Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Blaivios“ Zinkevičių kanapės gali aprengti, sušildyti, pamaitinti ir pagydyti

Jei norėtumėte vieną kartą gerokai apsinešti nuo šių kanapių, turėtumėte nušienauti ir surūkyti jų apie 20 hektarų. Blogiausia naujiena narkomanams, kad ir ši kanapė taip pat turi medžiagų, kurios naudojamos priešvėžinėje medicinoje – nebūtina liaupsinti narkotines. Keista patirtis – pluoštinės kanapės kelia nuotaiką ir skatina juoktis net nepavartojus, o tik pavaikščiojus tarp keistų lapų.
„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti
„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti / Alvydo Januševičiaus nuotr.

15min, bendradarbiaudama su nauju kelionių Lietuvoje informacijos portalu www.idomiausiosvietos.lt/, tęsia kelionę, kurios tikslas – paskanauti Lietuvos regionų įdomių patiekalų ir atrasti kitus Lietuvos paveldo lobius. Šiandien paragausime kanapių ir visai neapsvaigsime.

Vingis – pro Kernavę

Keliaujame vaizdingu keliu, kuris veda nuo greitkelio į Kernavę. Pakeliui – įstabi, tačiau užrakinta Sudervės bažnyčia, privatus akmeninių skulptūrų parkas, Dūkštų bažnyčia, kuri, rodos, spalviškai susiderino su autobusų stotele. Taip pat – nuostabus Neries vingis, šalia kurio kuriasi tik išrinktieji.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kernavės bažnyčia

Kernavė – čia galima suskaičiuoti iki 36 archeologinių paminklų, kuriuos verta pamatyti. Rezervatas apima Pajautos slėnį, penkis piliakalnius ir dalį viršutinės Neries terasos.

Pilies kalne, anot padavimų, yra požeminio kelio durys, vedančios į Trakus ir Vilnių.

Seniausiai, tūkstantis metų prieš Kristų, apgyvendintas Aukuro kalnas. Dar yra Pilies, Mindaugo sosto, Kriveikiškio ir Lizdeikos piliakalniai.

Pilies kalne, anot padavimų, yra požeminio kelio durys, vedančios į Trakus ir Vilnių. Kernavėje jos geležinės, Trakuose – sidabrinės, o prie Vilniaus – auksinės.

Kernavėje padėti pamatai mūsų valstybingumui. Čia valdė Traidenis, Gediminas, Algirdas, o Vygandas buvo paskutinis Kernavės valdovas.

Įdomu, ar nors vienas iš jų žinojo, kas yra kanapė? Tais laikais pažangios šalys naudojo kanapes burių gamyboje, mat šios nebijo drėgmės.

Smagus vingis pro Musninkus iki greitkelio. O nuo ten ir Ukmergė nebetoli. Šalia šio miesto esančiame Jakutiškių kaime mūsų laukia pažintis su stebuklingąja kanape, dėl kurios policija jos augintojui neturi jokių priekaištų.

Sodybą supa dvimetrinės kanapės

Jakutiškiuose pravažiuoti kanapėmis apsodintos sodybos neįmanoma – žaliuoja iš tolo. Policija čia nestoja. Kaimynai augalų nevagia. Tai daryti nėra jokios prasmės. Tai – pluoštinės kanapės, kurios narkotinės medžiagos savyje beveik neturi.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kęstutis Zinkevičius

Kęstutis ir Monika Zinkevičiai dažnai sulaukia klausimo, ar galima šią kanapę rūkyti? Prašom. Tačiau ką tuo pasieksite? Norėdami apsinešti, turėsite sušniaukšti dvidešimt hektarų. Panašu, kad mėtos veža labiau.

Norėdami apsinešti, turėsite sušniaukšti dvidešimt hektarų. Panašu, kad mėtos veža labiau.

Pluoštinė kanapė savo išvaizda visiškai nesiskiria nuo narkotinės. Skiriasi tik „blaivia“ chemija ir tuo, kad jos leidžiamos auginti. Taip – dar visai neseniai tai buvo draudžiama.

Kęstutis ramiai aiškina, koks nuostabus dalykas yra kanapė, tačiau ir primena, kad Lietuvoje dar labai mažai kas jas augina. Narkotikų šleifas dar gajus.

„Kaip mąsto eilinis politikas – pradės auginti pluoštines, o tarp jų pasės ir narkotinių. Nieko panašaus – mus labai prižiūri, o piktnaudžiauti tikrai neapsimoka“, – atviravo ūkininkas.

Kaip prižiūri? Atvažiuoja komisija ir iš kiekvieno lauko paima kelis mėginius. Už kiekvieno lauko patikrinimą tenka suploti po 120 eurų. Be to, draudžiama sėti savo sėklą. Kasmet privaloma brangiai pirkti ją iš sertifikuotų užsienio platintojų. Dar nė vienas ūkis šalyje neturi teisės platinti sėklos.

Kanapės, kurios supa Zinkevičių sodybą, tik maža ūkio dalis. Nėra nei kombainų, nei sandėlių. Viskas samdoma. Dabar tikisi per porą mėnesių įsirengti aliejaus spaudimo aparatą, nes ir šią paslaugą taip pat tenka pirkti.

Nepelnytai užmirštas augalas

Kęstutis kanapėmis užsiėmė po to, kai vieną karštą vasaros dieną namo sugrįžusi žmona pasakė – taip toliau gyventi nebegalima, važiuojam į kaimą.

Užsidaryti miesto bute per vasaros kaitras – iš tiesų nepanašu į gyvenimą. Tačiau kaime reikia sugalvoti veiklos. Kitaip prasigersi ar prasirūkysi iš nuobodulio.

Kęstutis ėmėsi auginti kanapes, nors nerūko net tabako. Dabar pas jį plūsta žmonės, nori ekskursijų ir žinių apie kanapes, jų produktus. Šalia namų augančiose kanapėse sukurta dar viena pramoga smalsuoliams – labirintas.

Šalia namų augančiose kanapėse sukurta dar viena pramoga smalsuoliams – labirintas.

Augalai jau ir Saboniui virš galvos. Jis taip pat gali čia ateiti ir pabandyti rasti išėjimą iš kelių arų kanapių lauko.

Pirmiausia Kęstutis paaiškino, kaip galima kanapę vartoti. Pats nuostabiausias kanapės produktas – sėklos. Jos turi 30 procentų aliejaus, yra puikaus skonio.

Lengva pasigaminti kanapių druskos. Šiek tiek pakaitintas sėklas sumali ir sumaišai su druska – puikus pagardas ant visų sumuštinių ar karštų bulvių. Primena Kūčias?

Šaltai spaustas aliejus apdainuotas literatūroje kaip kone vertingiausias iš visų augalinių aliejų. Ypač reikalingas – vitaminas D, kurio lietuviai taip mažai gauna dėl saulės stokos. Pasirodo, mums šio vitamino netrūksta tik rugpjūčio mėnesį. Netikit? Pasitikrinkite. Kęstutis tai tyčia padarė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Blaivios“ kanapės gali aprengti, pamaitinti ir pagydyti

Aliejuje yra daugybė vitaminų ir amino rūgščių. Omega-3, omega-6 ir omega-9 – teko juos girdėti per žuvų taukų reklamą? Jų gausu ir kanapių aliejuje.

Kęstutis informaciją traukia iš patikimų šaltinių ir patikrina praktiškai. Nesistebi, kad vien vaistais gyvenęs artimas vyresnio amžiaus žmogus netrukus metė vaistus. Spaudimas susireguliavo. Tereikėjo kiekvieną rytą išgerti po šaukštelį aliejaus.

Kęstučio ir Monikos atžala turėjo gerti žuvų taukus, tačiau vaikui tai buvo didžiausia kančia. Kanapių aliejaus šaukštelį vaikas praryja lyg skanėstą.

Lyg ir viskas paskanauta. Kur dėti likusią kanapės dalį, kuri taip siurbia iš žemės azotą? Nejau daugiau niekam tikęs didžiulis augalas?

Pasirodo, kad aliejaus išspaudos puikiai praverčia gaminant pašarus žuvims. Tai smulkmena, palyginti su tuo, kur galima panaudoti kanapę.

Vyras nuplešia nuo augalo žalią žievę – plaušus. Net ir gana siaurą juostelę sudėtinga perplėšti rankomis. Tai be galo stiprus pluoštas, kurį galima naudoti audinių gamyboje. O medžiaga išeina gerokai švelnesnė už liną.

Be to, linus auginti žymiai sunkiau, o pluošto išeiga kelis kartus mažesnė. Kęstutis neabejoja, kad kanapė greitai pakeis medvilnę, kuri auginama labai teršiant dirvožemį. Tiksliau, kai sakome „medvilnė“, pamirštame žodį „ekologija“.

VIDEO: Kanapių ūkis Jakutiškiuose

Nulupus plaušus, rankose lieka balto medžio lazda. Perlauži ir suvoki – tai ne žolė, o tikras tvirtas medis. Tai žmonės pastebėjo jau prieš šimtus metų. Tik kokio velnio nenaudoja?

„Amerikos Nepriklausomybės aktas yra parašytas ant kanapinio popieriaus. Vėl pradedamas gaminti popierius iš kanapių. Miškas auga lėtai, o kanapės – greitai. Kanapių mediena puikiai tinka ir kurui. Yra kaitri ir ilgai dega“, – paaiškina kanapių ūkininkas.

Štai jums mūsų kelionės maršutas. Žymėkite ir jūs savo keliones idomiausiosvietos.lt, taip padėsite atrasti Lietuvos paveldo lobius kitiems.

VIDEO: Įdomiausios vietos Lietuvoje - kaip sukurti kelionę

Projekto partneriai: VšĮ „Paveldo projektai“ ir Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius