parkas

Grįžtant atgal reikėjo būti itin susikoncentravusiai, nes snieguoti ir slidūs šlaitai gąsdino rimta trauma paslydus. Nors akys norėjo stipriai klaidžioti po tolius ir aprėpti gražiausią Bulgarijos gamtos stebuklą, reikėjo galvoti tik apie kelią po kojomis.

Ežerai gamtos fone atrodo iš tiesų stebuklingai. Pirmasis, esantis daugiau kaip 2 km virš jūros lygio, aukštyje apima beveik 6 ha plotą! Neeilinis vandens mėlynumas, pastebimas iš tolo, liudija apie tai, kad vanduo itin šaltas, o pats ežeras labai gilus – kai kurie iš septynių Rilos ežerų yra beveik 40 metrų gylio. Pats mažiausias ežeras yra 2535 m aukštyje. Jis nedidelis – plotas mažesnis nei hektaras. Dėl itin didelio vandens skaidrumo jam suteiktas „Ašaros“ vardas.

Nacionaliniame parke įsikūrę net keli viešbučiai, kuriuose galima apsistoti nakčiai. Infrastruktūra sukurta tokia, kad ja nesiskųstų net ir išrankiausias turistas, tačiau nustebino tai, kad skirtingai nei, pavyzdžiui, Tatrų kalnuose, pasiekus viršūnę ar nusileidus žemyn, niekur negalima nusipirkti karštos arbatos.

Žydrės Dargužytės nuotr./Romėnų teatras Plovdive
Žydrės Dargužytės nuotr./Romėnų teatras Plovdive

Duoklė senajai Bulgarijai

Ar žinojote, kad seniausias Europos miestas yra Bulgarijoje? Man, senosios architektūros ir kultūros gerbėjai, buvo svarbu detaliai ištyrinėti į pasaulinį UNESCO paveldą įtrauktus objektus, tad pasirinkau Plovdivą. Jo senamiestis – tarsi muziejus po atviru dangumi, kuriam daugiau kaip šeši tūkstančiai metų. Neįtikėtina, kad miestas toks senas ir savo amžiumi lenkia net Romą.

Žydrės Dargužytės nuotr./Plovdivas – seniausias Europos miestas
Žydrės Dargužytės nuotr./Plovdivas – seniausias Europos miestas

Plovdivas įsikūręs ant septynių kalvų. Tiesa, išliko ne visos. Miestui plečiantis, viena iš kalvų buvo sunaikinta. Šalia tyliai teka Maricos upė. Ji matė tiek daug užkariavimų – kas tik nebuvo užvaldę šio nuostabaus miesto. Apie tai liudija gausybė architektūros paminklų – pravoslaviškos cerkvės, mečetės, romėnų laikų antikinis teatras. Šiuo metu antrame pagal dydį Bulgarijos mieste gyvena apie 400 tūkst. gyventojų. 2019-aisiais Plovdivas taps Europos kultūros sostine. Tikimasi, kad šį menininkų miestą užplūs turistų minios, nors šis miestas nesiskundžia lankytojų srautais – juk čia kasmet du kartus per metus vyksta tarptautinės mugės.

Žydrės Dargužytės nuotr./Plovdivas naktį
Žydrės Dargužytės nuotr./Plovdivas naktį

Miesto centre įsikūręs kultūros centras, antikinių mozaikų ir stiklo kūrinių muziejus „Trakart“. Grindų mozaikos yra išlikę nuo senų laikų – II–III amžiaus prieš Kristų. Šios mozaikos užima 160 kv. m muziejaus ploto. Čia gausu senovinių vazų, taip pat šiuolaikinių menininkų kurtų mozaikų, veikia išmani multimedijos sistema – galima pažiūrėti istorinį reportažą apie muziejaus objektus ir mozaikų kūrimą.

Žydrės Dargužytės nuotr./Tsar Simeon parkas Plovdive
Žydrės Dargužytės nuotr./Tsar Simeon parkas Plovdive

Vakaras Plovdive – ypatingas metas. Čia gausu parkų. Vienas iš gražiausių – Tsar Simeon parkas – kuriame veikia spalvingieji muzikiniai fontanai. Visa aikštė nušvinta spalvomis ir prisipildo ramių muzikos garsų.

Nesebaras: čia viskas saugoma kaip istorinis paveldas

Iš Plovdivo nusprendėme judėti į Nesebarą. Tai – vienas iš seniausių Europos miestų, esantis 37 km nuo Burgaso. Juodosios jūros globojamas miestas pasitinka pristatydamas turistui gynybinę sieną. Tai – Bizantijos laikotarpio reliktas. Ne visa siena restauruota, dalis jos – po vandeniu.

Žydrės Dargužytės nuotr./Nesebar gynybinė siena ir uostas naktį
Žydrės Dargužytės nuotr./Nesebaro gynybinė siena ir uostas naktį

Senamiesčio pastatai ir grindinys mena turkų okupacijos metus – Nesebaras Bulgarijai atiteko tik 1886 m. Miesto veidą formuoja gausybė cerkvių – norint patekti į vidų, įprastai reikia mokėti. Vasarą dauguma turistų, užuot tyrinėję istorinius objektus, pasiduoda paplūdimių vilionėms.

Čia veikia tikras turistų rojus – kainos gerokai mažesnės nei Ispanijoje ar Italijoje, o „vietinė“ saulė ir jūra įprastai patinka visiems atvykusiems. Populiariausias paplūdimys – „Sunny Beach“. Nesebaro naujamiesčio dalis rudenį „mirusi“ – dauguma viešbučių ir kavinių yra uždaryti. Panaši situacija iš kitame Juodosios jūros kurorte Pomorie – žvejybiniai laivai kantriai laukia savo šeimininkų, o turistiniai laiveliai merdės iki naujojo sezono pradžios.

Žydrės Dargužytės nuotr./Nesebar – pajūrio miestas
Žydrės Dargužytės nuotr./Nesebaras – pajūrio miestas

Visai kitokia situacija lietuvių pamėgtoje Varnoje. Čia, pagrindinėje miesto aikštėje, verda gyvenimas. Net ir spalio pabaigoje veikia lauko kavinės, kuriose gausu žmonių – ir vietinių, ir turistų. Vienas iš labiausiai akį traukiančių miesto istorinių objektų – viešosios terminės romėnų pirtys.

Žydrės Dargužytės nuotr./Terminės romėnų pirtys
Žydrės Dargužytės nuotr./Terminės romėnų pirtys Varnoje

Išlikę griuvėsiai šiuolaikiniam turistui pasakoja savo istoriją apie tai, kad anuomet, antrame amžiuje prieš Kristų, 7 tūkst. kv. m ploto pirtys miestui ir jo gyventojams buvo itin svarbus objektas. Be to, iki šiol tai didžiausias rastas antikinis statinys Bulgarijoje. Didžiausią įspūdį daro šalia istorinio statinio išsirikiavę nauji namai, pastatyti prieš keletą metų. Po turistinių tyrinėjimų Varnoje pasukome Rusės link.

Rusė – „60 laivų uostas“

Miestas, įkurtas Romos imperijos laikais, šiandien turistus stebina išlikusiais architektūriniais statiniais. Tarp jų – šv. Trejybės cerkvė, Tautos atgimimo Panteonas. Nemažai architektūrinių Rusės statinių projektavo italai.

Apie 200 istorinių objektų yra įrašyti į šalies kultūros paveldo sąrašą. Pasivaikščiojimo metu stebėjau aplinką Rusės centre esančioje Laisvės aikštėje. Atrodė, kad žmonės neskuba, o miesto tempas nekelia streso jo gyventojams. Pagrindinėje aikštėje daugybė restoranų, kavinių, barų.

Žydrės Dargužytės nuotr./Rusė miesto televizijos bokštas
Žydrės Dargužytės nuotr./Rusė miesto televizijos bokštas

Rusėje stovi ir aukščiausias televizijos bokštas Balkanuose – 198 metrai. Šiuo metu jis uždarytas, todėl miesto panoramą galėjau apžiūrėti tik nuo šalia jo esančios kalvos.

Žydrės Dargužytės nuotr./Rusė miesto panorama
Žydrės Dargužytės nuotr./Rusė miesto panorama

Po dešimties dienų Bulgarijoje supratau, kad čia dar grįšiu, nes net ir aktyviai keliaujant bei turint aiškų planą, ką aplankyti, dviejų savaičių vis tiek per mažai.

Grįžusi iš kelionės internete perskaičiau prieš kelerius metus mokslininkų atliktą tyrimą apie lietuvių ir bulgarų kolektyvinio tapatumo bruožus. Pagrindinė išvada jame skambėjo taip: „Nei bulgarai, nei lietuviai vieni apie kitų kultūras iš esmės nieko nežino“. Manau, kad tai galėtų tapti ir mano šio straipsnio išvada, nes, nepaisant to, kad abi šalys beveik panašiu metu tapo Europos Sąjungomis narėmis, vis dėlto (ką trumpos viešnagės metu spėjau pajusti) esame labai skirtingi. Save abstrakčiai apibrėžčiau kaip „pasaulio individualistę“, o Bulgarijoje, man pasirodė, kad vis dar stipriai išreikštas kolektyvizmas.

Pirmąją kelionės po Bulgariją dalį galite perskaityti paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius