Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Gold of Lithuania“ įspūdžiai: draugiška jūra, kariniai laivai ir svetingi žmonės

Aplankiusi penkias šalis ir 16 miestų į Lietuvą grįžo projekto „Gold of Lithuania“ dalyviai, parveždami daugybę šiltų linkėjimų Vilniui ir Lietuvai. XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didiko Mikalojaus Kristupo Radvilos–Našlaitėlio piligriminiu maršrutu keliavę buriuotojai teigia visur priimti itin šiltai ir pajutę, kad mus pažįsta, mumis domisi ir laukia, kada mes atsiversime pasauliui.
Jeruzalė buvo galutinis projekto „Gold of Lithuania“ kelionės tikslas.
Jeruzalė buvo galutinis projekto „Gold of Lithuania“ kelionės tikslas.

Buriuotojai neslepia susidūrę su daugybe sunkumų, tačiau kelionė paliko išties puikius įspūdžius, o jūra buvo šilta ir draugiška.

„Susidūrėme ir su kariniais laivais, nes plaukėme į zoną, kur tebevyksta kariniai konfliktai. Tačiau nepatikliai sutikę visi mus palydėdavo kaip draugus“, – sakė jachtos „Gold of Lithuania“ šturmanas Donatas Juškus.

Piligriminio maršruto nepamiršo

Kelionės rašytojas, jachtos bocmanas Tomas Staniulis sakė, kad kelionės tikslas nebuvo pamirštas – plaukti piligriminiu M.K.Radvilos–Našlaitėlio maršrutu. „Mūsų įgula pabuvojo Jeruzalėje ir praėjo Kristaus kančių kelią, buvome tame sode, kur Kristus buvo suimtas, stovėjome ant to kalno, kur jis sakė savo pamokslą ir net lankėmės tame požemyje, kur Kristų laikė pirmą naktį po suėmimo. Bučiavome akmenį, ant kurio jis buvo pašarvotas. Ir tai visuomenės daliai, kuri iki šiol galvoja, kad Jėzus Kristus buvo išgalvotas, mes galime paliudyti, jog taip buvo iš tikrųjų, nes visa tai matėme“, – sakė T.Staniulis.

Jachta „Gold of Lithuania“
Jachta „Gold of Lithuania“

Tačiau kelionė paliko ir kitokių nepakartojamų prisiminimų. „Niekuomet gyvenime nepamiršiu, kaip mus sustabdė Izraelio karinis laivas ir valandą aplink mus plaukiojo, nutaikęs į mus kulkosvaidį, ir per raciją klausinėjo  mūsų vardų bei pavardžių ir ko mes čia atplaukėme. Kaip sakė Lietuvos ambasadorius Darius Degutis, mes savo buvimu paliudijome, kad į Izraelį galima atplaukti taikiai, be konflikto. Todėl jis mūsų prašė kalbėti apie tai, kad Izraelis laukia turistų, nori jų. Galiu atvirai pasakyti, kad ten nuvažiuoti tikrai verta, nes klimatas nuostabus, labai draugiški žmonės, daugybė kultūrinių objektų. Tai juk tautų ir religijų maišalynė – arabai, turkai, sirai, etiopai, žydai, išeiviai iš viso pasaulio“, – karštais įspūdžiais dalijosi T.Staniulis.

„Vot takie pyražki, rebiata“

Kaip vieną linksmiausių nutikimų T.Staniulis prisiminė pažintį su pagyvenusiu žydu viename uoste, kuris išmokė rusiško priežodžio „Vot takie pyražki, rebiata“ („Va tokie pyragėliai, vaikinai“). „Kai plaukėme į Haifą ir mus sustabdė karinis laivas, tai supratome, kad „Vot takie pyražki, rebiata“... Kai plaukėme į Akros uostą irgi tą patį kartojome, nes pabūti nors kartą gyvenime Akros mieste, kuris buvo vienas svarbiausių tamplierių postų Artimuosiuose Rytuose, pavaikščioti naktinėmis jo gatvėmis, labirintais, pamatyti tas citadeles, požeminius urvus, pajusti dvasią, kuriai tūkstančiai metų, pamatyti sienas, kurios strėlių žymės liko nuo apie 1090 metų, o tuo metu Lietuva kūrė savo valstybingumą, yra nenusakomas jausmas“, – sakė T.Staniulis.

Kitąmet projekto dalyviai planuoja užbaigti kelionę M.K.Radvilos–Našlaitėlio keliais ir galutinai apiplaukti Viduržiemio jūrą. „Kitąmet plauksime Radvilos–Našlaitėlio jaunystės keliais, tai bus labiau švietėjiško pobūdžio kelionė, lankysime edukacinius centrus, universitetus, susitiksime su studentų organizacijomis, sieksime į projektą labiau įtraukti jaunimą, švietimo struktūras. Mūsų laukia ne mažesni išbandymai, plauksime į Portugaliją, Ispaniją, Maroką, Pietų Prancūziją“, – ateities planų neslėpė D.Juškus.

„Gold of Lithuania“ tikslas – vystyti ryšius tarp miestų, skatinti verslą ir turizmą. Projekto dalyviai tikina, kad visur buvo svetingai priimti ir sulaukė labai daug įvairių pasiūlymų, kaip galima būtų užmegzti ir plėtoti ryšius tarp Vilniaus ir Turkijos, Izraelio, Kipro, Egipto miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius