-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niurnbergas – ne tik kraupi nacių istorija: 6 atradimai Frankonijos sostinėje

Gali būti, kad daugelis mūsų apie Niurnbergą pirmiausia yra girdėję Antrojo pasaulinio karo istorijos kontekste – apie čia vykusius nacių partijos suvažiavimus, o vėliau – tų pačių nacių vadų teismą už karo nusikaltimus.
Niurnbergas
Niurnbergas / Gabijos Lebednykaitės nuotr.

Tačiau šis senas miestas, istorinio Frankonijos regiono sostinė, turi ne tik tokią niūrią naujųjų laikų istoriją, bet ir daug įdomybių, tad gali drąsiai varžytis su jį užtemdančiu Miunchenu.

Štai bent šešios priežastys aplankyti žavųjį Niurnbergą.

Senovės paveldas

Viduramžiais Niurnbergas klestėjo, o renesanso laikais apskritai buvo tapęs vokiečių žemių kultūros sostine. Nors per Antrąjį pasaulinį karą jis buvo smarkiai sugriautas, praeities šlovę menančių pėdsakų yra, be to, senosios miesto dalys gražiai restauruotos.

Niurnbergo pažiba – virš miesto išdidžiai iškilusi tvirtovė, supama puikaus sodo.

Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas
Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas

Senamiesčio perimetrą juosia įspūdinga gynybinė siena su šen bei ten iškylančiais impozantiškais bokštais, palei ją driekiasi pasivaikščiojimo takai, o kai kuriuose bokštuose veikia kavinės ar muziejai.

Žinoma, yra ir senutėlė katedra, ir rotušė, ir gausybė gotikinių bažnyčių. Viena įdomesnių – Šv. Kotrynos (Santa Katherina) bažnyčia, nes, priešingai nei daugelis kitų, ji nebuvo restauruota – liko apgriauta po karo, tačiau pritaikyta taip, kad taptų kultūrine erdve.

Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas
Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas

Dabar viename iš jos sparnų veikia biblioteka ir kavinė, o be stogo likusioje pagrindinėje erdvėje rengiami koncertai ir spektakliai po atviru dangumi.

Romantiška atmosfera

Ne vienas miestas prie vandens yra pramintas „Šiaurės Venecija“ – Niurnbergas irgi gali pretenduoti į šį titulą: daugybė senovinių tiltų ir tiltelių per Pegnicerio upę ir jos kanalus, jaukūs pasivaikščiojimo takeliai ir net Meilės sala, į nykštukų namelius panašūs nedidukai fachverko pastatai ir garsiųjų niurnbergietiškų meduolių aromatas...

Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas
Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas

Jei patinka romantika, šis miestas bus visai nebloga alternatyva Italijos Venecijai.

Keisti muziejai

Prie vieno gražiausių tiltelių yra pora kraupokų – na, gerai, neįprastų – muziejų.

Vienas skirtas vokiečių taip mėgstamoms dešrelėms – neromantiška, bet, jei mėgstate dešras, čia sužinosite viską – nuo jų istorijos iki gamybos subtilybių ir skonio variacijų. Beje, Frankonijos gyventojai turi savo originalų receptą – taip, kaip jie, dešrelių negamina niekas kitas.

Kitas, tikrai šiurpokas muziejus, yra buvęs miesto budelio namas – pasirodo, nedidelis dailutis namelis, pakibęs ant vaizdingos krantinės, viduramžiais būdavo oficialiojo Niurbergo galvų kapotojo rezidencija, o dabar jame veikia miesto nusikaltimų ir kriminalistikos istorijos muziejus.

Nedidelis dailutis namelis, pakibęs ant vaizdingos krantinės, viduramžiais būdavo oficialiojo Niurbergo galvų kapotojo rezidencija.

Jei labiau prie širdies tradiciniai muziejai, Niurberge jų irgi rasite – nuo istorijos iki gintaro, skrybėlių ir žaislų muziejų.

Jei labai domina nacių istorija, čia yra ir jai paskirtas kampelis – Nacių partijos veiklos dokumentacijos centras, kuriame nušviečiama šio politinio judėjimo istorija ir šiurpūs „pasiekimai“.

Skanumynai

Be vietinio alaus rūšių, visokiausių bulvių patiekalų ir jau minėtų frankoniškų dešrelių, Niurnberge būtina paskanauti meduolių, vadinamų lebkuchen.

Jie populiarūs visoje Vokietijoje ir daugiausia kepami kalėdiniu laikotarpiu, tačiau Niurnberge jų rasite visada ir visur – pasirodo, būtent šis miestas yra jų gimtinė, taigi niurnbergietiški lebkuchen – tie tikrieji, originalieji kalėdiniai meduoliai.

Albrechto Diurerio palikimas

Niurnbergas patiks, jei domitės menu ir patinka būtent šis vokiečių dailininkas – vienas žymiausių šalies tapytojų ir grafikų, kuris gimė ir kūrė šiame mieste ir kuriuo niurbergiečiai labai didžiuojasi.

Nenuostabu, kad mieste yra Diurerio gatvė, Diurerio aikštė (beje, labai jauki ir geru oru pilna gyvybės), yra jo vardu pavadintų barų, viešbučių, kavinių (ir oro uostas!), jo darbų muziejus, įkurtas tame name, kuriame garsusis kūrėjas ir gyveno, o ir šiaip labai gražiose Šv. Johano kapinėse yra ir dailininko kapas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas, Šv. Johano kapinės
Gabijos Lebednykaitės nuotr. / Niurnbergas, Šv. Johano kapinės

Net jei iki viešnagės apie A.Diurerį būsite nieko negirdėję, iš Niurnbergo neišvengiamai išvyksite neblogai susipažinę su jo kūryba.

Draugiškos kainos ir alternatyva Oktoberfest

Vokiečiai vienbalsiai tvirtina (o statistika patvirtina), kad Bavarijos sostinė Miunchenas yra brangiausias šalies miestas, o rudenį, Oktoberfest laikotarpiu, ir taip aukštos kainos dar labiau šauna viršun.

Niurnbergas čia maloniai nustebina – ne toks garsus ir mažiau turistų lankomas jis yra pigesnis, aplink jį netrūksta įdomių lankytinų vietų, pačiame mieste taip pat gausu renginių – kaip atsakas Miuncheno Oktoberfestui Niurnberge beveik tuo pat metu vyksta Altstadtfest – senamiesčio festivalis, sutraukiantis minias žmonių ir ne mažiau įspūdingas, jame gausu visko – maisto, koncertų, žaidimų, pramogų ir pirkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius