-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Požeminis „Partenonas“, saugantis milijoninį miestą nuo potvynių

Šis gigantiškas kompleksas vadinamas požeminiu Japonijos „Partenonu“, „Požemine šventykla“. Įspūdinga struktūra sukurta tam, kad apsaugotų Tokiją ir aplinkines teritorijas nuo katastrofinio potvynio. Ekspertai perspėja, kad vis sparčiau vykstant klimato kaitai, auga ir šio pavojaus tikimybė, rašo AFP.
Japonijos „Partenonas“, „Požeminė šventykla“ – Kasukabe rezervuaras
Japonijos „Partenonas“, „Požeminė šventykla“ – Kasukabe rezervuaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Esant žemės paviršiuje, nė neįtartum, koks katedrą primenantis inžinerinis stebuklas glūdi žemiau – pagrindinis Kasukabe potvynių vandens rezervuaras. tai – didžiausias tokio tipo statinys visame pasaulyje.

Vietomis rezervuaras toks gilus, kad jame tilptų Laisvės statula. Milžiniškas 25,4 metrų aukščio, 78 metrų pločio ir 177 metrų ilgio rezervuaras, kurį laiko po 500 tonų sveriančios kolonos, sujungtas 50 metrų po žeme nutiestais 6,3 km ilgio tuneliais. Jais į rezervuarą patekęs vanduo pumpuojamas į netoliese esančią upę. Pumpuojamas tokiu greičiu, kad 25 metrų ilgio baseino vanduo į upę būtų išleistas per sekundę.

Darbuotojai čia yra nuolat pasirengę skubiai imtis veiksmų, ypač lietinguoju sezonu nuo birželio iki spalio, kai Japonija sulaukia daug taifūnų.

„Šiose vietose smarkūs lietūs, taifūnai ir net kasdienis lietus gali pridaryti daug žalos – panardinti namus ir kelius“, – AFP aiškino įstaigai vadovaujantis Nobuyuki Akiyama.

Rezervuaras užliejamų namų skaičių šiose apylinkėse sumažina apie 90 proc., tikino jis.

Vien Tokijuje, kurį vagoja daugiau nei 100 upių, yra dar 10 kitų požeminių rezervuarų ir trys potvynių tuneliai. Statoma ir dar daugiau struktūrų, kurios padės miestą apsaugoti nuo potvynių.

Ekspertai perspėja, kad jų reikės vis daugiau, nes klimato kaita atneša tokias stiprias ir katastrofiškas audras, kurios anksčiau pasitaikydavo tik retkarčiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos „Partenonas“, „Požeminė šventykla“ – Kasukabe rezervuaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Japonijos „Partenonas“, „Požeminė šventykla“ – Kasukabe rezervuaras

Pastaraisiais metais lietingieji ir taifūnų sezonai nuolat atnešdavo daug žalos šaliai. Liepą potvyniai ir nuošliaužos vakarų Japonijoje pražudė daugiau nei 80 žmonių. Praėjusiais metais per taifūną šalies rytuose žuvo beveik šimtas žmonių.

2006 m. pastatytas ir apie 2,2 mlrd. JAV dolerių kainavęs „Partenonas“ būna naudojamas maždaug septynis kartus per metus. Perteklinis vanduo į rezervuarą patenka automatiškai, o tuomet operatoriai iš pagrindinio bako jį išpumpuoja, kai būna pasiekta numatyta riba.

Šiemet jau iki rugsėjo mėnesio rezervuaras buvo panaudotas septynis kartus.

Oficialūs skaičiavimai rodo, kad vien šis statinys jau yra padėjęs sutaupyti 148 milijardus jenų, kuriuos būtų tekę panaudoti potvynių padariniams šalinti.

Japonijos sistema nuo potvynių laikoma viena geriausių pasaulyje. Šalis išmoko skaudžias pamokas iš kelių didelių nelaimių, kurios ištiko ją po Antrojo pasaulinio karo.

Visgi ekspertai perspėja, kad vien infrastruktūros nepakaks. Ypač – vis sparčiau keičiantis klimatui. Dėl to Japonijos valdžia ir sustiprino savo pastangas vis priminti gyventojams, kad jie nurodyti turi nedelsiant evakuotis iš namų.

Kasukabe sistema, kai neveikia, priima lankytojus. Tai irgi yra dalis programos, pabrėžiančios pasirengimo potvyniams svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius