-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padėkime išsipildyti keliautojo svajonei – 8000 km kelionei Kanadoje

8000-ai kilometrų ir dviračio maršrutas, kuriuo niekas iki šiol nevažiavo – tokį tikslą sau išsikėlė šiuo metu Kanadoje esantis Arūnas Verikas. Kelionės maršrutas daugiausiai driekiasi per neapgyvendintas Kanados teritorijas nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno, kurias dviratininkas planuoja įveikti per 4 mėnesius.
Arūno dviratis laukia iššūkių
Arūno dviratis laukia iššūkių / Asmeninė nuotr.

Keliaus „Varnų takais“

Į Kanadą Arūnas išsiruošė ieškoti naujų patirčių ir pamatyti pasaulio.

„Lietuvoje likę draugai galvojo, kad grįšiu po 3 ar 4 mėnesių, tačiau Toronte esu jau beveik dvejus metus. Vis dėlto pasilikti Kanadoje neketinu – pasiilgau Lietuvos“, – teigia keliautojas.

Asmeninė nuotr./Arūnas Verikas
Asmeninė nuotr./Arūnas Verikas

Su saulės baterijomis galima be problemų įkrauti mobilųjį telefoną, speciali kelionės įranga leidžia dviračiu ir vežti būtiniausius daiktus, o naudojant vandens filtrus – net ir atšiauriausiomis sąlygomis turėti geriamo vandens.

Nors Kanada Arūnui netapo namais, tačiau šalis jį pakerėjo savo nepaprasta gamta: „Susižavėjęs čionykšte gamta nutariau įveikti atstumą nuo vandenyno iki vandenyno atokiais nuo didelių gyvenviečių keliais. Kelionę pavadinau „Varnų takais“, nes, daugumoje Kanados teritorijoje egzistavusių kultūrų, varnai ar krankliai simbolizavo pasaulio Kūrėją, Išmintį.

Migruojant indėnams kartu su jais keliaudavo ir jų dievai. Remdamasis šia simbolika ir nutariau savo kelionės maršrutui, kuriuo niekuomet nėra vykęs nei vienas dviratininkas, suteikti būtent kokį pavadinimą“.

Visuomet jautęs stiprų troškimą keliauti, tačiau niekuomet nesižavėjęs automobiliais Arūnas pasirinko nemažų fizinių jėgų reikalaujančią transporto priemonę – dviratį.

„Kelionė dviračiu leidžia pajusti tave supančią aplinką, o taip pat yra nemenkas iššūkis tiek fiziškai, tiek morališkai, tad jai ruošiuosi jau ne pirmą mėnesį ir tikiu, kad visą atstumą pavyks įveikti iki prasidedant žiemai, kuri šiuose kraštuose nėra labai maloni“, – teigia dviratininkas.

Asmeninė nuotr./Kelionei Arūnas pasirinko laukinį maršrutą
Asmeninė nuotr./Kelionei Arūnas pasirinko laukinį maršrutą

Norint sėkmingai įveikti 8000 kilometrų maršrutą, kuriuo iki šiol nevažiavo nei vienas dviratininkas, teks susidurti ne tik su iššūkiais žmogui, bet taip pat ir su laukinės gamtos užgaidomis: ne paslaptis, kad Kanados glūdumoje gyvenantiems plėšrūnams žmogus gali tapti lengvu grobiu. Vis dėlto keliautojas tikisi išvengti tokių neplanuotų nuotykių.

„Vykdamas niekam nežinomu maršrutu rizikuoju savo saugumu ir galbūt gyvybe, nes didelė maršruto dalis driekiasi laukinių plėšrūnų teritorijomis. Taip pat suku galvą, kaip pakeliui prasimanyti maisto, nes jau dabar žinau, kad teks važiuoti vietomis, kuriose įveikti atstumą nuo vienos gyvenvietės iki kitos užtruks apie savaitę. Visa ši kelionė tikrai neprimins nerūpestingo pasivažinėjimo dviračiu, tačiau aš to ir nesiekiu – keliu sau tik maksimalius iššūkius!“, – kalbėjo kelionei besiruošiantis lietuvis.

Asmeninė nuotr./Keliautojo numatytas maršrutas
Asmeninė nuotr./Keliautojo numatytas maršrutas

Keturi mėnesiai palapinėje

Dar vienas nemenkas kelionėje laukiantis iššūkis – 4 mėnesius gyventi palapinėje nuolat judant į priekį. Prie šiuolaikinių civilizacijos patogumų pripratusiam žmogui tai gali pasirodyti beprotiška, tačiau dviratininko teigimu, vienintelis būdas iš tiesų pajusti gamtą – nuolat leisti laiką jos apsuptyje, o ne patogiuose viešbučių kambariuose.

Juolab, kad šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę pagerinti kelionės sąlygas: su saulės baterijomis galima be problemų įkrauti mobilųjį telefoną ar fotoaparatą, speciali kelionės įranga leidžia patogiai manevruoti dviračiu ir vežti būtiniausius daiktus, o naudojant vandens filtrus – net ir atšiauriausiomis sąlygomis turėti geriamo vandens.

„Planuojant kelionę neįmanoma suplanuoti kiekvieno žingsnio, galima tik numatyti ir modeliuoti situacijas. Dėl to labai svarbu iš anksto pagalvoti apie kuo daugiau įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, būtina įsigyti maisto konteinerius, kurie būtų sandarūs ir iš jų sklindantys kvapai nepriviliotų meškų. Taip pat būtina pagalvoti apie orų permainas, galimus dviračio gedimus, įrangą maistu gaminti. Tikrai žinau, kad kelionėje teks susidurti su iš proto varančiais vabzdžiais, bei įveikti dviračiams nepritaikytas kelio atkarpas, besitęsiančias šimtus kilometrų“, – savo patirtimi dalinasi keliautojas.

Asmeninė nuotr./Kanados gamta įspūdinga
Asmeninė nuotr./Kanados gamta įspūdinga

Nenori būti statistiniu emigrantu

Keliautojas tiki, kad visi dideli keliai prasideda nuo pirmų žingsnių, tačiau ne dažnas žmogus išdrįsta juos žengti ir palikti savo komforto zoną, o tai, anot Arūno, yra didžiausia klaida.

Vienintelis būdas išlikti žmonių atmintyje: arba nuveikti ką nors labai prasmingo arba labai beprotiško.

„Kurį laiką pagyvenęs Toronte supratau, kad tikrai nenorėčiau čia likti ilgesniam laikui. Labai ilgiuosi namų ir artimųjų, tačiau taip pat nenoriu būti statistiniu vienetu, kaip dauguma iš Lietuvos dėl finansinių sunkumų išvykstančių žmonių, kurie svečioje šalyje dažniausiai laikomi eiliniais darbininkais, neturinčiomis didelių ambicijų ar fantazijos asmenybėmis“, – teigia Arūnas.

Keliautojo manymu, vienintelis būdas išlikti žmonių atmintyje: arba nuveikti ką nors labai prasmingo arba labai beprotiško.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vietos, kurias būtina aplankyti keliaujant po Kanadą

„Dirbdamas teatre nuolat jaučiausi didesnio tikslo dalimi ir tai mane motyvuodavo ieškoti netradicinių meninių sprendimų, suteikiančių pasitenkinimą žiūrovams. Dabar noriu parodyti, kad lietuviai yra drąsūs, savo tikslų siekiantys žmonės, kurie gali įgyvendinti net vietiniams beprotiškai atrodančias idėjas. Važiuosiu su Lietuvos vėliava ir tikiuosi, kad tai bus dar vienas būdas garsinti mūsų šalį bei jos žmones“, – kalbėjo vyras.

Asmeninė nuotr./Arūnas su dviračiu
Asmeninė nuotr./Arūnas su dviračiu

Ieško bendraminčių ir rėmėjų

Fizinis ir moralinis pasirengimas kelionei – dar ne viskas: norint įveikti tokį atstumą nesvetingomis gamtinėmis sąlygomis, būtina atsakingai ruoštis ir turėti gerą įrangą.

Šiuo metu keliautojas intensyviai ieško finansinės paramos. Pinigus jis išleis lėktuvų bilietams į Torontą, dviračio patobulinimui, specialiai kelionės įrangai įsigyti ir panašiems dalykams.

Dviratį kelionei dovanojo bendrovė „Bombtrack“. Rėmėjų dėka keliautojas taip pat gavo palapinę ir Go Pro kamerą, kad galėtų savo kelionės įspūdžiais dalintis kelionės tinklapyje ir „Facebook“ paskyroje.

„Tikiuosi kelionės metu galėsiu visus stebinti nuostabios Kanados gamtos fotografijomis ir filmuotais vaizdais. Vis dėlto dar liko daug nenuveiktų parengiamųjų darbų, kuriems reikia skirti nemažai lėšų, o šiai aplinkybei didelę įtaką gali padaryti kiekvienas, mane palaikantis. Tikiuosi, atsiras žmonių, kurie mane supras, parems finansiškai ir taip padės sėkmingai įveikti 8000 kilometrų atstumą tarp dviejų vandenynų“, – kalbėjo į kelionę besiruošiantis Arūnas.

Paramą keliautojui galite skirti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius