-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muhu – ramybe alsuojanti Estijos sala, kurioje vynuoges augina ir spaudžia suomis

Mažoji Baltijos sesė Estija per daugiau nei dvidešimt nepriklausomybės metų sparčiai žengė į priekį, gerokai aplenkdama mus ir latvius. Dabar estai kviečia atvykti į savo salas ir įvertinti pažangą, pažinti kultūrą, tradicijas ir pamatyti kraštovaizdį. Tiesa, lietuvius nustebinti ne taip paprasta – turime labai panašų klimatą, virtuvę, kaimo turizmo sodybas ir SPA centrus. Vis dėlto, atrodo, kad Muhu sala turi vieną dalyką, kurio nerasite jokiame Lietuvos kurorte – neregėtą ramybę.
Padastes dvaras Estijoje
Padastes dvaras Estijoje / padaste.ee nuotr.

Trijų dienų Estiją Lietuvos žurnalistams pristatyti skirta kelionė į Estijos salyną prasideda keltu. Daugiausia kelionės laiko praleidžiame kelių šimtų kvadratinių kilometrų Muhu saloje, kur gyvena mažiau nei du tūkstančiai nuolatinių gyventojų.

Estiško vyno strategija – suomio rankose

Svečius Estija pasitinka šaltu oru. Apskritai dėl šiauresnio klimato Estijoje pavasaris ateina šiek tiek vėliau nei Lietuvoje, vėliau ir pasitraukia – gegužės pabaigoje čia šįmet dar žydi alyvos.

Pirmąją dieną atvykstame į vyno ūkį ir pirmąją Estijos vyninę. Ūkio šeimininkas – ilgus metus Estijoje gyvenantis suomis someljė Peke Eloranta, dabartinis ilgą istoriją turinčios estų alkoholio gamybos firmos „Lusher&Matiessen“ vadovas.

Šiuo metu yra vos viena Estijoje gaminamo ir komerciniu būdu parduodamo vynuogių vyno rūšis – raudonas vynas iš bordo vynuogių. O kadaise estai šalyje pagamindavo daugiau vyno nei patys išgerdavo.

P.Eloranta kol kas turi vos 500 vynuogių medžių, tačiau jau kitąmet vynuogynas turėtų padidėti iki kelių tūkstančių ir kasmet sparčiai plėstis.

Someljė tikina, kad tai tik estiško vyno gamybos pradžia ir žada, jog 2025 m. estai gamins kokybiškiausią vyną, kokį tik galima išspausti iš jų klimato juostoje užaugintų vynuogių.

„Muhu yra geriausia vieta auginti vynuoges visoje Estijoje. Vasarą čia daugiausiai saulės, o pavasarį nėra šalčių, nes šiltesnį klimatą palaiko jūra. Taip pat čia puikus dirvožemis – jo lygis toks, kad gerai prasiskverbia vanduo“, – aiškina P.Eloranta.

Peke Eloranta'o vynuogynas
Peke Eloranta ir jo vynuogynas

Pasak jo, šiuo metu yra vos viena Estijoje gaminamo ir komerciniu būdu parduodamo vynuogių vyno rūšis – raudonas vynas iš bordo vynuogių.

Kažkada estai šalyje pagamindavo daugiau vyno nei patys išgerdavo.

Tarpukariu šveicaras Arnoldas Lusheris ir estas Paulas Matiessenas Maskvoje atidarė degtinės ir konjako gamyklą ir čia importavo kokybiškus vynus iš Europos. Po Rusijos revoliucijos jie buvo priversti pasitraukti ir gamybą perkėlė į Estiją.

Tarpukariu šveicaras Arnoldas Lusheris ir estas Paulas Matiessenas Maskvoje atidarė degtinės ir konjako gamyklą ir čia importavo kokybiškus vynus iš Europos. Po Rusijos revoliucijos jie buvo priversti pasitraukti ir gamybą perkėlė į Estiją. Čia įkurta gamykla vėliau tapo didžiausia Estijoje, joje gamino ir „Johnie Walker“ viskį.

Tačiau šalį okupavus Sovietų Sąjungai verslas ir vėl buvo nutrauktas – A.Lusheris pabėgo iš šalies, o P.Matiessenas, nenorėdamas patekti rusų į nelaisvę, nusižudė.

Praėjus daugiau nei pusei amžiaus „Matiessen“ 2009 metais atkūrė P.Elorantas.

Tradicinė Rytų Europos virtuvė su kadugiais

Muhu sala pasižymi tuo, kad beveik visur, kur valgytumėte, ant stalo daugiau ar mažiau matysite tik tai, kas auga tuo metų laiku (konservuotos daržovės valgomos tik žiemą).

Taigi atėję paskanauti maisto į restoraną skirtingais metų laikais į Muhu ar kitas salas galite gauti ir skirtingą meniu. Estai įsitikinę, kad daug geriau luktelėti ir pajusti tikrąjį Muhu saloje užaugintų ekologiškų vaisių ir daržovių skonį, negu valgyti importuotas.

Valgant maistą vyno ūkyje, taip pat ir pirties procedūrų metu, visur lydi kadugio šakos – estai kadagius labai mėgsta. Su kadugiais atneša ir estiškų užtepėlių, kurios iš pirmo žvilgsnio primena krienus, tik nėra tokios aštrios. Kiek neįprasta buvo valgyti pyragą primenančią estišką duoną su dilgėlių skonio užtepėle.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Kadagys, estiška duona ir estiškos užtepėlės
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Kadagys, estiška duona ir estiškos užtepėlės

Kelionėje tradicinių estiškų troškintų raugintų kopūstų, kiaulienos ir kraujinių dešrų paragauti netenka – tai tradicinis per žiemos šventes valgomas maistas, – tačiau vietoje to paragaujame egzotiško maisto.

Pavyzdžiui, Muhu saloje galite nuvykti į stručių ūkį ir kartu su sodybos šeimininke, Estijoje žinoma virėja, pagaminti ir paragauti stručių mėsos. Mėsa labai liesa, o skonis primena stirnieną.

Paulius Grinkevičius/Su vietine virtuvės šefe kepama strutiena
Paulius Grinkevičius/Su vietine virtuvės šefe kepama strutiena

Estų virtuvė susimaišiusi su Rytų Europos šalių virtuve, todėl čia rasite visokio maisto. Jei lyginsime su lietuviška, estiškoje virtuvėje bus kiek daugiau jūros maisto. Ir daug mažiau bulvių.

Mus lydėjusi estė Ellen Eigi iš „Enterprise Estonia“ juokavo, kad estams kelia nuostabą tai, jog Lietuvoje beveik visi tradiciniai patiekalai gaminami iš bulvių – vėdarai, cepelinai, kugelis...

Be jau degustuotų „Matiessen“ vynų Estijoje turime galimybę paragauti ir tradicinio estų likerio „Vana Tallinn“.

Išsvajotas vestuvių dvaras

Valgant Estijos kaimo turizmo sodybose aplankydavo jausmas, kad kažko trūksta – per daug jau aplink tylu. Paprašėme muzikos. Tačiau estai tik šyptelėjo, bet taip muzikos ir neužleido – galbūt norėjo sukurti ramybės atmosferą ne tik gamtoje, bet ir sodybose. Ir tai jiems puikiai pavyko.

Dvaras yra ir daugelio estų išsvajota vestuvių vieta. Jos čia organizuojamos vos keturis kartus per metus.Jau dabar priimami užsakymai 2016 – ųjų metų vasarai.

Tačiau tikrasis ramybės pojūtis aplanko nuvykus į Padastes dvarą (Pädaste Manor), kur įsikūręs viešbutis, SPA paslaugų centras ir ketverius metus iš eilės pripažintas geriausiu Estijoje restoranas „Alexander“.

Estijoje kainos beveik visur didesnės negu Lietuvoje – čia vidutinis mėnesinis atlyginimas, kuris pirmą metų ketvirtį neatskaičius mokesčių siekė 966 eurus, yra maždaug trečdaliu didesnis nei mūsų šalyje, – tačiau jei norėsite apsistoti Padastes dvaro viešbutyje, pinigines teks atverti gerokai plačiau – naktis viešbutyje kainuoja nuo 160 iki 800 eurų. Apie tai, kad dvarą mėgsta turtuoliai, byloja ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Dvare įkurtas ir nedidelis pastatas įmantrioms SPA procedūroms ir pirtims, o pats dvaras įsikūręs ant ežero kranto. Pasak restorano vadovo vokiečio Martino Breuerio, čia mokate net ik už kokybę, bet ir už ramybę – būdami specialiose dvaro zonose nesutiksite kitų lankytojų.

Paulius Grinkevičius/Padastes dvaro SPA procedūrų patalpos
Paulius Grinkevičius/Padastes dvaro SPA procedūrų patalpos

Dvaras yra ir daugelio estų išsvajota vestuvių vieta. Jos čia organizuojamos vos keturis kartus per metus.

Pasak M.Breuerio, kitiems svečiams nėra nieko baisesnio, kai kas nors kitas švenčia vestuves, todėl joms pasirinkti vos keturi vasaros savaitgaliai, nors norinčiųjų anaiptol netrūksta. Jau dabar priimami užsakymai 2016–ųjų vasarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius