Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesų šventė ant Dunojaus, gražesnė už Kalėdas

Pietų Vokietijoje esančio Ulmo ir gretimo Naujojo Ulmo miestų gyventojai turi šventę, kuri net vaikams kelia didesnį džiugesį už Kalėdas. O jei ir ne, ši šventė, vykstanti per patį vasaros įkarštį, bent atrodo kur kas įspūdingiau. Kad pamatytum šviesų jūra virstantį Dunojų, verta nemiegoti iki sutemų – panašiai kaip laukiant Kalėdų Senelio.
Šviesų serenada Dunojuje
Šviesų serenada Dunojuje / Eglės Digrytės nuotr.

Dunojus, prasidedantis labiau į vakarus, netoli Šveicarijos sienos, o Ulme jau primenantis tą upę, kurią matome Budapešte ar Vienoje, čionykščiams gyventojams yra ypatinga. Ji skiria ne tik du miestus – Ulmą ir Naująjį Ulmą, bet ir dvi žemes – Badenas-Viurtembergą bei Bavariją. Tačiau per šią šventę bet kokie skirtumai pamirštami – abiejų miestų gyventojai susitinka prie Dunojaus pasigėrėti įspūdingu vaizdu.

Šviesų serenada vyksta trečią liepos šeštadienį, kai sutemos ima gaubti Dunojaus krantus. Šį kartą šūvis, skelbiantis saulėtekį ir šventės pradžią, nuaidėjo 21.13 val. Nors buvo pakankamai šviesu, kad galėtum skaityti knygą, ant tilto, jungiančio abu miestus, ir upės krantų įsitaisę žmonės ėmė dairytis lempų girliandomis išpuoštų laivų.

Prireikė dar keliolikos minučių, kol pasirodė pirmasis. Jį vokiečiai pasitiko entuziastingais plojimais. Vaikai, laukdami iš po tilto išnyrančių laivų pirmagalių, garsiai skaičiavo, o pamatę vieną, pagamintą iš sujungtų dviejų laivų, ėmė dar labiau džiūgauti. Laivuose įsitaisę žmonės savo ruožtu mojavo tiems, kuriems teko likti sausumoje.

Per šią šventę bet kokie skirtumai pamirštami – abiejų miestų gyventojai susitinka prie Dunojaus pasigėrėti įspūdingu vaizdu.

Už kelių šimtų metrų šeši laivai apsisuko, kad paskui galėtų judėti pasroviui, ir išsirikiavo į vieną eilę.

O tuomet jų keleiviai ėmė leisti į vandenį raudonos ir geltonos spalvų žvakes. Maždaug 10 tūkst. žvakių plūduriuoja maždaug kilometro ilgio plote.

Jei nėra vėjo ir vanduo ramus, šiuo vaizdu galima gėrėtis gana ilgai. Tuo pat metu ugniagesių brigada, atplaukusi savo laivu, į tamsą ėmė šaudyti fejerverkus. Vienintelė bėda – serenada šį kartą vyko be muzikos, mat organizatoriai nerado pakankamai rėmėjų.

Šventę rengia Dunojaus draugų draugija, įkurta 1926 metais ir siekianti išsaugoti laivybą šioje upėje. Jos nariai žvakeles leidžia iš laivų, pastatytų naudojant tradicinius metodus. Tiesa, Šviesų serenada yra gerokai jaunesnė tradicija – ji kasmet rengiama tik nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius