Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palanga taip ir neįamžino S.Povilaičio atminimo, tačiau jo name gali ilsėtis kiekvienas norintis

Pamatyti, kur maestro Stasys Povilaitis Palangoje leido dienas, gali kiekvienas norintis – vos už keliasdešimt eurų. Name, kur gyveno vienas žinomiausių Lietuvos atlikėjų, yra nuomojami kambariai poilsiautojams. Apie tai informuoja ant namo sienos kabanti lentelė. Tiesa, antradienio rytą 15min bandė prisibelsti į duris, tačiau jų niekas neatvėrė. Kabantys rankšluosčiai išdavė, kad poilsiautojai čia vis dėlto gyvena.
Stasio Povilaičio namas Palangoje
Stasio Povilaičio namas Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Poros dešimčių metų senumo namas stovi ramioje Palangos gatvelėje, tačiau visai netoli centro. S.Povilaitis čia mėgdavo leisti dienas ne tik vasarą, bet ir žiemą. Beje, kambariai buvo nuomojami ir tada, kai jis čia gyvendavo.

Po laidotuvių skambėjo daug pažadų

Po maestro mirties praėjusių metų spalį savivaldybė svarstė, kaip įamžinti „Sudegintų tiltų“ atlikėjo atminimą. Vienas iš pasiūlytų variantų – bent jau pakabinti lentelę ant namo. Tačiau kalbama, kad tam paprieštaravo maestro našlė.

Palangiškiai kalba, kad Birutė Povilaitienė namą jau parduoda. Galbūt dėl to ji ir nesutiko, kad taip būtų įamžintas maestro atminimas. 15min bandė su ja susisiekti, tačiau ji neatsiliepė.

Gatvėje, kurioje stovi maestro namas, mirga nuo užrašų „Yra vietų“. Čia kone kiekvienas namas priima poilsiautojus. Šalia – centras ir jūra, tačiau tylu. Ant namo pakabinta lentelė, kad kambariai nuomojami, tačiau nėra nei telefono numerio, nei kainų. Kambariai tokiame name turėtų kainuoti apie 20–30 eurų už parą.

Koncertų salė – be dainininko vardo

Yra ir kita priežastis – iškart po mirties vietos politikai svarstė jo vardu pavadinti ką tik rekonstruotą Palangos koncertų salę, ten įrengti nedidelį muziejų. S.Povilaitis neabejotinai buvo labiausiai nusipelnęs Palangai atlikėjas. Tačiau idėja taip ir liko idėja.

15min nuotr./Stasio Povilaičio kapavietė
15min nuotr./Stasio Povilaičio kapas

„Nuo to laiko, kai maestro mirė ir buvo pasiūlyta taip įamžinti jo atminimą, daugiau niekas ir nepasistūmėjo“, – 15min pripažino Palangos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Vygantas Rekašius.

Beje, S.Povilaičio našlė labai palaikė šią idėją, žadėjo suteikti muziejui maestro asmeninių daiktų. Be to, juk dabar stovinti tuščia ir per 7 milijonus eurų kainavusi salė būtų lankoma. Nors sezonas Palangoje jau įpusėjo, tačiau čia liepą – vos keli koncertai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos koncertų salė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos koncertų salė

Statyti paminklą – banalu?

Iki maestro mirties metinių liko trys mėnesiai, tačiau panašu, kad iki to laiko Palangoje nebus nei paminklo jam, nei memorialinės lentos, nei muziejaus. Net gatvės Palangoje, pavadintos jo vardu. Tą pripažino ir Kultūros skyriaus vedėjas. Tiesa, jau netrukus bus skelbiamas konkursas idėjų autoriams.

„Rengiame konkurso sąlygas be didesnių apribojimų. Nei vietai, nei formai – prie nieko neprisirišant. Manome, kad menininkai gali pateikti įdomių idėjų, kaip įamžinti S.Povilaičio atminimą“, – mano V.Rekašius.

Po atlikėjo mirties buvo svarstyta statyti nedidelį paminklą šalia Palangos tilto. Juk jis ten pasirodė paskutinį kartą publikai per valstybės šventę liepos 6 dieną, kur smarkiai peršalo ir daugiau neatsigavo. Būtent Palangos tiltas maestro lūpose virto kurorto ikona ir legenda. Tačiau ir šiai idėjai kol kas nelemta išsipildyti – kai kas tai palaikė pernelyg banaliu projektu.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Stasys Povilaitis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Stasys Povilaitis

Galima pagyventi jo name

Tad gal naujas konkursas pasiūlys kažką originalaus? Kultūros skyriaus vedėjas sakė, kad jau buvo kalbėta su menininkų organizacijomis, tad tikimasi iš jų sulaukti įdomių idėjų. Kada? Vėlgi – terminų nėra, sako valdininkas. Bet iki mirties metinių tikimasi baigti konkursą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasio Povilaičio namas Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasio Povilaičio namas Palangoje

O kol S.Povilaičio atminimas dar neišnyko iš jį su tokia pagarba palaidojusios Palangos, verta bent jau užsukti į namą, kuriame jis gyveno, prisėsti pavėsinėje, kurioje jis galbūt ilsėdavosi vakarais. Arba paklausyti legendinių jo dainų išsinuomojus kambarį name, kol jo dar neįsigijo naujas savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius