Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į aštuonių kilometrų viršukalnę Himalajuose išsiruošusi lietuvė Edita Nichols: noriu įkvėpti ir kitas moteris siekti savo tikslų

Nepalo sostinėje Katmandu prie nemažos alpinistų grupės, besiruošiančios šturmuoti aštuntą pagal aukštį pasaulio viršukalnę Manaslu, penktadienį turėtų prisijungti ir lietuvė Edita Nichols. Į maždaug 45 dienų ekspediciją aštuonių žmonių komanda lydima šerpų iš Nepalo sostinės pajudės šeštadienį. Edita teigia, kad ši kelionė yra dalis pasiruošimo kitais metais jai ruošiantis šturmuoti aukščiausią pasaulio kalną – Everestą.
Editos kelionės
Editos kelionės / Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr.

Komandą, kurios sudėtyje kops ir lietuvė, sudaro žmonės iš įvairiausių pasaulio kampelių – Kanados, Kinijos, Danijos, Lietuvos, Nepalo, Rusijos, JAV ir Didžiosios Britanijos. Komandai vadovauja patyręs britas Philas Cramptonas.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Įranga prieš kelionę į Manaslu
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Įranga prieš kelionę į Manaslu

Komandos tikslas – Manaslu (8156 m). Tai aštunta pagal aukštį pasaulio viršukalnė. Kalnas dėl dažnų lavinų ir pavojingų plyšių patenka į pavojingiausiųjų ketvertuką, nors kelias į viršūnę paprastai nelaikomas tarp techniškai sunkiausių maršrutų.

Jau šeštadienį visa komanda pajudės į dešimties – vienuolikos dienų žygį link bazinės stovyklos, kuri numatyta 4800 m virš jūros lygio aukštyje. Planuojama, kad kopimas iš bazinės stovyklos į viršūnę, priklausomai nuo oro sąlygų, gali trukti apie 27 dienas. Viršūnę Edita planuoja pasiekti be papildomų deguonies balionų.

Pirmoji moteris lietuvė įkopusi į 8 kilometrų viršukalnę

Su E.Nichols redakcija susisiekė, kai ji jau buvo pakeliui į Katmandu. Edita maloniai sutiko su 15min.lt skaitytojais dalintis informacija ir kelionės smulkmenomis.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Kilimandžaras
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Kilimandžaras

Lietuvą palikusi 1996 metais, Edita nuolat kraustėsi į vienos šalies į kitą. Ji gyveno Prancūzijoje, Kanadoje, JAV, Italijoje. Persikrausčiusi į Romą, ji pradėjo dalyvauti JT Pasaulio maisto programoje ir dalyvavo humanitarinėse misijose Haityje bei Nigeryje (Afrika).

Pastaruoju metu Edita gyvena Šveicarijoje.

Pirmą kartą rimtesnę viršukalnę Edita pasiekė 2010 metais. Tąkart ji įkopė į Kilimandžaro kalną (5895 m) Tanzanijoje.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Cho Oyu (8201 m) Himalajuose
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Cho Oyu (8201 m) Himalajuose

Kitais metais ji įkopė į kelias viršūnes Nepale, Monblaną Alpėse. Tais pačiais metais įkopė į šeštą pagal aukštį pasaulio viršukalnę Cho Oyu (8201 m) Himalajuose. Edita Nichols yra pirmoji lietuvė moteris, įveikusi aštuonis tūkstančius metrų virš jūros lygio viršijantį kalną.

Kad ji buvo pirmoji moteris iš Lietuvos, įkopusi į aštuonių kilometrų viršukalnę, Edita sako sužinojusi tik vėliau.

Šiemet Edita kopė į kalnus Argentinoje. Dabar ji vėl išvyko į Himalajus. O planuose – kitų metų bandymas šturmuoti aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą. Savo ambicingą planą ji pavadino „Everestas Saheliui 2013“ („Everest (8,850 m) For Sahel 2013“).

Kopimu į Everestą nori padėti skurdžiam Afrikos regionui

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Himalajuose
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Himalajuose

Kodėl savo bandymą įkopti į Everestą ji dedikuoja skurdžiam Afrikos regionui? Sprendimą Edita aiškina taip: „2012 m. vasarą su JT Pasaulio maisto programa dirbau Nigeryje, Afrikos Sahelio regione. Turiu prisipažinti, kad aš niekada nemačiau tiek daug badaujančių žmonių vienoje vietoje! Gaila, kad tiek daug žmonių (ypač vaikų, kūdikių) kiekvieną naktį turi eiti miegoti alkani! Supratau, kaip galiu jiems padėti. Savo kopimą skirsiu akcijai „Everestas Saheliui“ propaguoti. Noriu atkreipti dėmesį į padėti Sahelio regione ir surinkti kaip įmanoma daugiau paramos jam.“

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Editos kelionės
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Editos kelionės

Edita teigia, kad savo kelionėmis į pasaulio viršukalnes ji taip pat nori paskatinti kitas moteris daugiau pasitikėti savo jėgomis.

„Noriu įkvėpti kitas moteris siekti savo tikslų, nebijoti iššūkių, tikėti svajonėmis. Esu iš buvusios sovietinės šalies, kurioje dauguma žmonių, ypač moterų, buvo verčiami manyti, kad svajonės ir nuotykiai yra betiksliai ir beprasmiški. Skirtumas tarp manęs ir kitų yra tas, kad aš visada tikėjau savo svajonėmis. Ir daugelį savo svajonių man pavyko įgyvendinti“, – kiek anksčiau rašė Edita.

Kelionė į Manaslu yra sudėtinė pasiruošimo šturmuoti Everestą dalis.

Treniravosi Sacharos dykumoje

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Treniruotė Sacharoje
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Treniruotė Sacharoje

Ekspedicijai į Manaslu E.Nichols ruoštis pradėjo dar būdama Nigeryje. Ji teigia, kad kopimas, bėgimas, joga yra jos kasdienio gyvenimo dalis. Tačiau to nepakanka, norint kopti į aštuonių kilometrų viršūnę.

Nigeryje Edita intensyviai treniravosi. Dalis pasiruošimo buvo bėgimas Sacharos dykumoje. Bėgimas kepinant 40 laipsnių karščiui. Vėliau ji prisipažino, kad buvo sunku, tačiau tai buvo ir geras ištvermės išbandymas.

Paskutinis pasiruošimo mėnuo prabėgo Šveicarijoje, kur sąlygos treniruotis tiesiog idealios. Edita bėgiojo Alpėse, leisdavosi į ilgus pasivaikščiojimus, plaukiojo, darydavo jogos pratimus, kopdavo į aplinkinius kalnus.

Ketvirtadienį dar kartą kelis peržiūrėjusi savo įrangą, įsitikinusi, kad nieko nepamiršo, Edita sėdo į lėktuvą ir pakilo skrydžiui į Nepalą.

Palinkėkime Editai sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius