Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pajūryje kritę grundalai ir negyvas ruonis aplinkosaugininkų nestebina

Socialiniuose tinkluose savaitgalį netruko pasklisti nuotraukos iš pajūrio, kuriose užfiksuotos kritusios žuvys – grundalai. Aplinkosaugininkai tai paaiškina paprastai – šių žuvų gyvenimo ciklas yra labai trumpas, o savaitgalį vyravęs vėjuotas oras žuvis išmetė į krantą. Karklėje aptiktas ir apiręs ruonis.
šventojoje dvesia Grundalai
J.Vasaičio nuotr./Kritę grundalai – kasmetinis reiškinys.

Klaipėdos gyv​osios gamtos apsaugos inspekcija sulaukė skambučio apie kritusias žuvis Šventojoje. Socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi nuotraukomis, kuriose matyti nugaišusios žuvys Karklėje ir kitose pajūrio vietose. Esant šiltiems orams žuvys pūva, ima sklisti nemalonus kvapas.

Tai vyksta mažiausiai penkerius metus ir vyks dar kokį šimtą metų kasmet tokiu metu, – sakė E.Paplauskis.

Anot Pajūrio regioninio parko ekologo Erlando Paplauskio, tai kasmetinis įvykis ir jis aplinkosaugininkų nestebina, susirūpinti vertėtų, jei kristų skirtingų rūšių žuvys.

„Apie tai spaudoje galime paskaityti kiekvienais metais. Tai vyksta mažiausiai penkerius metus ir vyks dar kokį šimtą metų kasmet tokiu metu. Didesnis grundalų kritimas pastebėtas nuo 2013 metų, – sako E.Paplauskis. – Tai trumpo ciklo žuvys, po neršto žūva, kilusi audra tai dar paskatina ir išplauna į krantą. Banguota jūra meta ir šiukšles, o jų pakankamai daug Baltijos jūroje, meta ir negyvus gyvūnus, ir ruonius, ir dabar ruonis išmestas“.

Kritęs ruonis, anot ekologo, jau senas, apiręs, bangų išmestas į krantą. Jį išgabens ir utilizuos „Nuaras“.

R.Celencevičiaus nuotr./Kritę grundalai
R.Celencevičiaus nuotr./Kritę grundalai

„Grundalai – invazinė žuvų rūšis iš Juodosios jūros, prieš maždaug dešimt metų užsiveisusi balastiniais vandenimis. Kadangi tai invazinė žuvis, sparčiai plečiasi, jas galima gaudyti ištisus metus bet kokiomis leistinomis priemonėmis bet kokiais kiekiais. Jas labai mėgsta meškeriotojai gaudyti nuo jūros tilto Palangoje“, – sakė Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Žvejai šias žuvis mielai gaudo ir valgo, teigia, jog tai skani, riebi žuvis.

šventojoje dvesia Grundalai
Kritę grundalai Šventojoje/J.Vasaičio nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius