Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kanada jubiliejaus proga kviečia nemokamai lankyti šalies nacionalinius parkus

2017-aisiais Kanada minės 150 metų jubiliejų. Ta proga šalis kviečia pasaulį išvysti jos gražiausius nacionalinius parkus – jų lankymas visus metus bus nemokamas, rašo Spiegel.de
Jaspero nacionalinis parkas
Jaspero nacionalinis parkas / Vida Press nuotr.

Smaragdiniai ežerai, atrodo, niekada nesibaigiantys miškai, kalnai, kurių viršūnės užklotos sniegu – Kanada iš tiesų yra ideali šalis tiems, kurie mėgsta keliaudami laiką leisti lauke. Joje yra net 47 nacionaliniai gamtos parkai ir 168 istorinio paveldo bei kultūros parkai. Visi jie kitąmet lankytojams bus atviri visiškai nemokamai – tai Kanados valdžios dovana turistams ypatinga šaliai proga – 150-ies metų jubiliejaus proga.

Apžvelgti visus parkus viename tekste būtų per daug sudėtinga, tad pristatome 8 „stoteles“, į kurias užsukti, viešint Kanadoje, tikrai verta. Sąrašas sudarytas remiantis „Lonely Planet“ rekomendacijomis.

Vida Press nuotr./Kape Bretono nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Keip Bretono (Cape Bretono) nacionalinis parkas

1. Keip Bretono sala ir joje esantis nacionalinis parkas

Keliaujant vaizdingais keliais saloje norisi praktiškai kas keliasdešimt metrų stoti – atsiverianti panorama užburia. Žaliuojantys miškai susilieja su Atlantu, dingsta įlankose, uolose. Virš vandenyno bangų skraido jūriniai ereliai, o greta į orą savo fontanus leidžia banginiai. Ar gali būti puikesnis reginys?

Nacionaliniame parke yra 26 skirtingo sudėtingumo pažintiniai takai. Tačiau žymiausias – „Skyline“ maršrutas. Lengvu žingsniu jį įveikti galima per porą valandų, mėgaujantis Šv. Lauryno upės vingiais bei greta esančiomis uolienomis ir, žinoma, kvėpuojant grynu miško oru.

Vida Press nuotr./Gros-Morne nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Gros Morno nacionalinis parkas

2. Gros Morno nacionalinis parkas

Niufaundlando salos vakarinėje pakrantėje esantis parkas ypač patiks besižavintiems geologijos mokslu ir atradimais. Prieš milijonus metų sukurtas reljefas leidžia pamatyti įvykusius istorinius žemės pokyčius plika akimi: fjordus keičia urvai, kalvos ir kalnai. Maža to, čia pamatysite net ledyną!

3. Forillon nacionalinis parkas

Beveik vertikaliai stovinti uola su vaizdu į Šv. Lauryno įlanką yra net 200 m aukščio. Nemaža dalis parko eina „prancūzakalbėje“ Kanados dalyje. Tačiau būnant gamtoje tai nelabai svarbu – labiau nei kalbėtis su retai sutinkamais vietiniais jums patiks gerti į save atšiaurų vietovės kraštovaizdį, kuriame – ir jūra, ir upės, ir net kriokliai.

Vida Press nuotr./Princo Alberto (Prince Albert) nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Princo Alberto (Prince Albert) nacionalinis parkas

4. Princo Alberto nacionalinis parkas

Kojotai, ūdros, barsukai, lūšys ir lapės – visus juos tikrai išvysite šiame nacionaliniame parke. Kadaise princas Albertas dalį parko teritorijos paskelbė rezervatu, kuriame laisvai ganosi ir gyvena bizonų ir buivolų bandos.

Jei dar trūksta gyvūnų, pridursime: čia galima išvysti briedžius, baltagalvius erelius ir erelius žuvininkus, kurie suka lizdus. Mėgstantys vandens turizmą, turi progą plaukti upe, kurioje galioja vienintelė eismo taisyklė – reikia apiplaukti bebrų užtvankas arba pernešti baidares ir kanojas. Negalima pamiršti, kad žmogus čia – tik svečias. Tad negalima drumsti vietinių gyventojų – gyvūnų – įprasto ritmo.

Vida Press nuotr./Banfo nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Banfo nacionalinis parkas

5. Banfo nacionalinis parkas

Jis yra seniausias Kanados nacionalinis parkas, esantis Albertos provincijoje, Uoliniuose kalnuose, 120 km į vakarus nuo Kalgario. Įsteigtas 1885 m. parkas iki šiol lankytojus traukia tais pačiais autentiškais dalykais, kaip ir anksčiau: nuostabios gamtos ir galimybės sutikti ruduosius lokius. O taip, Banfo nacionaliniame parke jų netrūksta, tad keliautojai, nors ir gali čia stovyklauti, turėtų būti budrūs.

Civlizacijos nepaliestos upės, atsiskyrę ledynai, šniokščianti jūra, tvirtos kalnų viršūnės yra taip pat skiriamasis šio parko bruožas. Banfo miestas ir smaragdo spalvos Louise'o ežeras vasarą yra tarsi magnetai, traukiantys turistus ir keliautojus.

6. Jaspero nacionalinis parkas

Net atvykimas į parko teritoriją yra įspūdingas: Icefield Parkway yra ne veltui laikomas vienu iš gražiausių panoraminių JAV kelių. Kelionė nuo Louise'o ežero į Jasperą trunka 230 km, tačiau laikas neprailgsta, kadangi galima grožėtis nuostabiais vaizdais – didingais kalnais, mėlynais ledynais.

Patekę į parko teritoriją „oho“, „kaip gražu“ ir panašių jaustukų taip pat netrūks – dairydamiesi pro mašinos langus turėsite progą išvysti kalnų viršūnėmis besikarstantį snieginį aviną, o miškingoje vietovėje – elnią. Jei tik turėsite laiko, sudalyvaukite ekskursijoje į keistą ledo pasaulį – Columbia Icefields, kuris išsidėstęs 3000 m aukštyje ir užima maždaug 325 kv. km.

Vida Press nuotr./Pacific Rim nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Pacific Rim nacionalinis parkas

7. Pacific Rim nacionalinis parkas

600 metų amžiaus didžiuliai medžiai, kylantys į dangų, o juos tvirtai laikančios šaknys apaugusios samanomis, sukuria įspūdį, jog patekai į pasakų karalystę ir tuo tuoj iš už medžio išlįs troliai.

Sunku patikėti, bet parko teritorijoje galima rasti ne tik tokį pasakišką mišką, bet ir džiungles, ir net smėlėtą paplūdimį.

Vida Press nuotr./Kluonio (Kluane) nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Kluonio (Kluane) nacionalinis parkas

8. Kluonio nacionalinis parkas

Šv. Elijo kalnuose esantis parkas turi aukščiausią Kanadoje Logano kalną, kitas viršukalnes, ledynus. Be to, parko teritorijoje gyvena net 105 paukščių rūšys!

Dar vienas lankytinas objektas parke – Gorgeously ledynas, kuris yra didžiausias pasaulyje ne artinis ledynas. Išsiruošus į Kluonio parką nereikėtų pamiršti, kad temperatūrų svyravimai čia didžiuliai – siekia net 30 laipsnių. Be to, net ir liepą kai kuriose parko teritorijose gali pasnigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius