Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakojimai iš Estijos: Talinas – viduramžiais alsuojantis miestas (I dalis, nuotraukos, video)

Talinas visame pasaulyje žinoma kaip seniausia Šiaurės Europos sostinė. Kadangi jis niekada nebuvo iš esmės atstatytas, išsaugojo senojo viduramžių miesto dvasią. Įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą Talinas miesto svečius stebina ne vien unikaliu senamiesčiu, bet ir pulsuojančiu kultūriniu gyvenimu.
Estijos sostinės Rotušė naktį
Estijos sostinės Rotušė naktį / Lauryno Aržuolaičio nuotr.

Kitais metais Talinas taps Europos kultūros sostine. 2011 m. estai pereis ir prie euro. Jau dabar estai baiminasi, kad pinigų pasikeitimas taps rimtu psichologiniu išbandymu. Dabar Estijos kronos yra pakankamai smulkus pinigas, o įsivedus eurą skaičiai sumažės. Estai juokauja, kad kainos atrodys itin žemos, norėsis pirkti ir pirkti, nors baiminasi, kad kainos gerokai šoktels į viršų.

Pažintį su Estijos sostine pradėkite nuo Rotušės aikštės. Pagrindinis jos akcentas – vėlyvojo gotikos laikotarpio miesto rotušė, pastatyta dar XIII a. pr. Pastatą puošia 64 m aukščio aštuonkampis bokštas, kurio viršuje puikuojasi miesto simbolis – vėtrungė „Vana Toomas“ („Senasis Tomas“ – liet.). Bokšto figūra taip pavadinta senojo kario garbei.

Legenda byloja, kad dar būdamas jaunas tikrasis „Senasis Tomas“ nugalėjo arbaleto rungtyje. Viduramžiais tokios varžybos būdavo populiarios ir rengiamos kiekvieną pavasarį. Jose varžytis galėjo tik kilę iš Talino kilmingų šeimų jaunuoliai. Kartą, kai vyko varžybos, nei vienas iš dalyvių niekaip nesugebėjo pataikyti į taikinį – papūgos figūrėlę, pakabintą ant aukšto rąsto. Iš vargšų šeimos kilęs Tomas, draugų paragintas, prasibrovė pro minią ir taikliai paleido strėlę iš arbaleto. Kadangi jis nebuvo kilmingas, prizo negavo, tačiau iki gyvenimo pabaigos jam buvo pažadėtas darbas miesto sargyboje. Užaugęs Tomas tapo didžiu didvyriu, narsiai kovojusiu Livonijos kare.

VIDEO: Old Thomas - A video introducing the city of Tallinn, Estonia

Mūsų dienomis vasarą miesto svečiai spiraliniais laiptais gali pakilti į patį bokšto viršų ir gėrėtis nepakartojama miesto panorama.

Dar viena vieta, aprėpianti viso miesto vaizdą – Šv.Olavo bokštas. Jo smailė siekia daugiau kaip 120 metrų ir yra matoma, ko gero, iš bet kurios senamiesčio vietos. Šv.Olavo bažnyčia – aukščiausi maldos namai visoje Estijoje, kadaise tituluoti ir aukščiausiu pasaulio statiniu.

Pasigėrėti Talino peizažais galima ir nuo ant Tompea kalvos esančių Patkuli ir Kohtuotsa apžvalgos aikštelių. Iš jų atsiveria ne tik miesto senamiestis, bet ir Suomijos įlankos vaizdai. Tompea kalva laikoma svarbiu Talino simboliu. Tai – Estijos vyriausybinių pastatų, tarp jų – Stenbock namai, kuriuose – ministro pirmininko biuras, buveinė. Ant kalvos esančioje Tompea pilyje šiuo metu dirba Estijos parlamentas. 45 m aukščio kampinis pilies bokštas, kurio viršuje plevėsuoja Estijos vėliava, vadinamas Aukštuoju Hermanu. Priešais Tompea pilį puikuojasi nuostabusis Aleksandro Nevskio soboras.

Visai netoli nuo jo yra pagrindiniai liuteronų maldos namai – Švč. Mergelės Marijos katedra, žinoma kaip Domo bažnyčia. Tai – XIV a. gotikinė bažnyčia, buvusi Talino vyskupų ir aukščiausios hierarchijos dvasininkijos rezidencija.

Žymiausia ir didžiausia Talino senamiesčio bažnyčia – Šv.Nikolo ortodoksų maldos namai. Bažnyčia, XIII a. Gotlando pirklių pastatyta jūrininkų globėjo Šv.Nikolo garbei, turi seniausią Taline dekoruotą pagrindinį įėjimą. Šiomis dienomis joje vyksta koncertai, veikia muziejus, kuriame saugomi trys iš keturių viduramžių meno kūrinių Estijoje.

Vaikštinėjant šiomis gatvėmis galima išvysti ženklų pažymėtų „NB!“, įspėjančių, jog reikia saugotis vagių.

Anksčiau Talinas buvo dalijamas į viršutinį, kuriame gyveno turtingieji, ir apatinį, kurio didžiąją gyventojų dalį sudarė nepasiturintys miestiečiai. Šiuos du miestus kadaise jungė dvi gatvės – Ilgoji ir Trumpoji kojos. Viena iš šių gatvių buvo labai stati, todėl ja įmanoma buvo eiti tik dideliais žingsniais, kita buvo galima nulipti laiptais. Beje, abu miestus skyrė didelės durys, kurias atverti galėjo tik gyvenantys apačioje. Jie sakydavo, kad turtingieji gyvena gerai, todėl jiems nėra reikalo trukdyti vargingesnių. Šiandien abiem gatvėmis gali laisvai vaikštinėti visi miesto gyventojai ir svečiai. Vaikštinėjant šiomis gatvėmis galima išvysti ženklų pažymėtų „NB!“, įspėjančių, jog reikia saugotis vagių.

Nepamirškite užsukti ir į Kadriorgo rūmus. Šalia jų – turtingas žalumos ir įvairiaspalvių gėlių parkas. Visa tai XVIII a. pastatė ir įrengė Rusijos caras Petras Didysis. Rūmų ekspozicijoje galima išvysti XVI–XX a. Vakarų Europos ir Rusijos meno kūrinių.

Netoli Talino neseniai pastatytas KUMU meno muziejus. Tai didžiausias Skandinavijos ir Baltijos šalyse veikiantis daugiafunkcis meno muziejus. Čia nuolat eksponuojami istoriniai Estijos meno kūriniai nuo XVIII a., o šiuolaikinio meno ekspoziciją sudaro užsienio ir Estijos moderniojo meno darbai. Šiuo metu KUMU atidaryta paroda „M. K. Čiurlionis ir jo amžininkai“. Parodoje eksponuojami net 55 Čiurlionio tapybos ir grafikos kūriniai. Šalia jų meno gerbėjams pristatomi mūsų klasikų A.Varno, P.Kalpoko, A.Žmuidzinavičiaus, J.Šileikos, J.Vienožinskio ir M.Dobužinskio darbai.

Lankydamiesi Taline užsukite ir į stipriausią Šiaurės Europoje XVI a. „Kiek in de Kiok“ („Žvilgsnis į virtuvę“. – liet.) bokštą. Anksčiau dėl bokšto aukščio, siekiančio beveik 40 m, sargybiniai iš jo galėjo matyti aplinkinių pastatų virtuves, iš čia ir kilo pavadinimas „Žvilgsnis į virtuvę“. Turistams šiuo metu prieinami Talino požemiai. Tokio tipo bastionų požeminiai tuneliai – vieninteliai Europoje. Naujasis „Kiek in de Kiok“ bastiono muziejus yra beveik tiesiai po senąja Talino pilimi. Muziejus – tai maždaug 300 m tunelių. Tiesa, tai tik dalis po Talino senamiesčiu išsiraizgiusio 10 km požemių labirinto dalis. Muziejaus ekspozicija pirmiausia kviečia keliauti į praeitį ir pamatyti, kaip, bėgant amžiams, keitėsi požemiai ir laikiną bei ilgesnį prieglobstį čia rasdavo jų gyventojai. Taip pat požemiuose atidaryta ekspozicija, sukurta Talino muziejaus darbuotojų – „Laiko tėkmė. Talinas 1219–2219 m.“. Ji kviečia keliauti į ateitį ir išvysti, kaip Talino senamiestis atrodytų iškilus dangoraižiams, uoste padaugėjus jachtų, o pasikeitus klimatui miesto skulptūras papuošus iš šiltų kraštų atskridusioms papūgoms.

Tai toli gražu ne viskas, ką galima išvysti Taline. Turėdami daugiau laiko, būtinai aplankykite Rotermanni kvartalą, lankytojus traukiantį šiuolaikiška architektūra, Talino dainų šventės slėnį, kuriame kas penkeri metai vyksta šalies dainų šventė, Piritos vienuolyną, miesto zoologijos sodą, pasaulyje garsėjantį kalnų ožiais ir snieginiais avinais bei daugiau kaip dviem tūkst. gyvūnų.

Mieste apstu muziejų: Talino muziejus po atviru dangumi, įsikūręs Rocca al Mare vietovėje, Estijos praeitį pristatantys Istorijos bei Okupacijų ir kovų už laisvę muziejai, Gamtos mokslų, Jūrų, taip pat Sveikatos priežiūros ir kiti muziejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius