-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidas Hurgadoje Samehas Shokry: „Gyvenimas Egipte nesustojo“

Pasaulis perdėtai sureagavo į 21-erių metų studento penktadienį Hurgados viešbutyje „Bella Vista“ įvykdytą išpuolį, mano Hurgadoje gidu dirbantis egiptietis Samehas Shokry. Jam nesuprantama, kodėl šiam įvykiui iškart buvo priklijuota teroristinės atakos etiketė, o kai kurių valstybių kelionių organizatoriai neįsigilinę net atšaukia skrydžius į kurortą.
Sameh Shokry
Samehas Shokry / Liepos Želnienės/15min.lt nuotr.

„Egipto turizmui dabar tikrai sunkūs laikai“, – pokalbį su 15min pradėjo daugiau nei dešimtmetį gidu Hurgados apylinkėse dirbantis vyras.

Pasak jo, turistų labai sumažėjo po to, kai sudužo iš Šarm aš Šeicho pakilęs Rusijos lėktuvas. Tuomet nevykti į Šarm aš Šeicho kurorto ir kitus Sinajaus pusiasalio oro uostus oro transportu Lietuvos užsienio reikalų ministerija rekomendavo ir lietuviams. Rusija savo turistų srautus į Egiptą apskritai sustabdė.

„Iki dabar Hurgada išgyveno iš Europos turistų, nors ir jų pastebimai mažiau, nei buvo iki lėktuvo katastrofos. Tikslių skaičių nežinau, bet viešbučiai pastebimai ištuštėję“, – 15min pasakojo S.Shokry. 

Egipto ambasados nuotr./Kurortas
Egipto ambasados nuotr./Kurortas

Jis baiminasi, kad penktadienį viešbutyje „Bella Vista“ įvykęs incidentas turistus nuo kelionių į Egiptą dar labiau atbaidys, nors S.Shokry įsitikinęs, kad panikuoti nėra dėl ko. 

„Tai nebuvo ataka. Tik du jaunuoliai susipešė, pradėjo rėkti, išgąsdino viešbučio svečius ir pradėjo mojuoti peiliais. Noriu pabrėžti, kad jie turėjo tik peilius ir žaislinius ginklus. Tai viskas. Jie buvo sulaikyti per dešimt minučių. Užpulti turistai iškart išvežti į ligoninę, jų gyvybėms pavojaus nėra“, – pabrėžė gidas. 

Turistai ir toliau kasdien atvyksta. Tik Latvijos ir Lietuvos agentūros visiškai nepagrįstai šeštadienį atšaukė skrydžius, lyg tik ir būtų laukusios preteksto imtis tokių netinkamų veiksmų.

Jis pats penktadienio vakarą nedirbo, tačiau iškart po įvykio susisiekė su savo prižiūrimais turistais iš Baltarusijos ir Ukrainos. Jie, pasak gido, buvo ramūs, nes suprato, kad išpuolis nebuvo rimtas.

„Turistai ir toliau kasdien atvyksta. Tik Latvijos ir Lietuvos agentūros visiškai nepagrįstai šeštadienį atšaukė skrydžius, lyg tik ir būtų laukusios preteksto imtis tokių netinkamų veiksmų. Dar blogiau, kad ne tik kelionių organizatoriai, bet net Vyriausybių atstovai žiniasklaidoje pradėjo skleisti nepatikrintą informaciją iš socialinių tinklų. Tuo tarpu esantys čia vertina situaciją racionaliai ir toliau ramiai poilsiauja“, – aiškino gidas.

Pasak jo, Hurgadoje turistų poilsis dėl sustiprinto saugumo pirmadienį jau nebetrikdomas. Gal situacija stebima kiek atidžiau, tačiau plika akimi to nepastebėsi. 

„Nėra draudžiama nei išeiti iš viešbučių, nei vykti į ekskursijas apžiūrėti istorinių vietų. Viskas organizuojama taip, kaip ir iki penktadienio“, – sakė S.Shokry. 

Viešbučio nuotr. /Viešbutis „Bella Vista Hotel“
Viešbučio nuotr. /Viešbutis „Bella Vista Hotel“

Jis tikino besidžiaugiantis, kad galiausiai Lietuva atsitokėjo ir neketina visiškai stabdyti skrydžių į Hurgadą, nors šeštadienį jau buvo galima įtarti apie tokius planus. 

„Dabar atrodo, kad turistų dar labiau nesumažės. Jei sumažėtų, tai tik laikinai“, – įsitikinęs S.Shokry.

Jis tikina, kad pats dėl mažėjančių turistų srautų darbo netekti kol kas nebijo. Vaikus ir žmoną išlaikantis vyras įsitikinęs, kad bet kokie trukdžiai Egipte bus tik laikini. „Netrukus gyvenimas vėl plauks, kaip įprasta“, – raminasi gidas. 

Primename, kad po penktadienio išpuolio viešbutyje „Bella Vista“, per kurį peiliu buvo sužaloti trys turistai, Lietuvos kelionių organizatoriai nusprendė atidėti šeštadienio skrydį į Hurgadą. Tačiau pirmadienį Užsienio reikalų ministerija nusprendė, kad tam nėra pagrindo. 

„Vykstantiems į Egipto kurortus rekomenduojama apsistoti viešbučiuose, kurių teritorija yra nuolat stebima ir saugoma apsaugos darbuotojų.

Primygtinai rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą ir Gizą, Aleksandriją, Ismailiją, Port Saidą ir kitus didžiuosius Egipto miestus bei Nilo deltos gyvenvietes, nes šiose vietovėse išlieka teroristinių išpuolių, demonstracijų ir protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė.

Rekomenduojama nevykti oro transportu į Šarm aš Šeicho oro uostą ar iš jo. Skrydžiai į Šarm aš Šeichą iš Lietuvos šiuo metu nevykdomi“, – nurodyta pirmadienį atnaujintoje ministerijos rekomendacijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius