Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Į aukščiausias Amerikos uolas įkopusių „Montis Magia“ alpinistų nauji nuotykiai Indijoje

Prieš trejus metus vykusioje ekspedicijoje „Montis Magia“ alpinistai Arūnas Kamandulis, Gediminas Simutis ir Saulė Žukauskaitė stebino skaitytojus savo nuotykiais ant aukščiausių Šiaurės ir Pietų Amerikos uolų. Šį kartą Arūnas ir Gediminas išsiruošė į naują ekspediciją Indijoje, Himalajų kalnuose. „Pasaulis kišenėje“ pristato Arūno dienoraštį.
Berniukai
Berniukai / MM alpinistų nuotr.

Arūno dienoraštį ir kitus alpinistų užrašus taip pat galite skaityti: www.painislove.lt

Nepažįstama Indija, nepažįstami žmonės, nepažįstami kalnai. Nors nebedirbu „Montis Magia“ parduotuvėje, vis dar esu „Montis Magia“ alpinistas – lipti dar norisi. Kartu su Gedu ir dviem šveicarais rugpjūčio – rugsėjo mėnesį praleidau 32 dienas Indijoje, iš jų 24 – Himalajų kalnuose, Miyaro slėnyje tarp gigantiškų granito sienų. Įkopėm trimis naujais maršrutais, vieną iš jų ant dar niekieno neliptos sienos.

Bet apie viską nuo pradžių – šiame įraše papasakosiu apie mūsų įdomią komandą ir ko toje Indijoje ieškojom.

Kodėl Indija? Kodėl Miyaras?

Projekto organizatorius Gedas atrado pakankamai lengvai pasiekiamą, nenulaipiotą Himalajų slėnį su didelėmis ir nekaltomis granito sienomis. Papasakojo man, ir jau per pirmą galimybių studiją delnai pradėjo prakaituoti! Visą žiemą bendravom su ten jau buvusiais alpinistais. Jų pasakojimai ir atsiųstos nuotraukos galutinai įtikino, kad Miyaras yra būtent tai, ko mes norim.

Miyaro slėnio sienas alpinistai atrado tik prieš 20 metų, o aktyviau lipo paskutinius 10. Per metus apsilanko pora ekspedicijų, taigi yra vis dar daug neįkoptų 5–6 km aukščio viršūnių. Šiemet slėnyje mes buvome vieni, o ant aukštutinio Takdungo ledyno prieš mus yra buvusios tik 2 ekspedicijos apskritai.

Komanda

Saulė („Montis Magia“ alpinistų, kopusių į stačiausias Šiaurės ir Pietų Amerikos uolas, komandos narė) šiemet pasinėrusi į mokslus, o dviese kopti būtų ir brangiau ir pavojingiau. Todėl Gedas pakvietė prisijungti du šveicarus. Maniau, dėl to, kad jie kieti alpinistai, bet per ekspediciją išsiaiškinau tikrąsias priežastis.

painislove.lt nuotr./Arūno ir Gedimino naujas nuotykis – Himalajuose
painislove.lt nuotr./Arūno ir Gedimino naujas nuotykis – Himalajuose

Kirilas – geofizikas ir poetas

Kirilą Gedas sutiko geofizikų vakarėlyje (taip taip…). Kirilas alaus šiaip negeria, bet kai geria, tai turi po bokalą kiekvienoje rankoje ir kelia juos pakaitomis (visada treniruojasi?). Pamatęs tokį vaizdą pagrindinis kelionės organizatorius nusprendė, kad šitas „bičas“ yra kietas ir su juo tikrai galima kopti neįkoptas Himalajų sienas.

Kirilas šiaip labai stiprus, bet Indija buvo pirmoji jo ekspedicija. Gerai, kad paaiškėjo, jog jis greitai mokosi ir nepameta galvos lipdamas niekieno nelipta, sunkia atkarpą beveik kilometro aukštyje, keliasdešimt valandų atstumu nuo civilizacijos, prasidedant audrai. Matyt, genai irgi prisidėjo – jo tėvas dalyvavo daugelyje rimtų ekspedicijų, o dabar yra pagrindinis „Mammut“ bendrovės fotografas (prisimenat tas nerealias nuotraukas?).

painislove.lt nuotr./Ekspedicijos bendražygis Kirilas
painislove.lt nuotr./Ekspedicijos bendražygis Kirilas

Laisvalaikiu Kirilas rašo pjeses, žaidžia tenisą, domisi filosofija ir yra slidinėjimo instruktorius. Laipiojimas jam išvis nepatiko, kol nepradėjo laipioti atskirai nuo tėvų… Ir jam labai svarbu maisto kultūra!

Kirilo atradimas ir pagrindinė frazė: „Drink water, idiot! Or your muscles will fade in the wind“ (Gerk vandenį, idiote. Nes tavo raumenys išnyks vėjyje). Ekspedicijos pabaigoje supratome, kad vien vandens nepakanka...

Elias – visų draugas fotografas

Manau, kad Gedas jį pakvietė, nes Elias yra profesionalus fotografas (kam nepatinka turėti gražių savo nuotraukų?). Paaiškėjo – nors jis nėra pats stipriausias, bet viską daro greitai, efektyviai ir dar spėja išsitraukti savo patranką keliems kadrams.

Elias yra turbūt žemiškiausias žmogus, kurį pažįstu. Jis daugiausia iš mūsų visų bendravo su vietiniais. Jie turbūt jautė kažkokią šilumą, nes visi vaikai, prekeiviai ir šudros pirmiausia prieidavo prie jo. Elijui smagu pabendrauti su visais ir jis visada randa bendrą kalbą.

painislove.lt nuotr./Elias ir vaikai
painislove.lt nuotr./Elias ir vaikai

Žolės pardavėjas gyvenęs prie mūsų viešbutuko Delyje po pirmo pabendravimo tapo jo draugeliu, nors nieko taip ir nenupirkom. Po to, kiekvieną kartą einant pro šalį, sveikindavosi ir džiaugdavosi: „You remember me?“.

Jis vienintelis tikrai susibendravo su kalnų kaimelyje mus priėmusio į namus Gopalo angliškai nekalbančiu tėvu. Užaugęs fermoje didelėje šeimoje, nemažai keliavęs Elias niekada nesusireikšmina ir priima visus žmones. 

Daugiau rasite: painislove.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius